Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Στα 10 δισ. ευρώ οι απώλειες για τους συνταξιούχους την τετραετία 2016 - 2019


Η καρατόμηση της «προσωπικής διαφοράς» προσθέτει χασούρα 1,8 δισ. ευρώ κατ' έτος στα 8,2 δισ. που τους αφαιρούν με τον Ν. 4387/2016
 

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Στα 10 δισ. ευρώ φτάνουν οι αιματηρές περικοπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για την τετραετία 2016 - 2019 που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και την κατάληξη της συμφωνίας για τη δεύτερη «αξιολόγηση».
 
 Με τη συμφωνία αυτή, στους παλιούς συνταξιούχους (που λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς πριν την ψήφιση του νόμου 4387/2016, «νόμος Κατρούγκαλου») επιβάλλονται νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2019 (1% του ΑΕΠ), οι οποίες βέβαια θα συνεχίσουν να ισχύουν στο διηνεκές.

Οι νέες αυτές μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που προβλέπει ο νόμος 4387/2016, ύψους 8,2 δισ. ευρώ, που ψήφισε πριν ένα χρόνο τέτοιες μέρες η κυβέρνηση και οι οποίες αναλύονται ως εξής για την τετραετία 2016 - 2019 (στοιχεία Λογιστηρίου του Κράτους): Από περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, 6,016 δισ. ευρώ, και από τις πρόσθετες εισφορές 2,218 δισ. ευρώ. Το άθροισμα οδηγεί σε απώλειες 10 δισ. ακριβώς για τους συνταξιούχους, μόνο από τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και μόνο για την τετραετία 2016 - 2019.

Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, όπως και την αύξηση των εισφορών για τον ΕΟΠΥΥ (στο 6% από το 4% στις κύριες συντάξεις και 6% για πρώτη φορά στις επικουρικές).

Η νέα περικοπή αφορά στην κατάργηση ή τη δραστική μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Το χτύπημα δεν περιορίζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά θα επεκταθεί και στις επικουρικές, για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι το συνολικό χαράτσι σε ετήσια βάση θα φτάνει κάθε χρόνο στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον στο 1,8 δισ. ευρώ με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την κυβέρνηση, η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις (η μείωση κατά μέσο όρο δηλαδή) θα φτάσει στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κοπεί πάνω από μία σύνταξη το χρόνο από τους συνταξιούχους, που τον αριθμό τους η ίδια η κυβέρνηση ανεβάζει στο 1,1 εκατομμύριο.

Επομένως, η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης, θα διατηρηθεί ένα ποσό.
Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη κύρια και επικουρική σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) και θα «σωθούν» μόλις 20 ευρώ από την «προσωπική διαφορά»...

Ομως οι συνταξιούχοι, μαζί με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δέχονται και δεύτερο χτύπημα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει επιπλέον φόρο γύρω στα 650 ευρώ, «κόβοντάς» τους έτσι άλλη μία σύνταξη κάθε χρόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου