Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Να πάρουν απάντηση!





Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Η συζήτηση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού ξεκίνησε με τους γνωστούς σκυλοκαβγάδες των αστικών κομμάτων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα ανεβάζουν όσο μπορούν τις φραστικές «εντάσεις», μπας και καταφέρουν να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην πολιτική που τσακίζει το λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στη... «μεταμνημονιακή περίοδο».

Στον «καβγά» κανείς να μη μείνει θεατής! Τα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη από τα ταξικά συνδικάτα δίνουν μαχητική απάντηση, σε συνέχεια της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας, στην πάλη για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

«Αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων» βαφτίζει η κυβέρνηση τα εφάπαξ ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ώρα που ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει νέες περικοπές και χαράτσια στο λαό.


«Παροχολογία» βαφτίζουν τα ψίχουλα αυτά τα άλλα αστικά κόμματα, «δουλεύοντας» χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξουν τον πήχη των εργατικών - λαϊκών απαιτήσεων στα τάρταρα, να «ξεκόψουν» όσο μπορούν κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού για πραγματική αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους.

Και για... «κερασάκι», με φόντο τα νέα «δώρα» του προϋπολογισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, όλες αυτές οι δυνάμεις τσακώνονται για το ποια μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα.

Ο «πρώτος μεταμνημονιακός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός» κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο οποίο εξασφαλίζει νέα προνόμια, απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΝΔ τσακώνονται από τα κοινοβουλευτικά έδρανα για το πώς μπορεί να στηριχθούν περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο, οι επενδύσεις και τα κέρδη του.

«Εχετε αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις», «ενώ εμείς θα φέρουμε πανστρατιά επενδύσεων» δημιουργώντας «σταθερό και φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις», διατείνονται τα στελέχη της ΝΔ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντλεί τις απαντήσεις στην κριτική της ΝΔ μέσα από το πλήθος των μέτρων που έχει νομοθετήσει έως τώρα για το κεφάλαιο, αλλά και των νέων «δώρων» που περιλαμβάνει ο ίδιος ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός: Κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων κ.ά.

Πάνω σε αυτά, μάλιστα, προσθέτει και άλλα νομοθετήματα, όπως το πρόσφατο για την «προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» που δίνει επιπλέον «κίνητρα» σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοσχέδιο για την «τουριστική ανάπτυξη» κ.ά.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την οποία υπηρετεί και ο νέος ταξικός προϋπολογισμός, όπως και όλη αυτή η αποπροσανατολιστική συζήτηση και ο εμπαιγμός που την συνοδεύουν, επιβεβαιώνουν την ανάγκη την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στα συλλαλητήρια στα οποία καλούν το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό, να δοθεί μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση.

Σε συνέχεια της πετυχημένης πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απέναντι στον «αναβαθμισμένο» ρόλο που διεκδικεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο χτύπημα του κινήματος, οι εργαζόμενοι και ο λαός, με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια μπορούν να στείλουν ισχυρό μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης της πάλης για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 14 Δεκέμβρη 2018.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου