Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο βήχας του κορονοϊού και η ενόχληση των Ελληνικών Hoaxes με την Κούβα δεν κρύβονται – Περί “παραπληροφόρησης” για την Ιντερφερόνη Άλφα 2Β



Πίσω από επιστημονικοφανείς περικοκλάδες προσπαθούν απλώς να κρύψουν ότι βασικό πρόβλημά τους είναι ότι υπάρχει ένα κουβανικό φάρμακο που φαίνεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς κορονοϊού στους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών, τα fake news και η σπερμολογία για τον COVID – 19 είναι λογικό να οργιάζουν. Εξάλλου ακόμα και οι εκτιμήσεις κατά τεκμήριο ειδικών με το αντικείμενο στη χώρα μας και διεθνώς δε συγκλίνουν απαραίτητα μεταξύ τους. Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν στιβαρά επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση, τις ακριβείς ιδιότητες και φυσικά τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας. Εκ των πραγμάτων μέχρι τότε θα διατυπώνονται εκτιμήσεις και θεωρίες, άλλες σοβαρές, άλλες λιγότερο, άλλες καλοπροαίρετες κι άλλες σκανδαλοθηρικές και κακόβουλες.


Αυτό το γεγονός αξιοποιείται από τα Ελληνικά Hoaxes προκειμένου να τσουβαλιάσουν φεϊσμπουκικά γιατροσόφια για γαργάρες με αλατόνερο και ξύδι με τη χρήση κουβανικού αντιϊκού φαρμάκου στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σε άρθρο τους λοιπόν με τίτλο “Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ιντερφερόνη άλφα 2β από την Κούβα στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19”, ο συντάκτης του άρθρου φτιάχνει έναν ισχυρισμό που τον βολεύει, προκειμένου μετά να τον “καταρρίψει” με μια σειρά επιχειρήματα που πίσω από επιστημονικοφανείς περικοκλάδες προσπαθούν απλώς να κρύψουν ότι βασικό πρόβλημά τους είναι ότι υπάρχει ένα κουβανικό φάρμακο που φαίνεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς κορονοϊού στους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Αυτό τα “Hoaxes” το μεταφράζουν στο βολικό επιχείρημα αχυράνθρωπος – “Φάρμακο που ανέπτυξε η κυβέρνηση της Κούβας, συγκεκριμένα η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2β, είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ασθένειας COVID-19”. Φυσικά σε κανένα από τα άρθρα που παρατίθενται ανάμεσα σε όσα αναπαρήγαγαν την “παραπληροφόρηση”, δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος, ούτε πουθενά ανευρίσκεται τέτοια απλουστευμένη και απόλυτη διατύπωση, κάτι που ισχύει και για αντίστοιχα άρθρα που δημοσιεύσαμε στην “Κατιούσα”. Πράγμα πολύ λογικό, γιατί βασική πηγή – πρωτογενώς ή μη – των ελληνικών, αλλά και διεθνών άρθρων είναι κουβανικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Granma, δηλαδή του οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Για το συντάκτη ωστόσο, πηγές με έδρα την Κούβα ή και “άλλες ισπανόφωνες σελίδες” λίγο διαφέρουν από το προφίλ της Σούλας από τα Πετράλωνα στο facebook: “Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα.” Το telesur, μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη Ν. Αμερική, αλλά έχει την ατυχία εκτός από ισπανόφωνο (με αγγλική έκδοση) να είναι και φιλικά προσκείμενο στην Κούβα, άρα εξορισμού αναξιόπιστο.

Ιδιαίτερα προβληματικά φαίνεται να βρίσκει το κείμενο ότι η Granma μιλάει για 1500 ασθενείς που κατόρθωσε να “γιατρέψει” το φάρμακο. Το “γιατρέψει” βέβαια είναι όρος του συντάκτη, καθώς στο ίδιο το κείμενο γίνεται απλά λόγος για “χειροπιαστά αποτελέσματα στη θεραπεία πάνω από 1500 ασθενών”, κι ότι “είναι ένα από τριάντα φάρμακα που επέλεξε η κινέζικη Εθνική Επιτροπή Υγείας για να θεραπεύσει την αναπνευστική πάθηση”. Πιο κάτω στο ίδιο άρθρο αναφέρει σχετικά με το φάρμακο: “Έχει το πλεονέκτημα ότι ενάντια σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι ένας μηχανισμός προστασίας, η χρήση του αποτρέπει να φτάσουν σε αυτό το στάδιο ασθενείς με πιθανότητες επιδείνωσης-περιπλοκής-υποτροπής, και να καταλήξουν πεθαίνοντας”.

Διατυπώσεις δηλαδή εξαιρετικά προσεχτικές και μετρημένες, που προφανώς δεν ισχυρίζονται ότι η Κούβα έχει ένα θαυματουργό σκεύασμα που εξαφανίζει τον COVID-19, όπως θα υπέθετε κανείς από τον αρχικό ισχυρισμό που “αποδομούν” τα Hoaxes. Εξίσου σαφής και ο Εντουάρντο Μαρτίνες, διευθυντής της BioCubaFarma, που καταπολέμησε την παραπληροφόρησε περί “κουβανικού εμβολίου” και ανέφερε απλά ότι «από τις επιλογές που υπάρχουν (σ.σ αναφέρεται στην πρακτική της Κίνας) για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη». Κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το πώς βλέπουν επίσημοι φορείς του κουβανικού συστήματος υγείας την ιντερφερόνη, ως μέρος πειραματικών θεραπειών μπροστά σε έναν άγνωστο εν πολλοίς ακόμα ιό. Καταρρέουν λοιπόν και οι φαιδρότητες για “έλλειψη κλινικών μελετών” που επικαλούνται τα Hoaxes, γιατί προφανώς ποτέ κανείς δεν τις επικαλέστηκε, ούτε άφησε να εννοηθούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, γιατί κατά τα λοιπά το φάρμακο είναι παλιό και με αρκετά ευρύ φάσμα χρήσης. Εκτός κι αν εκεί μας κοροϊδεύουν οι Κουβανοί, πεδίο δόξης λαμπρόν για να ξεσκεπάσουν τα Hoaxes την κουβανική απάτη σε βάρος των ασθενών της χώρας και της κοινής γνώμης διεθνώς. To ακόμα πιο φαιδρό είναι ότι σε κάποιο σημείο το άρθρο της ιστοσελίδας υποστηρίζει πως:

“Για τον εν λόγω ισχυρισμό (σ.σ περί 1500 ατόμων) δεν υπάρχει τεκμηρίωση σε κανένα επίσημο μέσο, καμία μελέτη ή αναφορά επίσημου φορέα εντός ή εκτός της Κούβας δεν κάνει αναφορά σε αυτά τα νούμερα, ούτε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου και τα αποτελέσματα της”. Η Granma, το όργανο επαναλαμβάνουμε του ΚΚ Κούβας που κυβερνάει τη χώρα για τα Hoaxes δεν είναι επίσημο μέσο ή φορέας εντός Κούβας. Αλλά για κομμουνιστές πρόκειται, είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε κιόλας; Δεν ξέρουμε αν τα Hoaxes μετά την ιδιότητά τους ως επίσημων διαδικτυακών μπάτσων στο ελληνικό facebook έχουν πλέον και διεθνείς βλέψεις ή αν  ήδη εμφανίζουν με ένδειξη αναξιόπιστης πηγής τυχόν αναδημοσιεύσεις από την ιστοσελίδα της εφημερίδας σε ελληνικούς λογαριασμούς του μέσου.

Από το κείμενο δε λείπει βέβαια και μια καλή δόση σχολαστικισμού, από αυτόν που πριν λίγα χρόνια μας διαφώτιζε για τη μη ύπαρξη νεκρών μέσα στο Πολυτεχνείο. Έτσι λοιπόν πληροφορούμαστε ότι η ιντερφερόνη άλφα 2β ανακαλύφθηκε από τον Charles Weissmann στη Ζυρίχη κι ότι “Εν ολίγοις η κουβανική κυβέρνηση δεν ανέπτυξε την ιντερφερόνη άλφα 2β, απλά χρησιμοποίησε την ένωση για να παράγει ένα φάρμακο”. Δεν ξέρουμε πού ακριβώς εντόπισε ο συντάκτης κάποιον επίσημο κουβανικό ισχυρισμό ότι η ένωση είναι κουβανική ανακάλυψη ώστε να έχει τόση σπουδή να την καταρρίψει. Όταν κάποιος λέει ότι θα πάρει παρακεταμόλη εννοεί προφανώς ότι θα πιει ένα ντεπόν, ένα παναντόλ ή όποιο άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα την περιέχει, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις ότι πρόκειται για δραστική ουσία που αναπτύχθηκε από Αμερικανό χημικό Harmon Northrop Morse το 1878, κι όχι για πατέντα των φαρμακευτικών εταιρειών που πουλάνε τα παυσίπονα που την περιέχουν.

Με λίγα λόγια, τα Hoaxes προχώρησαν σε ένα σωρό ακροβασίες και κατασκευές επιχειρημάτων που ουδέποτε διατυπώθηκαν στη μορφή που ισχυρίζεται το επίμαχο άρθρο, απλά και μόνο επειδή, ως “σοβαρή ιστοσελίδα”, δεν ήθελαν να γράψουν έτσι απλά -τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση -“μην πιστεύετε ιστοσελίδες που εκπορεύονται από την κουβανική κυβέρνηση”.

Φυσικά, όπως λέγαμε και στην αρχή, ο χρόνος και οι μελέτες που προφανώς και θα γίνουν στο μέλλον θα αποδείξουν το βαθμό αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου ενάντια στον κορονοϊού. Ο έμμεσος πλην σαφέστατος ισχυρισμός ωστόσο ότι η κουβανική κυβέρνηση (γιατί αυτήν εκφράζει η Granma, την οποία επικαλούνται τα ελληνικά άρθρα από τα οποία παίρνει αφορμή ο συντάκτης) διαδίδει συνειδητά ψέματα στους δικούς της πολίτες και σε όλο τον κόσμο για θετικά αποτελέσματα σε έναν αριθμό ασθενών, υποκρύπτει απλώς πολιτική εμπάθεια, αν όχι εσκεμμένη απόπειρα συκοφάντησης του σοσιαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του συστήματος υγείας της Κούβας, στο οποίο τείνουν χείρα βοηθείας αυτές τις δύσκολες ώρες μια σειρά χώρες, από την Κίνα ως την Ιταλία και χώρες της Καραϊβικής.

1 σχόλιο:

  1. ΌΛΟΙ ΛΕΝΕ ΤΑ "ΔΙΚΑ" ΤΟΥΣ! .... ΆΣ ΠΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΑ ΔΙΚΆ ΜΟΥ (ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ)!!!


    1ον. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΈΦΤΑΣΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΌΣΟ ΚΑΙ ... ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!!!

    2ον. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΕΝΝΗΘΕΙΚΕ ΕΚ ΤΟΥ .... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΑΤΟ!!

    3ον. Στο Computer/Laptop όταν κολλάει κάνουμε .... RESET!!!

    4ον. Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ/ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!!! ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ!!! (ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ABC WAR)!!!

    5ον. Ο ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΨΕΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ "ΕΙΝΑΙ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ "ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ" ΕΚ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ/NATURALIS ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ... ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΝΤΟΣ!!!

    6ον. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΏΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΉ "ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ" ΚΑΝΕΙ RESET ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ!!! (Βλέπε 3ον!!!)

    .... και....

    7ον. Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΜΗΚΗ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ/ΠΑΡΟΝ) ΠΟΛΕΜΟΥ!!!.... RESET!!!


    ΥΓ. ΌΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΟΎΒΑ: ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ: CASTRO-CHE-CIENFUEGOS!!! ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ!!! ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή