Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Δεν θάβεται!

 

Ούτε μονόστηλο δεν έβαλαν στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες κάθε απόχρωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως και χτες Δευτέρα - για την αυριανή μεγάλη πανεργατική απεργία. Στην καλύτερη περίπτωση και σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το μεγάλο απεργιακό μέτωπο, γράφουν γενικά για μια απεργία της ΑΔΕΔΥ, «με αφορμή τον ένα χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη». Σαν να έχει πέσει «σύρμα», με «μια φωνή» όλα τα αστικά ΜΜΕ αποκρύπτουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά συντονίζονται 35 Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα με τις απεργιακές αποφάσεις τους, όπως και εκατοντάδες σωματεία και Ομοσπονδίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που αύριο καλούν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Αποκρύπτουν και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με αιτήματα για το εισόδημα, για μέτρα προστασίας, υποδομές κ.ο.κ. διεκδικώντας παράλληλα να πέσει άπλετο φως στο έγκλημα των Τεμπών, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες, που αφετηρία τους είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και ανάγκες του λαού στο όνομα του κέρδους. Μάταιη όμως η προσπάθεια να «θαφτεί» η αυριανή μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Την απάντηση θα δώσουν οι χιλιάδες απεργοί και οι μαζικές διαδηλώσεις που προγραμματίζονται σε πάνω από 60 πόλεις, από τον Εβρο ως την Κρήτη.

Συνταγή

Ολη η ...δημοκρατία μαζεμένη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι από εκείνους που επιχειρηματολογούσαν πριν από λίγες μέρες υπέρ της επιστολικής ψήφου και «πλειοδοτούσαν» για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, οι ίδιοι που ψήφιζαν για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα, ανακάλυψαν τώρα ότι οι «υβριδικές» εκλογές - που τέθηκε ως θέμα στο συνέδριο για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου - δεν διασφαλίζουν το ...αδιάβλητο της διαδικασίας! Αλλοι πάλι αναρωτιόνταν γιατί δεν υπήρξε μισή πολιτική κουβέντα και γιατί οι καρέκλες ήταν άδειες τον περισσότερο χρόνο των εργασιών. Ηταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι τα «ηλεκτρονικά» μέλη και τα «κλικ» είναι το απαύγασμα της συμμετοχής και της δημοκρατίας και ότι έτσι «μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου». Τελικά, η μόνη συμμετοχή ήταν η γνωστή και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα: Κάτι μεταφερόμενοι κλακαδόροι του «ηγέτη» και του αρχηγού, με τους άλλους μισούς να «ραδιουργούν» στο παρασκήνιο, «μουρμουρίζοντας» ότι τάχα «η αριστερά δεν έχει μεσσίες». Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Οι ...απόστολοι της κυβερνητικής ανάθεσης, των «σωτήρων» και των δήθεν «φιλολαϊκών» εύκολων λύσεων εντός των τειχών του συστήματος! Τελικά, όποια εικόνα κι αν πάρει κανείς από το τετραήμερο αυτό φεστιβάλ εκφυλισμού, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένη πορεία, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, όπως συνολικά από την αναμόρφωση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας.


Με έναν σμπάρο...

Τα 50.000 «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία προπαγανδίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως ...παροχή στους πάνω από 100.000 ασθενείς που ξεροσταλιάζουν στη λίστα της ντροπής για μια επέμβαση. Κι αυτό, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης από το υπουργείο Υγείας του τιμοκαταλόγου για το «νόμιμο φακελάκι», που θα ξεκινάει από τα 300 και θα φτάνει τα 2.000 ευρώ! Για να πάρει «μπρος» λοιπόν αυτό το αίσχος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα πρώτα 50.000 χειρουργεία. Θα χρηματοδοτήσει δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, παραμένουν κλειστά δεκάδες χειρουργικά κρεβάτια και που οι αναισθησιολόγοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και απρόσκοπτα όσα κρεβάτια έχουν απομείνει.


... πολλά τρυγόνια

Με έναν σμπάρο, λοιπόν, πολλά τα τρυγόνια: Και το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιείται για τον λόγο που φτιάχτηκε, για να «τρέξουν» δηλαδή οι πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, και «νομιμοποιείται» ο ασθενής - πελάτης μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, και απογειώνεται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Οσο για την κριτική από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη; Κοροϊδία «στη νιοστή», αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τι έκπληξη;) απλά παρέλαβε για να τον παραδώσει στους επόμενους, διευκολύνοντας το έργο τους. Θύμα και πάλι ο λαός, που θα ξανα-ματα-πληρώνει τα ήδη πληρωμένα από τον ιδρώτα του και τη φορομπηξία δημόσια νοσοκομεία.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου