Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά


ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία.
 
Στο πλαίσιο της κεντρικής διεθνιστικής πρωτοβουλίας, το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε μεγάλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», όπου μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών.


Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ιδεολογικό σεμινάριο με θέμα «Η στάση και η πάλη των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Συμμετείχαν αντιπρόσωποι της ΚΝΕ, τις Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία (CJC), του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία (FGC), της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία (SKOJ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινού Καλέσματος των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Ο Λευκός Πύργος το πρωί του Σαββάτου «στολίστηκε» με γιγαντοπανό που καλούσε στην εκδήλωση
Ο Λευκός Πύργος το πρωί του Σαββάτου «στολίστηκε» με γιγαντοπανό που καλούσε στην εκδήλωση
Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο hot spot στα Διαβατά, όπου φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες. Εκεί παραδόθηκε η βοήθεια με σχολικά είδη για τα παιδιά, που συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες μέρες μετά από κάλεσμα της ΚΝΕ σε σχολεία, σχολές και γειτονιές. Στην επίσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών, ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, καθώς και στελέχη της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
 
«Εμπρός της Γης οι κολασμένοι», ΝΑΤΟ - ΕΕ σημαίνει πόλεμοι και ξεριζωμένοι
«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Αυτό το μήνυμα - σύνθημα έστειλαν το βράδυ του Σαββάτου, με μια φωνή, εκατοντάδες νεολαίοι κομμουνιστές, που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μέσα από την μεγάλη Διεθνιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά, για την οικοδόμηση της κοινωνίας του μέλλοντος, τον σοσιαλισμό.

Η ελπιδοφόρα προοπτική πρόβαλε μέσα από τα κόκκινα λάβαρα που ανέμιζαν και έσβηναν το θανατηφόρο παλιό, που αναδεικνυόταν μέσα από τα μαύρα πανό που είχαν αναρτηθεί στο χώρο και μαρτυρούσαν: «ΝΑΤΟ - ΕΕ σημαίνει πόλεμοι και ξεριζωμένοι», «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ποίημα «Το γράμμα του Ξεριζωμού», γραμμένο το Μάρτη του 2016, από τον νέο κομμουνιστή καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Γιώργης Σφήκας, ενώ ακολούθησε προβολή βίντεο από την πρωινή κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Λευκό Πύργο, όπου στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της Διεθνιστικής εκδήλωσης, απλώθηκε ένα γιγαντοπανό που δέσποζε για ώρες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο διεθνιστικό τραγούδι. Ο Γιώργος Αετόπουλος και ο Δημήτρης Αλιστρατινός ερμήνευσαν τον «Μετανάστη» και στη συνέχεια ο Δημήτρης Χριστοφορίδης με την ποντιακή λύρα στα χέρια ερμήνευσε ένα ποντιακό τραγούδι για την προσφυγιά. Η μεικτή ορχήστρα ΚΚΕ και ΚΝΕ ξεσήκωσε τη νεολαία, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα από διεθνιστικά τραγούδια και έκλεισε την εκδήλωση με τη «Διεθνή», στα Γαλλικά, τη γλώσσα που γεννήθηκε, και στα Ελληνικά.

Ενα βήμα μπροστά στην κοινή δράση
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το Προσφυγικό και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης συνολικά για τους πρόσφυγες και ειδικότερα για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην Εκπαίδευση. Επίσης, στη συμβολή της ΚΝΕ να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων. Και τόνισε: «Ετσι θα συνεχίσουμε και ακόμα πιο δυναμικά, χέρι - χέρι, στην ίδια αλυσίδα με τους πρόσφυγες, με τα παιδιά τους, στην πάλη για ζωή, για μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα».

Επίσης αναφέρθηκε στη δουλειά της ΚΝΕ στην κατεύθυνση της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη και διεθνώς και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι σήμερα κάνουμε ένα νέο βήμα μπροστά στην κοινή δράση μας. (...) Είναι πολύ σημαντική όλη αυτή η δουλειά, ώστε να αναδείξουμε ότι η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι υλικές προϋποθέσεις για τον σοσιαλισμό, δηλαδή η εργατική δύναμη και τα μέσα παραγωγής, ωρίμασαν μέσα στον ίδιο τον καπιταλισμό». Και τόνισε: «Εχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας καινούργιας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η ανάγκη θα γίνει ιστορία, η νέα έφοδος στον ουρανό θα αξιοποιήσει την τεράστια ιστορική παρακαταθήκη, τους αγώνες των κομμουνάρων του Παρισιού, των μπολσεβίκων, του εργατικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, και θα αποκτήσει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική δύναμη για να νικήσει οριστικά»!

Ο Λαρς Φρόιερντ, μέλος του ΚΣ της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την εμπλοκή της Γερμανίας, στο γερμανικό ιμπεριαλισμό που γίνεται όλο και πιο επιθετικός, στους λαούς που υποφέρουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε όλους όσοι είναι θύματα της απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Μαρίνα Γκόμεζ, Γραμματέας των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών της Ισπανίας, αναφέρθηκε στην πείρα του λαού της, που ξεριζώθηκε αναγκασμένος να γλιτώσει από τη φρίκη του φασισμού. Την αδελφική αλληλεγγύη που βρήκε μια μερίδα του στις σοσιαλιστικές χώρες και την απομόνωση των στρατοπέδων που γνώρισαν όσοι έψαξαν καταφύγιο στην καπιταλιστική Γαλλία. Και ανέδειξε πως και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται για τους πρόσφυγες στο ευρωπαϊκό έδαφος, με το κλείσιμο των συνόρων, το συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη βίαιη επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία, τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Αλεσάντρο Μουστίλο, μέλος του ΠΓ του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, αναφέρθηκε στην πείρα από τη χώρα του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου οι κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι που δούλεψαν στην κατεύθυνση της πραγματικής ταξικής ενότητας μεταξύ των εργατών του Βορρά και του Νότου. Και τόνισε ότι οι κομμουνιστές, στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πρέπει να είναι σε θέση να συνδυάζουν την οικοδόμηση της ενότητας της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από εθνικότητα, χώρα προέλευσης, ανεξάρτητα από όλες τις μορφές πολιτιστικής και θρησκευτικής διαίρεσης, για να συγκεντρώσουν δυνάμεις για την επαναστατική αλλαγή.

Η Νάντια Πάβλιτσα, μέλος του ΚΣ της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν για τους πρόσφυγες και στη χώρα της. Επίσης, αναφέρθηκε στις ανοικτές ρατσιστικές τάσεις και την ξενοφοβία, που η έκφρασή τους εκτείνεται από το χτίσιμο τειχών στα σύνορα και το κλείσιμο των συνόρων, μέχρι και ξεκάθαρα φαινόμενα επιθετικότητας, και από την άλλη, τις σοσιαλδημοκρατικές και κάλπικες αριστερές οργανώσεις που δημόσια προωθούν τη φιλοξενία, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που όπως είπε αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Ιμπραήμ Τζαν Ούστα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, αναφέρθηκε στις συνθήκες σκλαβιάς που ζουν οι πρόσφυγες στη χώρα του και στην αξιοποίησή τους ως φτηνής εργατικής δύναμης. Και σημείωσε το ρόλο των κομμουνιστών, που στέκονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που τους αναγκάζουν να φύγουν από το σπίτι τους και με συνέπεια δίνουν τη μάχη για την πρόσβαση των προσφύγων στην Εκπαίδευση και την Υγεία, σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.
  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη Διεθνιστική εκδήλωση της ΚΝΕ και τις άλλες δράσεις που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία».
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου