Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση του Εκουαδόρ διώχνει τους Κουβανούς γιατρούς




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στις 12 Νοεμβρίου η υπουργός Εσωτερικών του Εκουαδόρ Maria Paula Romo ανακοίνωσε πως η διμερής συμφωνία με την Κούβα δεν θα ανανεωθεί και σταματά μετά το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την Romo, οι Κουβανοί γιατροί θα αντικατασταθούν από ειδικούς του Εκουαδόρ, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για να εκπληρώσουν τις περίπου 400 κενές θέσεις που θα προκύψουν μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αναδημοσιεύει το Telesur.

Κατά την υπουργό “η αντικατάσταση των Κουβανών γιατρών ήταν στα αρχικά σχέδια της σημερινής κυβέρνησης και τώρα που υπάρχει ικανός αριθμός γιατρών μπορούν να πραγματοποιηθούν”.

Κουβανοί γιατροί με μεγάλη εμπειρία είχαν έρθει στο Εκουαδόρ (Ισημερινό) για να φροντίσουν ασθενείς σε δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα των Άνδεων. Ήταν μέρος της συμφωνίας μεταξύ Κούβας και του προηγούμενου προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορέα.


Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κούβα ότι “ο Ισημερινός δεν είχε έλλειψη ικανότητας αλλά η κατάσταση απαιτούσε περισσότερους γιατρούς και ειδικούς”.

Οι Κουβανοί γιατροί συνέβαλαν στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος της ιατρικής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων με χαμηλότερο εισόδημα.

 Tο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ αναφέρει μεταξύ των άλλων.

“Από την έναρξη της ιατρικής συνεργασίας της Κούβας μέχρι σήμερα, συνολικά 3.565 επαγγελματίες υγείας έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους στο Εκουαδόρ. Έχουν παρασχεθεί περίπου 6.749.666 ιατρικές διαβουλεύσεις, έγιναν 212.360 χειρουργικές επεμβάσεις, δόθηκε βοήθεια σε 3.548 γεννήσεις και πραγματοποιήθηκαν 100.084 εμβολιασμοί. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας της Κούβας επιβεβαιώνει την επιθυμία του να εξακολουθήσει να παρέχει υπηρεσίες συνεργασίας σε αυτόν τον αδελφό λαό, οι οποίες σταματούν αυτή τη στιγμή ως αποτέλεσμα απόφασης της κυβέρνησης του Εκουαδόρ. Οι λαοί της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην ανθρωπιστική και αλληλέγγυα αποστολή των Κουβανών επαγγελματιών”.

Κατά παρόμοιο αλλά πιο βίαιο τρόπο, έγινε η αποχώρηση Κουβανών γιατρών από τη Βραζιλία στην αρχή αυτού του χρόνου και είχε σοβαρές συνέπειες για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Jair Bolsonaro δυσκολεύεται να γεμίσει το κενό που άφησαν οι Κουβανοί γιατροί που ο ίδιος έδιωξε σε μια κίνηση μισαλλοδοξίας.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια άλλη χώρα που επίσης σταμάτησε τα ιατρικά προγράμματα με την Κούβα.

equador

Το Εκουαδόρ συγκλονίστηκε από τις 3 Οκτωβρίου και επί δώδεκα ημέρες από μαζικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ανακαλέσει την ισχύ του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων και εκτίναξε κατά 100% την τιμή τους. Τα μέτρα που τελικά αποσύρθηκαν ήταν απαιτήσεις του ΔΝΤ προκειμένου να χορηγήσει δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Εκουαδόρ.

Ο πρόεδρος της χώρας Λ. Μορένο ανέστειλε τα μέτρα και οι εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE) που πρωταγωνίστησαν στις διαμαρτυρίες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μετά από μεσολάβηση και του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των κινητοποιήσεων και της αιματηρής καταστολής με στρατιωτικό νόμο, περιλαμβάνει 7 νεκρούς, 1.340 τραυματίες και 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις.

Η δεξιά στροφή της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Εκουαδόρ γίνεται ολοφάνερη, πέραν από την αντιλαϊκή πολιτική της αλλά και από την αναγνώριση του αχυράνθρωπου Γκουαιδό σαν προέδρου της Βενεζουέλας και με την ευθυγράμμιση της με τα μέτρα αποκλεισμού των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, Βενεζουέλας και Νικαράγουας. Η ακύρωση της συμφωνίας με την Κούβα φαίνεται να εντάσσεται μέσα σε αυτά τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου