Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Χιροσίμα – Ναγκασάκι 75 χρόνια μετά




ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,

ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
 

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 7 μ.μ. και πορεία στο  Προξενείο των ΗΠΑ

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι  εξαφάνισε από προσώπου γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Τεράστιες ήταν οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις, τεράστιες όμως και οι συνέπειες στους επιζήσαντες και στο περιβάλλον, που δηλητηριάστηκε για δεκαετίες μετά. Είναι το μεγαλύτερο μαζικό και ταυτόχρονο έγκλημα εξόντωσης ανθρώπων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί! Ήταν η Σοβιετική Ένωση, ο πραγματικός νικητής επί του φασισμού, ήταν το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ είναι γνωστό ότι πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει!

Σήμερα, 75 χρόνια μετά διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Η αντιπαράθεση γίνεται για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Το ενδεχόμενο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έγινε απόφαση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο 2016. Η απόφαση αυτή απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους  μονοπωλίων. Κλιμακώνονται οι εξοπλισμοί, αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Εντείνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στη ελληνική και την τουρκική αστική τάξη στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων των δύο χωρών. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και το πρωτόκολλο του 1926, που καθορίζει τη χερσαία συνοριακή γραμμή στον Έβρο. Την ίδια ώρα το προσφυγικό πρόβλημα εντάσσεται στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, «γκριζάρει» το Αιγαίο, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, καλλιεργούν ψεύτικο εφησυχασμό. Προσδοκούν στην παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παίζουν με την αγωνία του λαού μας. Απώτερος στόχος είναι η μελλοντική συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με Αμερικανονατοική επικυριαρχία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Στα χνάρια των προηγούμενων βαδίζει στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια. Βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Ταυτόχρονα επιχειρεί με το νέο κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στη λαϊκή αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική, που σαρώνει και τα τελευταία εργατικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στόχευση της κυβέρνησης, με ειδικούς μηχανισμούς και μέτρα, ενάντια στη λεγόμενη «ριζοσπαστικοποίηση». Αποτελεί βασικό πολιτικό και ιδεολογικό άξονα του ΝΑΤΟ και της ΕE ενάντια στους λαούς και τα κινήματα που αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Έχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός, που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα ευρωατλαντικού προσανατολισμού. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την «ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην περιοχή, αλλά ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην  περιοχή, με κριτήριο τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Διατηρεί το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, υλοποιεί το σχέδιο δημιουργίας νέων βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Στεφανοβίκειο, κ.α. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καβάλας ετοιμάζονται να υποδεχτούν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Γίνονται νέοι κρίκοι στη βαριά αλυσίδα των ευρωατλαντικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας. Ο ελληνικός στρατός συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου. Η Βάση της Σούδας συνεχίζει να είναι βασικό ορμητήριο του Αμερικανο-ΝΑΤΟικού στόλου, των πυρηνικών υποβρυχίων και αεροσκαφών. Το Ναυπηγείο Ελευσίνας προετοιμάζεται ταχύτατα για να μετατραπεί σε επισκευαστική βάση του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Στον Άραξο οι εγκαταστάσεις προετοιμάζονται για την υποδοχή και αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Όλη η χώρα μας μετατρέπεται σε στόχο στο ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου!

Συνεχίζεται η αναβάθμιση της επικίνδυνης οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, την ίδια ώρα που το κράτος – δολοφόνος σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν και τη Συρία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με το Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμα επαίσχυντο βήμα στον ολισθηρό κατήφορο της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης, πανελλαδικά στις Επιτροπές της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Απαιτεί ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 06/08 7 μ.μ., σε μαζική συμμετοχή, στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και στην πορεία στο Προξενείο των ΗΠΑ. Να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ, να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.
 

Παλεύουμε και Απαιτούμε:

  • -Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • -Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • -Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία.
  • -Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • -Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • -Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • -Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου