Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κινδυνεύουν ζωές – Το κρίμα στο λαιμό σας!


Των Νίκου Μπογιόπουλου - Γεράσιμου Χολέβα



Τέτοιες ώρες, όταν κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές από το κρύο, τα λόγια περιττεύουν: Εάν δεν είναι κοινά καθάρματα –ναι, καθάρματα – όσοι έχουν την ευθύνη, να βρουν τώρα τις απαραίτητες λύσεις για τους πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου και όπου αλλού βρίσκονται και κινδυνεύουν παιδιά, γυναίκες, γέροι και άρρωστοι.

Να επιτάξουν ξενοδοχεία και θερμαινόμενους χώρους (της εκκλησίας – ναι, ναι και της εκκλησίας- και οποιουδήποτε άλλου φορέα έχει τέτοια δυνατότητα) με την απαραίτητη υποδομή. Να επιτάξουν πλοία εφοπλιστών. Να ανοίξουν χώρους δημοτικούς και της περιφέρειας για την φιλοξενία των προσφύγων. Τώρα! 

 Τώρα. Η νύχτα δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Τα αδιανόητα και …χαλαρά που είπε ο υπεύθυνος Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης [«…αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 σε σκηνές (…) προσπαθείς να κάνεις 10 θα καταφέρεις τα 8, δυστυχώς…»] δεν αφορούν ανθρώπους, αλλά εμπορεύματα σε μπακάλικο.  Οι υποσχέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, (κανένας πρόσφυγας στο κρύο κ.α) είναι απλά άλλη μια φούσκα που έσκασε.


Τώρα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Τώρα πάρτε μέτρα!  

Η μεταφορά 120 προσφύγων, σε ξενοδοχείο νοικιασμένο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν φτάνει. Να μην περιμένουμε να ψάξουν να βρουν τη συνείδηση τους όποιοι ξενοδόχοι αρνούνται να στεγάσουν πρόσφυγες, όποιοι μπορούν να βοηθήσουν και δεν το κάνουν. Δεν υπάρχει χρόνος.

Το θέμα είναι να βρεθεί λύση για κάθε πρόσφυγα και να μη θρηνήσουμε θύματα από τη βαρβαρότητα. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Κι ας μην υπολογίζονται έτσι από την Ευρωπαϊκή σας Ένωση. Κι ας μην μετριούνται έτσι από τις συμφωνίες σας με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση – που μέχρι τώρα κρύβεται πίσω από την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού – έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και για ό,τι θα συμβεί. 

Το ξαναλέμε: Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανθρωπιά μετριέται με πράξεις. Μόνο αν είσαι κάθαρμα κρύβεσαι πίσω από λόγια για να μην κάνεις τίποτα. Πράξεις, λοιπόν, τώρα.
Όχι αύριο. Τώρα! 
     Νίκος Μπογιόπουλος – Γεράσιμος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου