Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Αντισημίτες;

 

Οι Αμερικανοεβραίοι που καταδικάζουν τη σφαγή της Γάζας μπροστά στο Αγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και οι μαθητές που φωνάζουν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για της Γάζας τα σφαγεία», θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ως αντισημίτες, με βάση την εκτός κάθε λογικής και αντιστοίχισης με την πραγματικότητα δήλωση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για θρησκευτικές διακρίσεις...

Θα μπορούσαμε να θυμίσουμε πολλά στον υπουργό: Τις αμέτρητες δράσεις και ανακοινώσεις συλλόγων διδασκόντων, σωματείων εκπαιδευτικών, της ίδιας της ΟΛΜΕ, ενάντια στις θρησκευτικές διακρίσεις, στον ρατσισμό και στον φασισμό.

Αρκεί να του διαβάσουμε μερικά αποσπάσματα από σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ (28/11/2018): «Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου: Οφείλουμε να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη.

Από όλες αυτές τις εξελίξεις προκύπτει ανάγκη για ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, της ανοιχτής κοινωνίας. Να αναδείξουμε τη βασική αποστολή της εκπαίδευσης για την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης».

* * *

Μάλλον τα γνωρίζει όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει επιλεκτική μνήμη για τις καταστροφές που προκάλεσαν και προκαλούν οι ιδεολογίες του ρατσισμού. Αναρωτιόμαστε: Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας είχαν στον νου τους το Ολοκαύτωμα των Εβραίων όταν προωθούσαν στα σχολεία το πρόγραμμα «Μνήμες από την κατοχή στην Ελλάδα» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το οποίο επιδίωκε βαθμιαία να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματά της σε βάρος της χώρας μας και των άλλων λαών; Το πρόγραμμα αυτό όχι μόνο καταδικάστηκε από την ΟΛΜΕ, από δεκάδες σωματεία, επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις γονέων, ενώσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Επιτροπές Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αλλά αποδοκιμάστηκε και στην πράξη από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Οσο για τις αξίες του ανθρωπισμού, του διαλόγου, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, τις οποίες επικαλείται ο υπουργός, μάλλον ξεχνά τον σάλο που προκλήθηκε από τις ανιστόρητες θεωρίες για το «αγέννητο παιδί», για τα σχολεία «καταυλισμούς στιγματισμένων» και άλλα τέτοια «προοδευτικά» και «δημοκρατικά» που διαβάσαμε στις επιμορφώσεις του ΙΕΠ...

* * *

Τα παραδείγματα για την υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τις διακρίσεις είναι αναρίθμητα και επιβεβαιώνουν ότι άλλος είναι ο στόχος του. Στην πραγματικότητα, αυτό που τους ενοχλεί είναι ο ανθρωπισμός, οι αξίες που μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία για έναν δίκαιο, ειρηνικό και ανθρώπινο κόσμο.

Ιδιαίτερα όταν αυτές οι αξίες προσκρούουν στη στάση της κυβέρνησης, που συμμετέχει ενεργά σε μια πολιτική που οδηγεί στην εξόντωση του λαού της Γάζας (ενός λαού 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων ο οποίος εδώ και 16 χρόνια ζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό από το ισραηλινό κράτος και μια ζωή γεμάτη στερήσεις, με ηλεκτρικό ρεύμα 4 ή 5 ώρες τη μέρα, με ακάθαρτο τρεχούμενο νερό 3 ώρες τη μέρα, με τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη αγαθά) και υπερασπίζεται μια πολιτική της οποίας τα αποτελέσματα είναι καταστροφή και θάνατος για τους Παλαιστίνιους. Την ίδια πολιτική πληρώνουν άλλωστε και οι Ισραηλινοί.

Οι εκπαιδευτικοί, φυσικά, δεν θα κλείσουμε τα ματιά στο προφανές. Εχουμε και ευαισθησία και φωνή απέναντι στην αδικία και στη βαρβαρότητα. Ας μην υποτιμά το υπουργείο τη νοημοσύνη αλλά και το αίσθημα δικαίου του κόσμου που κατά χιλιάδες διαδηλώνει σε κάθε μέρος του πλανήτη!

Απευθυνόμαστε, τέλος, σε όλους αυτούς τους κονδυλοφόρους που αναπαράγουν όλες αυτές τις επιθέσεις στους εκπαιδευτικούς και τους καλούμε να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα: Μήπως και ο γγ του ΟΗΕ είναι αντισημίτης; Μήπως οι εκπαιδευτικοί που μιλάμε στους μαθητές μας για τα θύματα του ναζισμού είμαστε αντιγερμανοί; Μήπως και η αναφορά μας στα θύματα του Πολυτεχνείου, ενόψει και της επερχόμενης γιορτής, είναι επιλήψιμη;


Νίκος ΔΑΡΔΑΛΗΣ
Μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου