Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Συμφωνία των αστικών κομμάτων στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα


Eurokinissi
Με όλα τα αστικά κόμματα να αντιτίθενται στην ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική και να καταθέτουν διάφορες εκδοχές καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, που μπορούν να προσφέρουν στην κοινή τους υπόθεση τη διασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, με τίτλο «Εκλογή βουλευτών», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 Πρόκειται για τον νέο καλπονοθευτικό νόμο, που προβλέπει εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Ετσι, αν το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν στις έδρες που του αναλογούν. Από κει και πέρα θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Στις 20 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα, δηλαδή, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. 
Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων».


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, προτείνοντας μια «απλή αναλογική» μόνο κατ' όνομα, αφού η πρότασή του προβλέπει «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, με απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, επειδή η πρότασή του είναι μία έδρα επιπλέον μπόνους για κάθε 1%, αντί του 0,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο της ΝΔ.
Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου υπερψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί εμποδίζει κόμματα μουσουλμάνων να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25, θεωρώντας θετική - αν και «με τρωτά σημεία» - την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις νόθευσης της λαϊκής βούλησης
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημείωσε ότι οι προτάσεις όλων των αστικών κομμάτων «συνιστούν νόθευση της λαϊκής βούλησης. Οπως και τις έννοιες δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ισοτιμία, την έχουν κάνει λάστιχο για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις». Ανέφερε ότι για τη ΝΔ είναι αυτονόητο να θέλει καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και μπόνους. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τάχα σημαία την απλή αναλογική, αλλά «έχει κάνει γαργάρα τη λέξη ανόθευτη», αφού η πρότασή του «όπως τη διατύπωσε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει "δώρο" εδρών στο πρώτο κόμμα».

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «πίσω από τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η επιδίωξή του για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, όπως απαιτούν ο ΣΕΒ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να υλοποιηθούν οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Αλλωστε, συνέχισε, οι νέες αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Χρ. Σπίρτζη, για «συγκλίσεις», «πάνε ασορτί» με τα όσα είχε πει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΝΔ, π.χ. πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» κ.λπ.

«Με πρόσχημα την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, είναι το πιο πιθανό σενάριο, έχοντας υπόψη τη "μεγάλη εικόνα" από το σύνολο των πεπραγμένων των κομμάτων και των λεγόμενών τους (κοινό 3ο μνημόνιο, συναίνεση στη γεωστρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, ΕΕ - "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι", επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.). Υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος σε μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Αλλωστε, στο παρόν σχέδιο νόμου, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος δεν αποκλείει τη συγκρότηση μεγάλων κυβερνητικών συνασπισμών», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Ριζοσπάστης     Παρασκευή 17 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου