Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Όσο δεν πάει

 

 

Η κατάπτυστη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει αποχή στην ψηφοφορία για το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητάει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κανείς δεν περίμενε άλλωστε αυτήν την ψηφοφορία για να συμπεράνει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ βαθιά και προετοιμασμένη από καιρό. Τα στοιχεία βοούν! Η κυβέρνηση, με τη στήριξη και όλων των άλλων αστικών κομμάτων:

  • Εσπευσε από τους πρώτους να αναπαραγάγει την ευρωατλαντική προπαγάνδα για να δικαιολογήσει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και τη δική της εμπλοκή. Οπως με τα ανιστόρητα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κατοχικού ισραηλινού στρατού και τα περί «εθνικού συμφέροντος», που μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και κάνει τον λαό της θύμα. Με τα ίδια αισχρά προσχήματα πρωτοστάτησε και στις άθλιες αποφάσεις της ΕΕ, που κάνουν πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
  • Στο όνομα των «συμβατικών υποχρεώσεων» ενεργοποίησε άμεσα όλο το πλέγμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων που προβλέπουν οι στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, με τη Γαλλία, όπως και με το ίδιο το Ισραήλ, υποστηρίζοντας την τεράστια δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στην Ανατ. Μεσόγειο και τις πολεμικές επιχειρήσεις που κλιμακώνονται, με κίνδυνο να γενικευτούν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σούδα, Ελευσίνα και Λάρισα έγιναν βασικά ορμητήρια των αμερικανοΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στην περιοχή, «κόμβοι» ντε φάκτο εμπλοκής στον πόλεμο, παρά την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού.
  • Ενέταξε τρεις ελληνικές φρεγάτες στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που ξεδιπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοιχτά της Γάζας, για την υποστήριξη των «ναυαρχίδων» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ως μέρος της ευρωατλαντικής δύναμης αποτροπής άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη σύγκρουση. Ετσι, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην «μπούκα» της εμπλοκής και στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
  • «Κορωνίδα» της ελληνικής εμπλοκής, μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, είναι ο ρόλος των ελληνικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στη Σαουδική Αραβία με το πυραυλικό σύστημα «Patriot» - πάνω από 1.000 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και μερικές μόλις εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας - στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» για την «Ενοποιημένη Αντιαεροπορική Αμυνα» των συμμάχων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν σχεδιάσει πριν από την εκδήλωση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα να ενισχυθεί η αντιπυραυλική τους ασπίδα σε όλη τη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, για να προστατέψουν τις βάσεις τους. Το ελληνικό σύστημα «Patriot» είναι ενταγμένο σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό.
  • Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται και δεν διαψεύδονται, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη ακόμη και να διευκολύνει τα σχέδια για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, «φιλοξενώντας» ένα τμήμα τουλάχιστον των ξεριζωμένων! Είναι δηλαδή βαθιά μπλεγμένη σε ένα από τα πιο αποκρουστικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Ισραήλ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων του αυτήν τη στιγμή.

Εκεί, λοιπόν, στην εμπλοκή δίχως πάτο, οδηγεί η «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Ισραήλ με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ. Πολιτική που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν «με μια φωνή» όλα τα αστικά κόμματα, όπως έδειξε και η «ευθυγραμμισμένη» ψήφος τους στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που κάνει πλάτες στο Ισραήλ και στο σχέδιο εξόντωσης των Παλαιστινίων.

Η άθλια στάση τους, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, είναι σε πλήρη διάσταση με την αλληλεγγύη που εκφράζουν χιλιάδες λαού και νεολαίας όλες αυτές τις μέρες στον Παλαιστινιακό λαό. Συγκρούεται με τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή, με το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα. Φέρνει ακόμα πιο κοντά την άμεση εμπλοκή της χώρας σε μια γενικευμένη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό.

Γι' αυτό ο αγώνας για καμιά εμπλοκή - καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό, για να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις και να γυρίσουν οι φρεγάτες από την Ανατ. Μεσόγειο, είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού, μαζί με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, στο οποίο πρωτοστατούν συνδικάτα και φορείς του κινήματος. Σε ετοιμότητα λοιπόν και αγωνιστική εγρήγορση! Δίνουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας για να ακουστεί ξανά δυνατά την Κυριακή από το Σύνταγμα: «Λε-λε-λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη»!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 31 Οκτώβρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου