Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Στην αναμπουμπούλα...


  Πηγή: Eurokinissi

Λίγες μόνο μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, σε αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σημειώναμε μεταξύ άλλων: «Τα "μέτρα στήριξης" των πυρόπληκτων αναδεικνύουν πως το αστικό κράτος όχι μόνο δεν θέλει και δεν μπορεί να δράσει ως ουσιαστικός αρωγός των λαϊκών στρωμάτων μετά από μια τέτοια καταστροφή, αλλά, αντίθετα, πως αξιοποιεί μια τέτοια καταστροφή τόσο για να εμφανίσει ένα επικοινωνιακό πρόσωπο, αλλά ακόμα και για να επιταχύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Σχεδόν 20 μέρες μετά την καταστροφή, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις εκτιμήσεις αυτές. Μιλώντας τις προάλλες από το Λαύριο, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει με αποφασιστικότητα «αλλαγές» και «τομές», στο όνομα της «καταπολέμησης παθογενειών του παρελθόντος», που δεν αντιμετωπίζουν όμως τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής ούτε βέβαια κινούνται έξω από το πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αντίθετα, το θωρακίζουν και το διευρύνουν. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι' αυτό από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα.


Η «δέσμη» των 20 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι μια αναπαραγωγή προηγούμενων ρυθμίσεων και αποφάσεων κατεδάφισης που επιταχύνονται, ενώ ενισχύονται και κάποιοι μηχανισμοί για την υλοποίησή τους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση, από τη μια, επικεντρώνει σκόπιμα τις αιτίες της καταστροφής στα αυθαίρετα, αφήνοντας στο σκοτάδι όλες τις σοβαρές ευθύνες της για την απουσία ουσιαστικής πρόληψης, σχεδίου και μέσων για την αντιμετώπιση της καταστροφής και, από την άλλη, κρύβει ότι με δικούς της νόμους, σε συνέχεια των προηγούμενων, έγινε ένα γενναίο βήμα στην παραχώρηση δασών και ακτών στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρες επενδύσεις.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πλευρά: Πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως «αντίδοτο» τάχα στην αυθαιρεσία, αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ, που ζητάει διευκόλυνση των επενδύσεων για την υλοποίηση «μεγάλων εμβληματικών έργων», με «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!

Στη λίστα των προτάσεων που καταθέτει ο ΣΕΒ, «ώστε να κινηθούν γρήγορα και σε καθαρό τοπίο στη γη» οι επενδύσεις, περιλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε προχτές ο Τσίπρας από το Λαύριο.

Αυτά τα μέτρα, αν συνδυαστούν με το συνολικότερο νομικό πλαίσιο που διέπει την εμπορευματοποίηση της γης, θα επισπεύσουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις... Να λοιπόν πώς η μεγάλη καταστροφή αξιοποιείται από το κεφάλαιο και το κράτος του για νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ανοικοδόμηση της περιοχής, τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν οι πληγέντες από τα λαϊκά στρώματα να ξαναστήσουν το σπιτικό τους και τα «κριτήρια» που θέτει η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως περιγράφονται τόσο στο χωροταξικό όσο και στο «αναπτυξιακό» σχέδιο της κυβέρνησης, για την «τουριστική αξιοποίηση» της Ανατ. Αττικής από τα μονοπώλια και ιδιαίτερα των περιοχών - φιλέτων.

Η επέλαση «εθελοντών» και καλοθελητών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που υπόσχονται «βοήθεια» στους πληγέντες, οι καταγγελίες ότι μεσιτικά κοράκια σαρώνουν ήδη την περιοχή, κάνοντας κρούσεις στους πληγέντες για αγορά γης, αλλά και η βέβαιη ανάμειξη των τραπεζών στη διαχείριση της γης, μέσα από το δανεισμό στον οποίο θα αναγκαστούν να καταφύγουν οι πληγέντες, είναι βέβαιο ότι διευκολύνουν τέτοιους σχεδιασμούς, στο έδαφος πάντα της εμπορευματοποίησης και των αλλαγών χρήσης γης.

Δίπλα σ' αυτά δεν περνάει απαρατήρητη η συζήτηση για την 
«αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής» που ενθαρρύνεται από συγκεκριμένα κέντρα, όχι στη βάση των ελλείψεων που υπάρχουν σε σχέδιο, προσωπικό και μέσα, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ως «αδυναμία» του σημερινού «μοντέλου» και μηχανισμού πυρόσβεσης να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Στο έδαφος αυτό, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες, επιταχύνονται διαλυτικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία 20ετία, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις. 
Ανάλογες πλευρές υπάρχουν και στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για την οποία, όπως δείχνει και ο διορισμός του νέου επικεφαλής, θα αξιοποιηθεί και ΝΑΤΟική «τεχνογνωσία».

Είναι επομένως φανερό ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, η καταστροφή στην Ανατ. Αττική είναι μια ιδανική αναμπουμπούλα για το κεφάλαιο ώστε το κράτος του να προωθήσει σχέδια και μέτρα θωράκισης και διεύρυνσης της κερδοφορίας του.
  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 9 Αυγούστου 
  

1 σχόλιο:

  1. ΆΚΟΥ ΡΕ ΣΥ ΧΑΙΔΕΥΜΕΝΕ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΦΙΛΟΥ Junker!!

    Ακου Ρέ Ψέμα Τι θα Σου πω:

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Εύκολο ν’ Αλλάξεις
    Οταν Χαλάσεις Εντελώς!
    ΔΕΝ ΈΧΕΙΣ "ΜΑΤΙΑ" ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
    Ποιος Είν’ Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΑΛΟΣ!

    Για Μένα Ο Δρόμος ΕΙΝΑΙ Δρόμος
    Στον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΛΕΣ
    Τι πα να πει ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ
    ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ!
    Για ΣΕΝΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ
    Ποιο θα ’Ναι ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΥΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΈΧΕΙ ΚΑΙ Η ΒΟΘΡΟΛΑΣΠΗ ΗΔΟΝΗ
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΘΡΟΛΑΣΠΗ ΘΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ... ΑΓΑΠΗ ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΗ!!!-;;;


    Ακούστε Ρέ Αρχοντολόγια Σκυλοσόγια Ρέ Κλεφτοφονιάδες Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ:
    Κατεβήται ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΒΟΘΡΥΛΑΣ... ΚΑΤΕΒΗΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!!!!
    ..... ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΈΝΑ ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΟ ΜΑΔΕΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ!!!

    ... ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ... ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΆΔΗ!!!

    .... ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΆΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΪΚΑ ΒΟΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή