Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Μήνυμα μαχητικής οργανωμένης απάντησης σε εργοδοσία - κυβέρνηση – ΕΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Μαχητική απάντηση ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια όπου μίλησε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. (Διαβάστε παρακάτω όλη την ομιλία)

Ακολούθησε δυναμική πορεία στη Βουλή με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο - Οργάνωση παντού να ‘ρθουν τα πάνω κάτω», «Όχι στα χαράτσια και στις περικοπές - Αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές», «Με ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, φτώχεια κι ανεργία - Κέρδη για να έχει η πλουτοκρατία». (Δείτε εδώ video).

Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ ανέγραφε: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας - Οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας» και ακολουθούσαν τα μπλοκ των Σωματείων.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο και τα οποία προδιαγράφουν ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, παραπέρα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και άλλα δικαιώματα.

Τόνισαν ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης που τάζει «λαγούς με πετραχήλια». 
Αντίθετα πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης και να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι σε εργοδοσία -κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα.

1 / 29

Γ. Αναγνώστου: Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης 

Μιλώντας στην Ομόνοια, ο Γιάννης Αναγνώστου, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τόνισε:

«Συναντιόμαστε και σήμερα στους δρόμους του αγώνα, για να δυναμώσει η φωνή της οργανωμένης πάλης, με το σύνθημα: "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες".

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι συνέχεια των προηγούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των ταξικών δυνάμεων, που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία τους, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς ενάντια στα παλιά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι μια απάντηση στη συνεχόμενη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και στην προπαγάνδα ότι δήθεν τον Αύγουστο ξεμπερδεύουμε με τα μνημόνια και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους της χώρας. Είμαστε εδώ, γιατί ξέρουμε καλά ότι τις λύσεις που έχουμε ανάγκη δεν θα μας τις προσφέρει καμιά κυβέρνηση που φέρνει αντεργατικά πολυνομοσχέδια το ένα πίσω από το άλλο.

Μας λέει η κυβέρνηση ότι θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα πρότυπα της Πορτογαλίας. Κανένα 20ευρο δηλαδή, που στο τέλος του χρόνου θα το πάρουν πίσω διπλό με τη μείωση του αφορολόγητου, που είναι ήδη δρομολογημένη. 
Ακριβώς η ίδια τακτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καλλιεργούν αυταπάτες, μοιράζουν ψίχουλα, όπως έκαναν και με το "κοινωνικό μέρισμα". Παίρνουν περισσότερα για να τα μοιράσουν στους μεγαλοκατασκευαστές, στους βιομήχανους, τους εφοπλιστές.

Είναι η κυβέρνηση που πριν 3 χρόνια φώναζε ότι "με ένα νόμο θα σκίσει τα μνημόνια" και τελικά έφερε ακόμα ένα και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που πάτησαν πάνω σε όλους τους προηγούμενους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έφερε το νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, που από 1η Γενάρη του 2019 θα πετσοκόψει κι άλλο τις συντάξεις. Είναι αυτή η κυβέρνηση που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για χρέη από μόλις 500 ευρώ.

Αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί το πιο αξιόπιστο εργαλείο για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του αυτή τη στιγμή και φαίνεται από τα συχαρίκια που δέχεται από το ΣΕΒ, με την ολοκλήρωση κάθε φορά των διαπραγματεύσεων.

Για τα αφεντικά προβάλουν και το στόχο της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστές να υλοποιούν τα πολεμικά τους σχέδια απέναντι σε λαούς.

Σ' αυτό το πλαίσιο είναι και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ και δεν το κρύβουν καθόλου, αφού στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "πρωτοστατεί στην ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ - ΕΕ". Μπλέκουν το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους και όλο αυτό μας το παρουσιάσουν ως "πυλώνα σταθερότητας" για την ευρύτερη περιοχή.
Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη της χώρας μας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα γενικότερα.
Το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης", η "μεταμνημονιακή εποχή" και η "επιστροφή στην κανονικότητα" δεν περνάνε στο ταξικό κίνημα, το ζήτημα είναι να μην περνάνε και στο λαό.

Θα έχουμε ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης; Θα έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα; Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ; Θα σταματήσει η φοροληστεία; Θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί;

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας. Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες για να έχουμε ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο, για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας καλύτερα, να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση τον πλούτο που παράγεται από τα δικά μας χέρια και την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το κεφάλαιο έχει τις κυβερνήσεις του, τα κόμματά του, τα ΜΜΕ για να προωθεί τα επιχειρήματά του, για να στηρίζει τα συμφέροντά του και να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους. Έχει τους δικούς του ανθρώπους του μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που στις 30 Μάη κήρυξε απεργία στο πλαίσιο μιας "κοινωνικής συμμαχίας", όπως την ονόμασαν, μιας συμμαχίας δηλαδή εργατών και εργοδοτών (ΣΕΒ) στην κατεύθυνση της "ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας".

Μας καλούσαν δηλαδή να συνταχθούμε πίσω από τους στόχους κυβέρνησης και κεφαλαίου. Είναι οι ίδιοι που απαξίωναν τις απεργίες και μιλούσαν για νέους τρόπους διεκδίκησης. Αυτοί που συμφώνησαν νύχτα με τα αφεντικά να παραμείνει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Αυτοί που για σήμερα δεν έχουν βγάλει άχνα για τα 88 νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στο ΕΚΑ, μόλις προχτές το βράδυ, εξέδωσαν ένα δελτίο Τύπου που καλούσαν σε "εγρήγορση" τα σωματεία, χωρίς να μπαίνει κάποια απόφαση για κινητοποιήσεις.

Την ώρα που οι συνάδελφοι στην COSCO έδιναν και δίνουν μια μεγαλειώδη μάχη απέναντι σε ένα μονοπωλιακό μεγαθήριο, την ώρα που το Συνδικάτο μας και οι οικοδόμοι παλεύουν για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας και έχοντας ήδη υπογράψει 3 εργοταξιακές συμβάσεις στα μεγαλύτερα έργα της Αττικής μετά από πολύμηνες μάχες. Οι συνάδελφοι στα Τρόφιμα - Ποτά, οι ηθοποιοί, κ.ά., δίνουν το δικό τους αγώνα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα υπάρχει πείρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν με γνώμονα το ταξικό τους συμφέρον ποιος είναι στο πλάι τους και ποιος απέναντι. Είναι αναγκαιότητα η μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, χτίζοντας την πραγματική κοινωνική συμμαχία απέναντι σε κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις - αστικά κόμματα και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε και έχουμε πίστη στη δύναμή μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει πράξη».


















902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου