Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

“Όχι στις χάντρες και τα καθρεφτάκια των εταιριών εξόρυξης” λένε εκπαιδευτικοί της Θεσπρωτίας


Η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εδώ δεν είναι αποικία των εταιρειών εξόρυξης για να μοιραστούν “χάντρες” και “καθρεφτάκια” στους ιθαγενείς.


Μετά το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ήταν η σειρά της εταιρείας που ανέλαβε την έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Οι εταιρίες εξόρυξης σκορπίζουν το θάνατο στην περιοχή, αλλά ξεπλένουν τη δράση τους και χτίζουν το κοινωνικό τους προφίλ, μοιράζοντας σχολικά είδη -αντί για χάντρες και καθρεφτάκια- στους ιθαγενείς, για να χρυσώσουν το χάπι, που η διανομή τους μάλιστα έγινε μέσω των τοπικών Δήμων.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Επαίδευσης Θεσπρωτίας εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε αυτήν την κίνηση, καταγγέλλει τις δημοτικές αρχές για τη στάση τους και ζητά να επιστραφούν τα σχολικά είδη, γιατί η αξιοπρέπεια και η ζωή των κατοίκων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης.

«Η εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, για την υγεία και τη ζωή μας και για τις υφιστάμενες δραστηριότητες. Συνιστά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας και εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής.

Οι δήμοι της περιοχής μας, αφού συναίνεσαν στα σχέδια των εταιρειών, ανέλαβαν τώρα και την επικοινωνιακή τους πολιτική. Επιχειρούν να “χρυσώσουν το χάπι” για να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις και λειτουργούν ως “πλυντήριο” για τις εταιρείες εξόρυξης.

Πατούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, τη δυσχερή οικονομική θέση, στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες συμπολιτών μας, θύματα αυτής της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι η ίδια πολιτική που απ’ τη μια φέρνει φτώχεια και ανεργία και απ’ την άλλη στηρίζει τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Καταδικάζουμε τη στάση των δημοτικών αρχών και καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, στα σχολεία των οποίων έφτασαν τα σχολικά είδη, να τα επιστρέψουν στους αποστολείς τους.

Η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εδώ δεν είναι αποικία των εταιρειών εξόρυξης για να μοιραστούν “χάντρες” και “καθρεφτάκια” στους ιθαγενείς.

Με τους αγώνες μας θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους, θα ανατρέψουμε την πολιτική τους».

katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου