Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η ξινισμένη σούπα της συκοφαντίας για τη ΛΑΡΚΟ


 

Την ξινισμένη σούπα ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι βαρέλι δίχως πάτο», ότι δήθεν «οι εργαζόμενοι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό» και άλλα παρόμοια επιχειρούν να ζεστάνουν και να σερβίρουν ξανά στελέχη και παπαγαλάκια της κυβέρνησης μέσα από παρεμβάσεις τους, καθώς φαίνεται ότι δυσκολεύονται να «χωνέψουν» τις νέες σημαντικές επιτυχίες του μεγάλου αγώνα των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Μόνο που η συγκεκριμένη «σούπα» όχι απλά έχει ξινίσει αλλά πλέον μούχλιασε, κι αυτό το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι κάτοικοι των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Ομως η κυβέρνηση επιχειρεί να σπείρει τη σύγχυση και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναπαράγοντας εκ νέου ψέματα και λαθροχειρίες.

Αυτά βέβαια έχουν γίνει «φύλλο και φτερό», τόσο από τις εξελίξεις όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους.

Ιδού λοιπόν τα ψέματα και οι συκοφαντίες της κυβέρνησης.

* * *

Ψέμα πρώτο: «Οι εργαζόμενοι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό». Οπως έχουν αναδείξει τα Σωματεία, στα τεσσεράμισι χρόνια ειδικής διαχείρισης η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από την πώληση της παραγωγής, υποπροϊόντων και δικαιωμάτων ρύπων περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία των εργαζομένων να μην ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 70 εκατ. ευρώ. Αρα οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τη δουλειά τους και την πώληση των προϊόντων που οι ίδιοι έχουν παράξει, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ όταν η τιμή του νικελίου είχε απογειωθεί. Οπότε τα 110 εκατ. που μπήκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτά τα χρόνια στη ΛΑΡΚΟ δεν πήγαν στους εργαζόμενους, αλλά σε υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και η άρνησή της να δουλέψει το εργοστάσιο και να έχει πολύτιμα έσοδα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 55 εκατ. ευρώ για να πετάξει τους εργαζόμενους στον δρόμο, ενεργοποιώντας τα «προγράμματα φτώχειας», κάτι που προς το παρόν μπήκε στον «πάγο» λόγω της αγωνιστικής πίεσης των εργαζομένων.

* * *

Ψέμα δεύτερο: «Η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ». Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ, και κυρίως αυτά που διεκδικεί η ΔΕΗ ως «συσσωρευμένα», είναι ένα ακόμα επιχείρημα που αξιοποιεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, την ευθύνη γι' αυτό έχουν τόσο η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη που το τιμολόγιο με το οποίο η κρατική τότε ΔΕΗ έδινε ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ ήταν κατά 40% προσαυξημένο σε σύγκριση με τις άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί. Γιατί αν η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε με βάση τα τιμολόγια με τα οποία η ίδια η ΔΕΗ παρείχε Ενέργεια σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίας, π.χ. σε «Στασινόπουλο» και «Μυτιληναίο», τότε η ΔΕΗ θα ήταν αυτή που θα έπρεπε να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ δεκάδες εκατ. ευρώ.

* * *

Ψέμα τρίτο: «Το ελληνικό κράτος λόγω της ΛΑΡΚΟ επιβαρύνεται με ευρωενωσιακά πρόστιμα για κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ». Προκειμένου να προωθήσει τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε επανειλημμένα ως δικαιολογία τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Ελλάδα για δήθεν «κρατικές ενισχύσεις» στη ΛΑΡΚΟ. Το ίδιο εργαλείο βέβαια είχε αξιοποιήσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να ανοίξει κάθε ενδεχόμενο» για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, όπως χαρακτηριστικά δήλωναν στελέχη της, εννοώντας ουσιαστικά ότι ανοίγει ο δρόμος για τις πολιτικές που οδήγησαν μέχρι εδώ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, που οδήγησε στον δανεισμό της και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οπως βέβαια ευθύνονται και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δίνοντας πάτημα στην ΕΕ, που είδε «λάθη» και «νόθευση» του ανταγωνισμού, επιβάλλοντας τα πρόστιμα στη ΛΑΡΚΟ και σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η ΕΕ είδε «νόθευση» του ανταγωνισμού, «λάθη» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στη δανειοδότηση της ΛΑΡΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ την ίδια στιγμή επιδοτεί με δισ. ευρώ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίοδος της πανδημίας, με τα χρήματα που δόθηκαν από κρατικά ταμεία - και από τα ταμεία της ΕΕ - προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία τμημάτων του κεφαλαίου.

* * *

Οι λαθροχειρίες αυτές, πάνω στις οποίες στήθηκε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι βαρέλι δίχως πάτο», αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η χυδαιότητα των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες μέρες ξέρασαν το δηλητήριό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γνωστό και εμετικό «καλά να πάθουν», επειδή τάχα «ψήφισαν ΝΔ».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, όμως, ξέρουν καλά ότι όσα ψέματα και βρωμιές και να χρησιμοποιήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, αποτελούν λάσπη στον ανεμιστήρα που γυρνάει σε αυτούς. Ξέρουν καλά ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους, ότι ο μόνος δρόμος που έχουν να διαβούν είναι αυτός του αγώνα. Και επίσης ξέρουν καλά ότι σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο που έχουν επιλέξει, μόνο το ΚΚΕ στέκεται πραγματικά δίπλα τους.

(Αναδημοσίευση από τη στήλη «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη» της Τετάρτης 15 Μάη 2024)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου