Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Οποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει


Από τη μία οι αγρότες, οι φοιτητές, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στα πλοία, παντού, οργανώνονται και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της 28ης Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις που θα λάβουν χώρα σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που γεννά χαμηλούς μισθούς, φτώχεια, ανέχεια. Από την άλλη έχουμε ένα αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα στη χώρα, δημιουργεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και στα λοιπά αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, οργανωμένες φωνές από σωματεία και φορείς.

Η δυναμική αντίθεση του ελληνικού λαού στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, δεν περνάει απαρατήρητη από την κυβέρνηση.

Η αντίθεση του ελληνικού λαού περιλαμβάνει και την παραχώρηση του στρατηγείου της Λάρισας για το στήσιμο του κέντρου επιχειρήσεων της πολεμικής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides», της μεγαλύτερης πολεμικής επιχείρησης που σχεδιάστηκε ποτέ από την ΕΕ. Δεν περνάει απαρατήρητη ούτε και η αντίθεση των ίδιων των στελεχών και των οπλιτών θητείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Παραιτήσεις, σχόλια, συζητήσεις, αρθρογραφία. Ακόμα και πολλοί που αναγκαστικά συμβιβάζονται, δεν σημαίνει ότι συμφωνούν!

Η αντίθεση αυτή φαίνεται ότι πρέπει να καμφθεί, με νύχια και με δόντια. Με δύο άρθρα στην εφημερίδα «Το Βήμα» αρχίζει σιγά σιγά το «μασάζ» της κοινής γνώμης, ώστε στο τέλος να μείνει: «Εμείς τα λέγαμε, προετοιμάζαμε». Ενα κοινό που προφανώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την αλήθεια. Αλήθεια είναι ό,τι γράψει η πένα, ό,τι πουν «τα νέα». Είναι όμως έτσι;

Σε άρθρο του στις 26/2/2024 ο Νίκος Χασαπόπουλος, προκειμένου να καταστήσει αναγκαιότητα την αποστολή, αφού θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφήνει να εννοηθεί ότι «έλα μωρέ, αφού είχαμε κι άλλες αποστολές στο παρελθόν, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και δεν άνοιξε ρουθούνι, τι θα συμβεί τώρα;».

Ομως, όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. Και μέσα σε όλα πέταξε - βλέπετε, πρέπει να δημιουργηθεί και ο κοινωνικός αυτοματισμός - ότι «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φρόντισε, ίσως πρώτη φορά τόσο γρήγορα, και για την οικονομική ασφάλεια όχι μόνο των μελών του πληρώματος της "Υδρας" αλλά και των οικογενειών τους. Κάθε μέλος του πληρώματος θα εισπράττει ως αποζημίωση 120 ευρώ την ημέρα, ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οικογενειών τους θα πιστωθούν αμέσως με την αναχώρηση της φρεγάτας με 1.500 ευρώ».

Οχι, κ. Χασαπόπουλε. Δεν είναι έτσι! Δεν είναι αυτή η αλήθεια, ακόμα κι αν όλα μετρώνται σε χρήμα. Η αλήθεια είναι ότι το πλήρωμα θα πάρει μόνο 20,00 ευρώ μεικτά παραπάνω απ' ό,τι θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς αν συμμετείχε σε ειδικές αποστολές, πολύ λιγότερο έως καθόλου επικίνδυνες. Αντί να πάρει 100,00 ευρώ μεικτά, θα πάρει 120,00 ευρώ μεικτά. Ουάου δηλαδή! Στον πόλεμο με 20,00 ευρώ μεικτά. Αυτά είναι. Δώσε κι άλλο, μπάρμπα.

Οσον αφορά δε τα 1.500,00 ευρώ, το «επίδομα κηδείας» δηλαδή, δεν θα πιστωθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικογενειών, αλλά θα δοθούν - εάν δεν δόθηκαν ήδη, για να χρυσωθεί το χάπι - στα ίδια τα μέλη του πληρώματος. Και το οξύμωρο ξέρετε ποιο είναι; Οτι τα μέλη του πληρώματος για να πάρουν αυτά τα χρήματα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, άκουσον - άκουσον, υπεύθυνη δήλωση, ότι θα επιστρέψουν χρήματα εφόσον διακοπεί η συμμετοχή τους στην επιχείρηση για οποιονδήποτε λόγο.

Δηλαδή, «πάμε κι όσο βγει». Αλλά, αφού λοιπόν είναι όλα ρόδινα, γιατί καθυστέρησε να αναχωρήσει (ποτέ της να μην έφευγε) η φρεγάτα; Μήπως δεν είναι όλα ρόδινα; Μήπως υπάρχουν προβλήματα, ακόμη και τεχνικής φύσης, εντός και εκτός πλοίου; Εχει οριστικοποιηθεί από πού θα γίνεται ο ανεφοδιασμός με καύσιμα του πλοίου, με τρόφιμα και με νερό του πληρώματος; Οι παρακείμενες χώρες συμφωνούν; Θα εμπλακούν;

Σε ένα άλλο άρθρο της εφημερίδας στις 26/2/2024, ο Γιώργος Πρεβελάκης θεωρεί απαραίτητη και αναγκαία τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολεμική επιχείρηση και προτρέπει μάλιστα να μαθητεύσουμε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό πεδίο. Αρθρογραφία δηλαδή σε ενιαία γραμμή με τον πρωθυπουργό, που από τον Αύγουστο μας έχει ενημερώσει ότι πολεμικά αεροπλάνα και πλοία που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός δεν θα προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδας, αλλά ξένα συμφέροντα «σε Ειρηνικό και Ινδικό»!

Βουρ δηλαδή στον πόλεμο για να μάθουμε. Δηλαδή, θα πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε. «Εχουμε ηγετικό ρόλο ως χώρα και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε πάση θυσία». Εύχεται βέβαια «η επιχείρηση να εξελιχθεί χωρίς απώλειες», αλλά «ακόμη και με προβλήματα ή ζημιές, η συμμετοχή της Ελλάδας θα συνεισφέρει πολύτιμες εμπειρίες». Αυτά είναι. Δώσε πόνο. Δεν πα' να χάσουμε και κατιτίς.

Οχι όμως. Είμαστε εδώ και θα φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη: Να ακυρωθεί τώρα η απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Να γυρίσει πίσω το «Υδρα»! Καμιά δουλειά δεν έχουν οι στρατιωτικοί μας, τα παιδιά μας, τα παιδιά του ελληνικού λαού, έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του λαού μας, και όχι για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εφοπλιστών. Η χώρα μας δεν έχει καμιά δουλειά εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η συμμετοχή της χώρας στην πολεμική επιχείρηση «EUNAVFOR Aspides» μόνο κινδύνους εγκυμονεί και καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων και για τον λόγο αυτό, όπως ήδη γίνεται με τις ξένες βάσεις στο έδαφός της.

Ο λαός μας θα δώσει την απάντησή του σύντομα. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη 2024 πρέπει να αναδείξουν το ΚΚΕ ως μια ισχυρή δύναμη και στο Ευρωκοινοβούλιο! Ετσι θα μπορέσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα και τα συμφέροντα του λαού, αλλά και να πληροφορείται όλα όσα σχεδιάζονται σε έναν «πράσινο» κόσμο που μόνο μαυρίλα αφήνει πίσω του.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης ε.α., επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου