«Τσάβες, ο δικός σου πόλεμος είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μου. Εδώ, οι πιο ορκισμένοι εχθροί μου έφυγαν. Βρίσκονται στο Μαϊάμι. Εσύ τους έχεις κάτω από τη μύτη σου. Το δικό σου Μαϊάμι βρίσκεται εκεί Τσάβες”. “Εδώ και καιρό – μου λέει – τον έβαλα σε απόσταση τον εχθρό, υπάρχει μια απόσταση. Εσύ όχι, εσύ τον έχεις εκεί δίπλα, ζεις μαζί του” αφηγείται ο Ούγκο Τσάβες και συνεχίζει:

“Το να κοιμάσαι με τον εχθρό”, υπάρχει μια ταινία, σωστά; “Ο εχθρός βρίσκεται εκεί, επομένως πρόκειται για έναν πόλεμο πολύ διαφορετικό”. “Eγώ δεν ξέρω πώς θα είχα πράξει, εάν μου είχε τύχει η δική σου περίπτωση. Εδώ κάναμε το δικό μας, όμως το δικό σου είναι πιο δύσκολο ακριβώς γι αυτό το λόγο”.


Λόγια προφητικά του Φιντέλ Κάστρο που εξηγούν όσα σήμερα γίνονται στη Βενεζουέλα.

Από τη μία η καπιταλιστική κρίση που οξύνεται στη Βενεζουέλα και επιδεινώνεται από το εμπάργκο και από το εσωτερικό σαμποτάζ των κεφαλαιοκρατών που ελέγχουν την παραγωγή  – αυτά είναι η βασική αιτία των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και όχι ο …δήθεν σοσιαλισμός που προπαγανδίζει η ντόπια και ξένη αντίδραση, ακούμε και διαβάζουμε κατά κόρον και στη χώρα μας. Από την άλλη, η αντιπολίτευση, εκφραστής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που ταυτίζονται και με τα σχέδια κομματιού των ντόπιων κεφαλαιοκρατών. Πρωταγωνιστής ένας άνθρωπος με στενές σχέσεις με τη CIA, o Χουάν Γκουαϊδό.


 
Γράφει ο Νίκος Μόττας // Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη Βενεζουέλα είναι καταιγιστικές. Από την εκλογική νίκη της δεξιάς-αντιδραστικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Δεκέμβρη, μέχρι την πρόσφατη δολοφονία του πρώην διοικητή της μπολιβαριανής πολιτοφυλακής παρατηρούμε μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μαδούρο. Δεκαοχτώ χρόνια από τον ερχομό του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία το … Συνεχίστε να διαβάζετε το Η Βενεζουέλα και η οπορτουνιστική θεωρία του «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».