Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

«Πονηροί» ... λογιστές


Το ρητό ότι με τους ίδιους αριθμούς μπορείς να αποδείξεις τα πάντα, φαίνεται ότι προσπαθούν να δικαιώσουν αυτές τις μέρες τα κυβερνητικά στελέχη και πολλοί από τους «αντιπολιτευόμενους» των αστικών κομμάτων. Τα ξερά νούμερα μέσα σε μια τέτοια αντιπαράθεση πάνε κι έρχονται, με προφανή στόχο να «χαθεί η μπάλα» για το πραγματικό, ταξικό υπέρ του κεφαλαίου περιεχόμενο των μέτρων. Αλλά και για να κρυφτεί το γεγονός ότι τα σημερινά μέτρα έρχονται επιπρόσθετα σε όλα τα προηγούμενα, που ακόμα δεν έχουν ξεδιπλώσει σε όλο τους το «μεγαλείο» τις συνέπειες για το λαό. Βέβαια, όση «πονηρή» λογιστική κι αν αξιοποιήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου είναι η ένταση της εκμετάλλευσης και το ξεσκαρτάρισμα του «πεδίου» για το κεφάλαιο, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν ζήσει στο πετσί τους τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής, με ιδιαίτερη ένταση στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Εκείνο που δεν χωράει στα σίγουρα στην αστική στατιστική, είναι οι σύγχρονες ανάγκες τους, που πρέπει να μπουν στην προμετωπίδα των αγώνων για την «επόμενη μέρα».

Πέφτουν κορμιά... 
 
Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών έστειλε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι θα αποτελούσε «θετική εξέλιξη» να καταλήξει η «Εθνική Ασφαλιστική» στο ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα «Calamos», που περιλαμβάνεται μεταξύ των διεκδικητών. Θυμίζουμε ότι ως υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται και ένα αντίστοιχο επενδυτικό σχήμα από την Κίνα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό (αντίστοιχη επιστολή φέρεται να έστειλε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα), μια ενδεχόμενη συμφωνία για την «Εθνική Ασφαλιστική» με την «Calamos» θα μπορούσε να βοηθήσει τις ροές επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, μεγαλοεπιχειρηματίας που του αποδίδονται στενές σχέσεις με τη Ρωσία αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην κυβέρνηση από το ΝΑΤΟ για να μην αγοράσει αυτός τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ τη δυσφορία του για ορισμένες επενδύσεις που έχουν «κολλήσει» εξέφρασε ο ίδιος ο Πούτιν στον Αλ. Τσίπρα, κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο στο Πεκίνο, υπονοώντας παρέμβαση των ΗΠΑ.

... με επικίνδυνες προεκτάσεις
 
Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι πίσω από τα πανηγύρια και τις διακηρύξεις περί «επενδυτικών σχεδίων», «ανάκαμψης», «πολυδιάστατης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής», πίσω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες κατά την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών, κρύβεται ένας αδυσώπητος πόλεμος από οικονομικά - γεωπολιτικά συμφέροντα, που συγκρούονται μεταξύ τους. Ορισμένες μάλιστα φορές, αυτό γίνεται με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, όπως τώρα με τις ΗΠΑ και την περίπτωση της «Εθνικής Ασφαλιστικής». Βέβαια, ο λαός καμιά σκοτούρα δεν πρέπει να έχει για το ποιο μονοπώλιο θα βάλει τελικά στο χέρι τη μια ή την άλλη επιχείρηση ή κρατική υποδομή. Αυτό που πρέπει να τον απασχολεί είναι ότι οι αγοραπωλησίες ανάμεσα στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, που βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση και ανοίγει νέους δρόμους κερδοφόρας δράσης στο κεφάλαιο. Οπως επίσης πρέπει να τον ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο, είναι η φύτρα εντάσεων και αντιθέσεων που μπλέκουν το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες...

Αγωνίες
 
Σε ποιον θα μπορούσε να ανήκουν τα παρακάτω λόγια αγωνίας για το μέλλον και τις «αξίες» της ΕΕ; «Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν με ισοτιμία και αλληλεγγύη, ούτως ώστε να μπορέσει η ΕΕ να διαμορφώσει μια οικονομική πολιτική που θα της επιτρέψει να συνάψει επωφελείς γι' αυτή συνθήκες με άλλα κράτη». Επίσης: «Πρέπει να συνεργαστεί (σ.σ. η ΕΕ) με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, ούτως ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, να αναπτυχθούν οι "τρίτες χώρες" και τέλος να μπορέσει η ΕΕ να διατηρήσει τις αξίες της». Οι ατάκες αυτές δεν προέρχονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από το Ποτάμι, αν και θα μπορούσε. Προέρχονται από τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της φασιστικής Χρυσής Αυγής, Γ. Επιτήδειου, στο Ευρωκοινοβούλιο, που κλείνει μάλιστα με την αρχαιοελληνική διαπίστωση «ουδέν κακό αμιγές καλού», πάντα σε σχέση με την ΕΕ. Ο χρυσαυγίτης και οι άλλοι αστοί πολιτικοί μιλούν για το «μέλλον» και τις «αξίες» της ΕΕ και εννοούν την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου και τη θωράκιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Μιλούν για τις «συνεργασίες» που θα «σταματήσουν τον πόλεμο» και εννοούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συμμετέχει η ΕΕ, αιματοκυλώντας ολόκληρους λαούς. Προφανώς δεν ...«σοβαρεύτηκε» τώρα η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως διάφορα αστικά επιτελεία την καλούν να κάνει. Απλά, ως γνήσια, συστημική δύναμη, δύναμη δηλαδή του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει ότι στα κρίσιμα για αυτό ζητήματα μοιράζεται παρόμοιες αγωνίες με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου