Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΤΙΤΑΝ»

 

Προγραμματισμός δράσης με ορίζοντα τη μέρα περιβάλλοντος στις 5/6 (ΦΩΤΟ)

 

Από την σύσκεψη στις 10/4 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στο δήμο Παύλου Μελά 
Από την σύσκεψη στις 10/4 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στο δήμο Παύλου Μελά

 

Τον προγραμματισμό των δράσεώς της για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τη μέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, αποφάσισε η «Πρωτοβουλία» Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ», μέσα από μια μαζική ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στο Δήμο Παύλου Μελά.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων προγραμματίζονται μεταξύ άλλων:

- Αυτοκινητοπομπή στις 25/4 με προορισμό το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ.

-Συναντήσεις και συσκέψεις της συντονιστικής επιτροπής με τα μέλη συλλόγων, φορέων και σωματείων.

- Συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας» μαζί με τα σωματεία της πόλης στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

- Και μεγάλο συλλαλητήριο για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη με μαζική συμμετοχή φορέων, συλλόγων και σωματείων της πόλης, στις 5 Ιουνίου, μπροστά στο Δημαρχείο Παύλου Μελά. Θα ακολουθήσει πορεία στις γειτονιές.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η «Πρωτοβουλία» στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Β. Ελλάδα που θα γίνει τη Δευτέρα 12/4 στις 5.30 μ.μ., έξω από το κατάστημα της Ευκαρπίας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Επίσης την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 14/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη για μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Την εισηγητική ομιλία στην Συνέλευση της «Πρωτοβουλίας», έκανε ο Θανάσης Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».  

Αναφέρθηκε στον πολύχρονο δίκαιο αγώνα των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση, και στην κλιμάκωσή του τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως εξήγησε, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ», ο οποίος, χρόνο με το χρόνο, γίνεται πιο επικίνδυνος για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον.

Ανέδειξε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων επιλέγεται για να βελτιώσει τους όρους οικονομικής ανταγωνιστικότητας των τσιμεντοβιομηχανιών, έτσι «κυβερνήσεις και Όμιλος παρουσιάζουν ως «πράσινη στροφή» την καύση απορριμμάτων, καθώς η ΕΕ θεωρεί τα οποιαδήποτε σκουπίδια που προορίζονται για καύση ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Ανέφερε επίσης ότι η «πράσινη ανάπτυξη» συνδέεται άρρηκτα τόσο με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), όσο και με το σχέδιο που προκρίνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για τη δημιουργία της περιβόητης «εγνατίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων». «Απολιγνιτοποίηση, «απελεύθερωση» της ενέργειας, νέα εργοστάσια καύσης, νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) που θα παράγουν, μεταξύ άλλων, ως προϊόν το καύσιμο σκουπίδι RDF-SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες και τα εργοστάσια καύσης, και προφανώς διεύρυνση της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων, είναι ορισμένα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τους παραπάνω σχεδιασμούς», είπε.

Επίσης αναφέρθηκε στον συνολικότερο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη πέρα από την αδειοδότητη καύσης στο «ΤΙΤΑΝ» και αφορά: Στην απόφαση χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της ΠΚΜ η οποία θα υλοποιηθεί με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή στη Μαυροράχη Λαγκαδά. Στα σενάρια χωροθέτησης δύο ιδιωτικών μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή της Σίνδου. Στο περιβαλλοντικό έγκλημα των ΕΛΠΕ, που συνεχίζεται, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Ομίλου για περιορισμό του κόστους και αύξησης των κερδών του.

Η μελέτη του ΠΑΚΟΕ

Αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της μελέτης του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που επιβεβαιώνουν τις δίκαιες ανησυχίες του λαού της περιοχής για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία. Οπως είπε «τα συμπεράσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ επιβεβαιώνουν ότι η καύση δεν είναι αμφιλεγόμενη, όπως έλεγαν διάφοροι φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά επικίνδυνα καρκινογόνα».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, γιατί η Διοίκηση του Δήμου αρνείται να δώσει τα πλήρη στοιχεία στην «Πρωτοβουλία», από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν περιμετρικά στο εργοστάσιο, διαπιστώθηκε ότι οι επτά σε όλες σχεδόν τις τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (3-4 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια). Αντίστοιχα και το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου. Επιπλέον καταγράφηκε και ραδιενεργός ακτινοβολία στις μετρήσεις από τη χρήση της ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο.

Τέλος, ο Θ. Τασιούδης, ανέδειξε ότι ο αγώνας του λαού της περιοχής, με την «Πρωτοβουλία» εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετρά θετικά βήματα. Όπως είπε, «οι μετρήσεις που έγιναν για τη μερική χαρτογράφηση της βιομηχανικής ρύπανσης από το ΠΑΚΟΕ, ο στάθμος μέτρησης ρύπων που θα μπει στη Λαγκαδά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, η απόφαση για χωροθέτηση δεκατριών σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων με αισθητήρες μέτρησης διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα (CO), όζοντος (Ο3) αιωρούμενων σωματιδίων (PM) στο εύρος του Δήμου, η σκέψη για χρηματοδότηση επιδημιολογικής μελέτης με λεφτά της Περιφέρειας είναι αποτέλεσμα της δικής μας αγωνιστικής παρουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα αναγκάζονται να τα υλοποιήσουν, ενώ πριν ούτε στη σκέψη δεν έμπαιναν. Χωρίς εμάς ούτε αυτά θα είχαν προχωρήσει». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισηγητική ομιλία).

Μέσα από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκε η ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, αλλά και πλευρές της δράσης της τοπικής διοίκησης, ορισμένων φορέων σφραγίδα, που στόχευαν στην υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό της πάλης του λαού.

Στη συνέλευση μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Χ. Καραχρήστος, ΓΓ της ΕΝΙΘ, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ) στην δημόσια υγεία και ιδιαίτερα σε περιοχές περιβαλλοντικά επιβαρυμένες και κάλεσε το λαό να κάνει υπόθεση της πάλης του τις διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ, για λειτουργία όλων των περιφερειακών ιατρείων, για ενίσχυση με εξοπλισμό και υποδομές.

Ο Σ. Φουρλάκης, Πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συλλόγου «φίλοι του Δάσους», αναφέρθηκε στη δυναμική της «Πρωτοβουλίας», θυμίζοντας ότι ξεκίνησε με τον αρχικό συντονισμό 30 φορέων και σωματείων και έφτασε σήμερα στους 130, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης που εξελίχθηκε με την χειραγωγούμενη αποχώρηση ορισμένων, πολύ λίγων. Επίσης αναφέρθηκε και στην στάση της Διοίκησης του Δήμου που παίζει "καθυστέρηση" καθώς αρνείται να δώσει τα ολοκληρωμένα στοιχεία της μελέτης του ΠΑΚΟΕ και τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε δικαστικές οδούς και χρονοβόρες προσφυγές ΣτΕ. Οπως είπε, «είμαστε πάρα πολλοί και δεν θα σταματήσουμε. Εδώ και τώρα πρέπει να ακυρωθεί η αδειοδότηση και να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών».

Ο Θ. Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι γονείς και μαθητές παράλληλα με τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και κάλεσε το λαό να μπει αποφασιστικά στη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών του στη ζωή, την υγεία, την παιδεία.

Η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, Α. Βουδούρη, δήλωσε ότι οι απόμαχοι της δουλειάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Θ. Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον βρώμικο ρόλο του Δήμου και Περιφέρειας που αναλώνονται κυρίως σε μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος μιας και πιέζονται να παρουσιάσουν και «πράσινο έργο». Ενώ σχολίασε την εμπλοκή της διοίκησης του Δήμου, με συγκεκριμένα στελέχη της, στην προσπάθεια υπονόμευσης της «Πρωτοβουλίας» με αφορμή την αποκάλυψη για το ρόλο της στη διευκόλυνση των σχεδιασμών της «ΤΙΤΑΝ» με την ψήφιση του ΓΠΣ της Ευκαρπίας. Και ανέδειξε πως αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας που βλέπει καθαρά τις αιτίες του προβλήματος, αποκαλύπτει τους ευρύτερους σχεδιασμούς που εξελίσσονται με κριτήριο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Τέλος, ο Μ. Παλάντζας, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, με αφορμή και σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν, εξήγησε ότι η κινητικότητα που υπάρχει από μεριάς των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή συνδέεται με συνολικότερες εξελίξεις που συμβαίνουν στην οικονομία της χώρας αλλά και διεθνώς. Με το συνολικότερο ενεργειακό σχεδιασμό που προχωρά επιθετικά το τελευταίο διάστημα στο όνομα της επέλασης της «πράσινης ανάπτυξης», τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης απάντησε και σε όσους καλλιεργούν ψευτοδιλήμματα του τύπου ορυκτά καύσιμα ή σκουπίδια, καύση ή ΧΥΤΑ, για να δικαιολογήσουν την επιλογή της καύσης απορριμμάτων και απορριμματογενών καυσίμων όπως το RDF/SRF.

Tο πλαίσιο πάλης της «Πρωτοβουλίας»

Να ακυρωθεί η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Ομιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένης ομάδας Ιατρών να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ' τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης όπως άλλωστε και η νομοθεσία ορίζει.

Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη. Να ενταχθεί τώρα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τροποποίηση, η πρόβλεψη νέου κέντρου υγείας στην περιοχή της Ευκαρπίας

Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με ευθύνη του Δήμου με κριτήριο την προστασία της ζωής των κατοίκων για περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ευκαρπίας-Ωραιοκάστρου και Κορδελιού όπου λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.

Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.

Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, μέσα από τα «πράσινα» ανταποδοτικά τέλη και τα υπόλοιπα τέλη, και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου