Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Απεργία στα πλοία: Οι εφοπλιστές έχουν την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ… – Οι ναυτεργάτες μόνο την αλληλεγγύη μας










Από herko στο Σεπ 2, 2018 Απόψεις
 
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια υπονόμευσής της από τους μηχανισμό των εφοπλιστών:

Εργοδοτικοί συνδικαλιστές (τσιράκια των εφοπλιστών)Προετοιμάζουν για άλλη μια φορά την υπονόμευση του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, σε συναντήσεις με τους εφοπλιστές. Το υπόγειο αλισβερίσι της ΠΝΟ (είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους περιβόητους εργατοπατέρες Νταλακογιώργο και Χάλα – ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τους εφοπλιστές και στόχο ομολογημένο «με σκοπό τη ματαίωση της εξαγγελθείσας απεργίας την 3/9» δίνει και παίρνει τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς συναντήσεις. Ακόμη κι αν δεν τολμήσουν να αλλάξουν την απόφαση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη από τις 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της απεργίας.


Κυβέρνηση (των εφοπλιστών, η συνήθης πρακτική και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι οι εφοπλιστές να ζητούν και ο υπουργός να υπογράφει): Ήδη ο απερχόμενος υπουργός είχε δηλώσεις πως «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί αυτή η απεργία σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή όπου η τουριστική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη». Στην ίδια ρότα και ο νυν.

— Δεν τους ένοιαξε καθόλου για τον τουρισμό στην περίπτωση της φωτιάς του Ελευθέριος Βενιζέλος: ανέτοιμη Cosco να παράσχει την υποδομή για την έγκαιρη αποβίβαση των επιβατών (τι τραγικά αποτελέσματα θα είχαμε σε διαφορετική εξέλιξη της φωτιάς;), αδιαφορία πλοιοκτήτριας εταιρείας για ταξιδιώτες και τουρίστες τους οποίους παράτησε στο λιμάνι στην τύχη τους)
 
— Δεν πλήττει τον τουρισμό η αδειοδότηση υποσυντηρούμενων πλοίων που εμφανίζουν συνεχείς βλάβες
 
— Δεν πλήττουν τον τουρισμό οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την εξάντληση των πληρωμάτων με 15-18 ώρες (Δες «Νόρμαν Ατλάντικ» στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία, όπου η ελλιπής επάνδρωση των πλοίων και τα εξαντλητικά ωράρια είναι καθεστώς και αυτά θέλουν και στην ακτοπλοΐα)
 
— Δεν πλήττουν τον τουρισμό τα πανάκριβα εισιτήρια

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Έτοιμα να λειτουργήσουν ως φυσερό για το φούντωμα του «κοινωνικού αυτοματισμού», να υπερασπιστούν τους πληγέντες μικροεπαγγελματίες του τουρισμού, τους αγρότες και τις λοιπές «πληγείσες» επαγγελματικές ομάδες (τις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοούσαν) από τους «προδότες» ναυτεργάτες.

Δικαιοσύνη: Δοθείσης της ευκαιρίας (πρώτη προσφυγή) και αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο (που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συντηρεί και εμπλουτίζει) , θα βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

***       

Από την άλλη, οι ναυτεργάτες με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ δίνουν ένα αγώνα και για εμάς.

Η ένταση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και των προκατόχων τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, πάει χέρι-χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά στο πλοίο “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής των 875 επιβαινόντων και των 141 μελών του πληρώματος.

Ζητούν το αυτονόητο: Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η θετική εξέλιξη του αγώνα των ναυτεργατών για ΣΣΕ με αυξήσεις και επαναφορά δικαιωμάτων θα συμβάλει και στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κλάδων.

Κοινός μας αντίπαλός είναι η πολιτική των εφοπλιστών, του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους, που επιδεινώνουν διαρκώς τις συνθήκες ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Εντείνουν την εκμετάλλευση για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σε αυτή την απεργία, οι ναυτεργάτες έχουν μόνο εμάς, χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Η απεργία των εργατών της Cosco, πριν λίγο διάστημα, έδειξε ότι η απεργία με την αλληλεγγύη μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα.


Ατέχνως
Ατέχνως





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου