Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Καρικατούρες

 

Αν η φαιδρότητα είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό του δημάρχου Βόλου να περιφέρεται στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης και να «συμβουλεύει» τους οδηγούς να επιστρέψουν σπίτι τους, επειδή οσονούπω θα «σπάσουν» τα ποτάμια! Για όσους δεν αντιλήφθηκαν στο κινητό τους το «τρεχάτε να σωθείτε» του 112, ήρθε ο δήμαρχος να τους το πει και διά ζώσης, με τη συνοδεία κάμερας, για να διαφημίσει προεκλογικά ότι νοιάζεται τάχα για τους δημότες. Οσο κι αν προσπαθούν όμως δήμαρχοι και περιφερειάρχες να ξεπλύνουν στα βροχόνερα τις ευθύνες τους για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός, δεν θα το καταφέρουν. Πού είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στα ποτάμια, που κινδυνεύουν τώρα να «σπάσουν», ενώ είναι γνωστή και προβλέψιμη η ένταση των φαινομένων; Μόλις χτες ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας απουσιάζουν τέτοια έργα, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο και γι' αυτό δεν χρηματοδοτούνται. Οι δημοτικές αρχές, από την άλλη, όχι μόνο δεν συγκρούονται με αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, αλλά τον υλοποιούν «γκαζωμένα», προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Ο λαός στον Βόλο και παντού, λοιπόν, δεν έχει ανάγκη από δημάρχους - καρικατούρες, που υποδύονται τους ...τροχονόμους την ώρα της καταστροφής, ούτε από «μοιρολογίστρες» μετά από αυτή. Αντίθετα, χρειάζεται δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους δοκιμασμένους αγωνιστές, όπως είναι αυτοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που συγκρούονται με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, την πραγματική προστασία της ζωής και της περιουσίας από φυσικές απειλές και καταστροφές.

Συμμαχίες...

Μέχρι την Ινδία προβλέπεται να φτάσει η «χάρη» της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, με έμφαση τα ενεργειακά, ως χώρα που «μοιράζεται κοινές αξίες» με τα τρία κράτη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Ινδός πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν ήταν η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για τις εξαγωγές της Ινδίας στην ΕΕ. «Συνοδευτικά» στα παραπάνω, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα περιπολούν στον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι δρόμοι του χρήματος είναι «στρωμένοι» και με όπλα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι τέτοια «σχήματα» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πρωταγωνιστούν σε «άξονες» και «αντιάξονες» απέναντι σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, σέρνοντας τον λαό και τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.


... και μπαλαντέρ

Για παράδειγμα, η συνεργασία Κίνας - Ινδίας αναβαθμίζεται μέσω των BRICS, μεγαλώνει όμως και ο ανταγωνισμός τους, κάνοντας το ευρωατλαντικό στρατόπεδο πιο επιθετικό στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία, για να αποδυναμώνεται το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Σ' αυτήν την «αποστολή» επιστρατεύονται και τα «σχήματα 3+1» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο μπαλαντέρ είναι συνήθως κράτη με αυξημένο ενδιαφέρον για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όπως τα ΗΑΕ, η Ινδία και σε μια πορεία - όπως ανακοίνωσε ο Νετανιάχου - η Σαουδική Αραβία. Απ' αυτά τα σχέδια και τις συνεργασίες μόνο απειλές και ανασφάλεια μπορεί να αισθάνεται ο λαός, κρίνοντας και από την πείρα του στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και τους άλλους κινδύνους που προκαλεί η βαθύτερη ελληνική εμπλοκή.


Παράσταση

Μια ακόμα παράσταση έστησε χτες ο φασιστικός θίασος των «Σπαρτιατών», με την επίσκεψη και τις δηλώσεις του επικεφαλής τους στον Αρειο Πάγο. Είχε προηγηθεί ο τραγέλαφος της επιστροφής των διαγραμμένων, τους οποίους ο Στίγκας κατήγγειλε για υποκινούμενους από «ξένα κέντρα», υπονοώντας τον καταδικασμένο ναζί Κασιδιάρη. Μόνο «ξένα» δεν είναι βέβαια αυτά τα κέντρα στον πρόεδρο των «Σπαρτιατών», καθώς όχι μόνο ομολόγησε την «κηροζίνη» που έβαλε ο Κασιδιάρης στο ρεζερβουάρ τους, αλλά τον στηρίζουν κιόλας με τη βούλα για τον δήμο της Αθήνας. Χτες λοιπόν ο Στίγκας διέπρεψε στο ...μονόπρακτο «είπα - ξείπα», όπως έκαναν στη δίκη τους και οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες. Σάπιοι όλοι μέχρι το μεδούλι, κατακάθια του ίδιου φυράματος, που το σύστημα τους συντηρεί και τους χαϊδεύει επειδή τους χρειάζεται ως σκιάχτρο, ως δύναμη κρούσης, αλλά και ως εφεδρεία ενάντια στον λαό, στα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Γι' αυτό, τέλος η παράσταση! Είτε «μπροστινοί» είτε ...πισινοί, οι φασίστες δεν μπορούν να κρυφτούν και είναι «δουλειά» του λαού με την πάλη του να τους στείλει στα σκουπίδια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου