Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ


Σήμερα στις 8 μ.μ. η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου


Σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, πραγματοποιείται η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, στα 72 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τους νέους, για να τιμηθούν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, αλλά και για να δυναμώσει η πάλη για:
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, θα γίνει ομιλία από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μέρους του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου LibroCoro, σε επιμέλεια Ανθής Γουρουντή.
Παράλληλα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ απευθύνουν σε εργαζόμενους, συνδικάτα και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ.

Σε άλλες πόλεις
 
Τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Εκδήλωση, επίσης σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., διοργανώνει στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη και η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης.

Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση» Ν. Καβάλας, οργανώνουν συγκέντρωση - εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ποιήματα, τραγούδια.

Εγκλημα του καπιταλισμού που θα τον στοιχειώνει για πάντα
 
Το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945 το πρωί, που επαναλήφθηκε μετά από τρεις μέρες στο Ναγκασάκι, με τη χρήση των πρώτων ατομικών βομβών (από ουράνιο 235 η πρώτη και πλουτώνιο η δεύτερη), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του καπιταλισμού. Ακόμα και σήμερα, 72 χρόνια μετά, πλασάρεται ως κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά ήταν. Εμφανίστηκε και εμφανίζεται και σήμερα από τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ που τις υπηρετούν ως το ύστατο μέσο τερματισμού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της συνθηκολόγησης της φασιστικής Ιαπωνίας.

Ο πραγματικός όμως στόχος ήταν ο μεγάλος πρωτεργάτης της αντιφασιστικής νίκης, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και το παράδειγμα που «πυροδοτούσε» στους λαούς όλου του κόσμου. Σε αυτήν απευθυνόταν το μήνυμα που έστελνε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, που μιλώντας στις 31 Μάρτη 1949 στη Βοστόνη των ΗΠΑ, είπε χωρίς περικοκλάδες: «Είναι βέβαιον, ότι η Ευρώπη θα είχε κομμουνιστικοποιηθεί... εάν δεν ευρίσκετο η ατομική βόμβα εις τας χείρας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το πρόγραμμα «Μανχάταν», ύψους 2 δισ. δολαρίων, που είχε αρχίσει στις 9 Οκτώβρη του 1941 με τη χρήση των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ολοκληρώθηκε σκορπίζοντας το θάνατο και τον όλεθρο. Οι νεκροί, από την πρώτη στιγμή της γιγάντιας έκρηξης, που εξαερώθηκαν, υπολογίζονται και στις δύο περιπτώσεις σε περισσότερους από 200.000. Σε ακτίνα 4.000 χλμ. καταστράφηκαν τα πάντα. Αν κανείς υπολογίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες προσβεβλημένους από τη ραδιενέργεια ανθρώπους, που πέθαναν αργότερα από αρρώστιες και επιδράσεις τους υπάρχουν και σήμερα, 7 δεκαετίες μετά, το μέγεθος του εγκλήματος είναι ασύλληπτο.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου