Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Διαβατήρια


«Πιστεύω ότι το διαβατήριο για αυτό που ονομάζουμε "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», είπε την Πέμπτη στις κοινές τους δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας λίγο παρακάτω ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν». Παίρνοντας την «πάσα», ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε κυρίως να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί» και ότι «για τη νέα αυτή Ελλάδα του αύριο, θα πρέπει επίσης να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στη χώρα και την κοινωνία σας». Η μετάφραση βέβαια δεν είναι δύσκολη: Το «διαβατήριο» του κεφαλαίου για έξοδο στις αγορές και φτηνό δανεισμό γράφει πάνω ματωμένα πλεονάσματα για δεκάδες χρόνια, συνέχεια των αντιλαϊκών ανατροπών - «μεταρρυθμίσεων» στο διηνεκές, δημοσιονομικό «κορσέ» για τις λαϊκές ανάγκες και εργατικά δικαιώματα «περασμένα - ξεχασμένα». Τα «διαβατήρια» αυτά τα σφραγίζει το κεφάλαιο και ο προορισμός δεν είναι άλλος από τη θωράκιση της κερδοφορίας του, που έχει ως δεδομένο την ένταση της εκμετάλλευσης και τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Οσο για το λαό, πρέπει να βάλει πλώρη για άλλο προορισμό, την κοινωνία απαλλαγμένη από τους εκμεταλλευτές του, όπου κουμάντο στον πλούτο θα κάνει αυτός κι όπου οι ανάγκες του θα είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης.

Αναγούλα
 
Η γνωστή για τις φιλοχουντικές ευαισθησίες της εφημερίδα «Δημοκρατία» ξαναχτύπησε, αυτήν τη φορά με άρθρο του γνωστού ακροδεξιού Φ. Κρανιδιώτη. Με αφορμή τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, ο αρθρογράφος: Αναφέρεται σε «ορδές μουσουλμάνων εποίκων» και «μαζική εισβολή» «λαθρομεταναστών». Καλεί το κράτος να τους συντρίψει με «ατσάλινο χέρι» και με «πολιτική καταστολής μηδενικής ανοχής». Να εφαρμοστεί «σχέδιο εκκένωσης» και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε «απομονωμένους χώρους», να γίνεται απώθηση στα σύνορα «με κάθε μέσο όλων όσοι θέλουν να εισέλθουν παράνομα». Και, βέβαια, ότι «πρέπει να ξεβρομίσει η Μυτιλήνη», ένα σύνθημα λανσαρισμένο από τους ναζί υπόδικους της Χρυσής Αυγής. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μόλις πριν από μια βδομάδα, αυτός ο μισάνθρωπος είχε επίσημη συνάντηση με τον συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Επισήμως υποτίθεται ότι «ενημερώθηκε» για την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ κανένας δεν έκρυψε ότι πρόκειται για συνάντηση ενταγμένη στην αναμόρφωση της λεγόμενης «δεξιάς», στο πλαίσιο της γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Δεν ξέρουμε αν συζήτησαν και το πώς θα «ξεβρομίσουν τον τόπο». Πάντως, το ξέπλυμα που γίνεται σε κάθε λογής φασιστοειδή από κυβερνητικά στελέχη και οι ρόλοι που μοιράζουν «δεξιά» κι «αριστερά» μόνο αναγούλα προκαλούν.

Προοδευτικότητα
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, ξεχώρισαν τα εξής «καινοτόμα» λόγια της Θεανώς Φωτίου, στην τοποθέτησή της σχετικά με τη διαδικασία που προτείνεται στο νομοσχέδιο: «Ο υποψήφιος γονιός βρίσκει ένα παιδί, το εντοπίζει σε ιδιωτικό ίδρυμα, σε εκκλησιαστικό ίδρυμα, σε δημόσιο ίδρυμα και λέει, θέλω αυτό το παιδί». Δηλαδή, τα υποψήφια για αναδοχή ζευγάρια θα επιλέγουν το παιδί που επιθυμούν, λες και επιλέγουν «προϊόν» στο σούπερ μάρκετ! Πραγματικά μνημείο «προοδευτικότητας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για την παιδική προστασία έχει αφετηρία τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και όχι την εκπλήρωση με κάθε τρόπο της επιθυμίας ενός ενήλικου ή ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας μέσω του κράτους να εξασφαλίσει τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές συνθήκες για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ψυχοσωματική - κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών. Ιδιαίτερα αφορά τις περιπτώσεις παιδιών που για διάφορους λόγους - οικονομικούς, κοινωνικούς κ.ά. - έχουν στερηθεί τη φροντίδα της φυσικής οικογένειας ή των φυσικών γονιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται επιστημονική - κοινωνική στήριξη και έρευνα. Αυτές είναι οι κύριες πλευρές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας, της υιοθεσίας και της αναδοχής, και όχι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος ενός ατόμου ή ενός ζευγαριού για τη δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας, όπως είναι προσανατολισμένο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αέριο
 
Σήμερα συναντιέται στις ΗΠΑ με τον Ντ. Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ και, όπως γράφεται στον Τύπο, ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας είναι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Ο αγωγός θα ενώνει από τα βόρεια τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, που μέχρι σήμερα αποτελεί βασική πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, η Αγκ. Μέρκελ θα ισχυριστεί στον Τραμπ ότι ο νέος αγωγός δεν θα μεγαλώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία και ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές «εναλλακτικές λύσεις», μεταξύ των οποίων το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αέριο από τη Νορβηγία. Την ίδια μέρα, το «Bloomberg» έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία απολαμβάνει από τη ρωσική «Gazprom» τις φτηνότερες τιμές και τη μεγαλύτερη έκπτωση στην προμήθεια φυσικού αερίου, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εισάγει από τη Ρωσία πάνω από τη μισή ποσότητα που καταναλώνει σε ένα χρόνο, συνολικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ το 2017. Είναι φανερό ότι η φτηνότερη Ενέργεια αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά ατού της γερμανικής οικονομίας, που δύσκολα θα δεχτεί να απεμπολήσει, αποκαλύπτοντας εν πολλοίς και τους πραγματικούς λόγους της διαφορετικής στάσης που κρατούν μεταξύ τους οι ευρωΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.




Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου