Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Οι τρομοκράτες έχουν όνομα: ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

 

«Το τέρας της Αμερικής: Πώς οι ΗΠΑ υποστήριξαν απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες στο Αφγανιστάν». Αυτός είναι ο τίτλος έρευνας που δημοσίευσαν πρόσφατα οι «New York Times», αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ διόρισαν και στήριξαν πολέμαρχους, διεφθαρμένους πολιτικούς και εγκληματικά στοιχεία για να σταθεροποιήσουν την 20ετή κατοχή, μετά την επέμβαση το 2001.

Οι «Times» συγκέντρωσαν λεπτομερή στοιχεία για 368 περιπτώσεις απαγωγών και δεκάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις που αποδίδονται στις υποστηριζόμενες από τους Αμερικανούς δυνάμεις στην Κανταχάρ. Ο περιπτώσεις αυτές είναι επιβεβαιωμένες από δύο τουλάχιστον άτομα, συνήθως αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικές εκθέσεις, ένορκες βεβαιώσεις και άλλα κυβερνητικά αρχεία. Εκθεση του ΟΗΕ το 2013 αναφέρεται σε πολλά πτώματα αγνώστων, ορισμένα ακόμα και με χειροπέδες, τα οποία πετάχτηκαν στην πόλη Κανταχάρ, και σε δεκάδες εξαφανίσεις.

* * *

Η έρευνα επικεντρώνει σε ντόπιους συνεργάτες των Αμερικανών, που αμέσως μετά την εισβολή ανέλαβαν καίριες διοικητικές θέσεις και διακρίθηκαν για τις αγριότητες σε βάρος των Αφγανών, με την ανοχή και την κάλυψη του αμερικανικού στρατού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμπντούλ Ραζίκ, διοικητή συνοριοφυλακής στα σύνορα με το Πακιστάν, ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία από παράνομες δραστηριότητες μετά την αμερικανική εισβολή.

Μετά τη δολοφονία του αρχηγού της αστυνομίας της επαρχίας Κανταχάρ το 2011, στη θέση του οι Αμερικανοί διόρισαν τον Ραζίκ, ο οποίος επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου. Πάνω από 2.000 περιπτώσεις εξαφανισθέντων και δολοφονημένων ανθρώπων συνδέονται με τη διοίκησή του, με τους ντόπιους να του αποδίδουν το προσωνύμιο «Τέρας της Αμερικής». Στην 20χρονη κατοχή οι δυνάμεις ασφαλείας της Κανταχάρ ήταν διαβόητες για την αρπαγή οποιουδήποτε υποπτεύονταν ότι συνεργαζόταν με τους Ταλιμπάν. Πολλοί απλά εξαφανίζονταν, άλλοι «εμφανίζονταν» ως ακρωτηριασμένα πτώματα, πεταμένα στους δρόμους, και λίγοι τυχεροί απελευθερώθηκαν ζωντανοί, με πληγές και μαρτυρίες βασανιστηρίων.

* * *

Η έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για «αυξημένο επίπεδο βιαιότητας», σημειώνοντας την «ατσάλινη υποστήριξη των Αμερικανών» στο πρόσωπο του εκλεκτού συνεργάτη τους. Ο Ραζίκ προβαλλόταν από τον κατοχικό αμερικανοΝΑΤΟικό στρατό ως «πρότυπο εταίρου» στο Αφγανιστάν και απολάμβανε της εμπιστοσύνης τους κυριολεκτικά μέχρι το τέλος. Οταν σκοτώθηκε το 2018, από εκτελεστή των Ταλιμπάν, δίπλα του βρισκόταν ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Οστιν Μίλερ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο» και «πατριώτη».

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, στρατιωτικοί των ΗΠΑ δήλωσαν στους «Times» ότι και μόνο ακούγοντας τον Ραζίκ να εξιστορεί τα «κατορθώματα» της διοίκησής του για λογαριασμό των Αμερικανών γίνονταν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου. «Εμείς δημιουργήσαμε τον Ραζίκ. Κοιτάξτε κάθε πόλεμο των ΗΠΑ και είναι το ίδιο», είπε στην εφημερίδα ένας παλαίμαχος συνταγματάρχης με προϋπηρεσία στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας ότι η «κατασκευή» τέτοιων τεράτων είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

* * *

Η περίπτωσή του είναι μία από τις πολλές που έχουν αποκαλυφθεί σε σειρά ερευνών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Για τους Αμερικανούς ο προστατευόμενός τους ήταν ένας «πατριώτης» που πολέμησε «τρομοκράτες» - οι οποίοι κάποτε υπήρξαν ...«μαχητές της ελευθερίας», αν θυμηθούμε την ιστορία των Ταλιμπάν και ότι προέκυψαν από τους Μουτζαχεντίν, τους οποίους δημιούργησαν οι ΗΠΑ για να πολεμήσουν την ΕΣΣΔ.

Το σκοτεινό παράδειγμα του Αφγανιστάν είναι αποκαλυπτικό για το ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες: Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, που αιματοκυλούν τους λαούς και αξιοποιούν κάθε μέσο για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Και ενώ τα εγκλήματά τους έχουν γραφτεί με ματωμένα γράμματα σε κάθε γωνιά του κόσμου, έχουν το θράσος σήμερα, μαζί με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, να κατηγορούν ως τρομοκράτη τον Παλαιστινιακό λαό, που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή και για να έχει δική του πατρίδα!


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου