Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Δεν μπορούσε να πάει αλλιώς



Ο σχεδιασμός των καπιταλιστικών ελίτ σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι σαφής : Τιθάσευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, συμπίεση του εργατικού κόστους στα όρια της εξαθλίωσης, γη και ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να προκύψει η περιβόητη οικονομική ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της αφαίμαξης του εργατικού εισοδήματος και της δραματικής συρρίκνωσης του όποιου ισχνού κράτους πρόνοιας έχει απομείνει.
Αυτός ο σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να αλλάξει και δεν άλλαξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί μια ριζική αλλαγή αυτού του σχεδιασμού, προϋποθέτει την είσοδο στο προσκήνιο των λαϊκών και εργατικών μαζών, που μόνες αυτές θα μπορούσαν να επιβάλλουν μια τέτοια αλλαγή. Καθώς οι ολιστικές μεταβολές δεν κυοφορούνται στις κάλπες αλλά στους δρόμους. Δεν λαμβάνουν σάρκα και οστά στα κομματικά γραφεία, αλλά στους χώρους που δουλεύει και ζει ο κόσμος της εργασίας.


Δια της ψήφου και της εκπροσώπησης δεν αλλάζει το περιεχόμενο του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος παρά μόνο η μορφή του. Αλλάζει μόνο το εξωτερικό περίβλημα μιας εξουσίας που δεν υπόκειται την παραμικρή αλλαγή στο οντολογικό της φορτίο. Όποιος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει την ζωή του προχώρησε εξαρχής σε μια καταδικασμένη επιλογή. Όποιος ψηφίζει οποιονδήποτε για αλλάξει η ζωή του δεν πρόκειται ποτέ να δικαιωθεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά άλλο ένα επεισόδιο σε ένα σενάριο που ακολουθείται κατά γράμμα. Το μόνο που μπορεί να πάει στραβά είναι οι κομπάρσοι να γίνουν πρωταγωνιστές. Μόνο αυτή η πιθανότητα μπορεί να ανατρέψει το σενάριο, μόνο αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να βάλει ένα οριστικό τέλος στον καθημερινό κανιβαλισμό που βιώνει ο κόσμος της εργασίας. Όσο οι άνθρωποι ως “προγραμμένα αυτόματα” θα στέκονται υπομονετικά στις ουρές της κάλπικης δημοκρατίας, όπως στέκονται στις ουρές των super market και στις ουρές της εφορίας, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τίποτε δεν μπορούσε να πάει αλλιώς με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όλα δρομολογήθηκαν με τον πλέον αναμενόμενο τρόπο στον πλέον αναμενόμενο χρόνο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, πως δεν μπορούν όλα να αλλάξουν.
Αρκεί να αλλάξει ο τρόπος που αναζητάμε την αλλαγή.
γράφει ο Χρήστος Μιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου