Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΤΖ. ΠΑΙΑΤ «Σημαντικός ο ελληνικός ρόλος στη διαδικασία σχεδιασμού για την επόμενη μέρα στη Γάζα»


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Τον ρόλο-κλειδί που επιφυλάσσει για την Ελλάδα ο σχεδιασμός του Ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην ευρύτερη περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή επισήμανε στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζ. Πάιτ αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα όσο και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς για την μεταφορά ενέργειας μέχρι και την Ουκρανία.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω πρωτοβουλιών όπως η «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με «ομπρέλα» ΗΠΑ.

Ειδικότερα για την πρωτοβουλία 3+1 είπε ότι μετέφερε στον Έλληνα υπουργό Ενέργειας  τη συνεχιζόμενη «ενθουσιώδη στήριξη» του Α. Μπλίνκεν στη διαδικασία αυτή και πρόσθεσε: «Όλοι κατανοούν ότι η εφαρμογή αυτού του οράματος θα εξαρτηθεί από τον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Γάζα. Αλλά όταν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν απολύτως κεντρικό ρόλο», τόνισε.

   Αναφερόμενος, δε, εκτενέστερα στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην επόμενη μέρα στη Γάζα -μεταξύ άλλων- σημείωσε: «Σημαντικός επίσης είναι ο ελληνικός ρόλος στη διαδικασία σχεδιασμού για την επόμενη μέρα στη Γάζα, αναγνωρίζοντας και το γεγονός ότι τον κύριο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα, που δεν έχει λειτουργήσει για αρκετούς μήνες, διαχειρίζεται μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η CCC. Όταν φτάσουμε στο έργο της ανοικοδόμησης, το επίκεντρο όλων, συμπεριλαμβανομένων -νομίζω- των Παλαιστινίων, θα είναι η οικοδόμηση ενός μελλοντικού ενεργειακού συστήματος που θα είναι πιο καθαρό και βιώσιμο. Δηλαδή, περισσότερο αέριο, περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές. Επομένως, υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για την Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες σε αυτό το πλαίσιο. Ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει ήδη ηγετικό ρόλο στο Great Sea Interconnector».

Μιλώντας ευρύτερα για τις προοπτικές ενίσχυσης της παρουσίας του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην οικοδόμηση συνδεσιμότητας με την περιοχή του Κόλπου, μέσω έργων με την Κύπρο, έργων όπως ο διάδρομος IMEC, που έχει μια φυσική σχέση και με την Ελλάδα, όπως επισήμανε.

Όσον αφορά τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε τον Κάθετο Διάδρομο ως ένα έργο που μπορεί να υλοποιηθεί με πολύ χαμηλές δαπάνες κεφαλαίου αλλά θα έχει σημαντική απόδοση η επένδυση σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε πιο σημαντικό από ποτέ τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση της ατζέντας της «πράσινης μετάβασης» τονίζοντας πως η μετασχηματισμός της Ελλάδας σε «βασικό ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ και τη ΝΑ Ευρώπη» αποτελεί σύγκλιση με το «όραμα» που προωθούν οι ΗΠΑ.

 Ο κ. Πάιατ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία είχε προηγουμένως τονίσει ότι η συνέχεια εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί «επικίνδυνη πολιτική επιλογή» από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα σημείωσε πως ο Κάθετος Διάδρομος «είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο», σε σχέση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία και την Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σημασία αξιοποίησης της σημαντικής χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας για τη δημιουργία μιας «εναλλακτικής αρχιτεκτονικής προμήθειας αερίου» σε αυτή την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, δηλαδή την προώθηση της «απεξάρτησης» της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια.

Τέλος, μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις με την λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε πως η παρουσία τόσο του ίδιου του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των (τότε) πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στα εγκαίνια του έργου, το 2022, που ήταν και μία από τις δικές του τελευταίες ενέργειες ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου