Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Μια εμπειρία από τη fast-track διαδικασία εμβολιασμού εκπαιδευτικών...


 

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή και φωτογραφίες εκπαιδευτικού, που περιγράφει την εμπειρία από την εμβολιαστική διαδικασία των εκπαιδευτικών με αδιάθετα εμβόλια στο ΚΥ Μηχανιώνας. Ακολουθεί η επιστολή: 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας χτες, πιο επίκαιρη από ποτέ, σε μια συγκυρία όπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας οι γιατροί και οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος Υγείας δίνουν καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν στο πλευρό των ασθενών, σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και έξω από τα νοσοκομεία, αλλά και στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Παρά τις καθημερινές δηλώσεις και τους πανηγυρισμούς για τη δήθεν «επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας και την επιχείρηση «ελευθερία» με τους εμβολιασμούς, για άλλη μια φορά έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και οι προκάτοχοί της, που άφησαν γυμνό το ΕΣΥ- δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία του λαού. Τελευταία απόδειξη συνιστά η fast-track διαδικασία μέσω της οποίας θα εμβολιαστούν (;) οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προχτές, λοιπόν, με διαδικασίες «κατεπείγοντος» κλήθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και των δύο βαθμίδων να πάνε αμ' έπος αμ' έργον σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο για να εμβολιαστούν με κάποια δόση αδιάθετου εμβολίου που είχε περισσέψει. Ενδεικτικά στις εικόνες φαίνεται η κατάσταση που επικράτησε έξω από το ΚΥ Μηχανιώνας, όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν κληθεί νωρίτερα το ίδιο απόγευμα να προσέλθουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και ως τις 19.30. Στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο προσέρχονταν και οι άνθρωποι που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ο ένας γιατρός που εμβολίαζε και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει τέτοιον όγκο κόσμου, γεγονός που οδήγησε ακόμα και σε λογομαχίες για το ποιος έχει προτεραιότητα και φυσικά συνωστισμό στην είσοδο του ΚΥ. (Αποστάσεις είπατε;)

Μετά από ώρα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι οι συντονιστικές ομάδες εμβολιασμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είχαν πληροφορηθεί ήδη προ τριών ημερών για τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων και τους ζητήθηκε να στείλουν τους εκπαιδευτικούς ανά ομάδες των 15 ατόμων την ημέρα, και όχι όλους μαζί, όπως συνέβη. Ενημερώθηκαν επίσης ότι προσέρχεται δεύτερος γιατρός για να προχωρήσει η διαδικασία. Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα που καλείται να κάνει, το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάστηκε να παίξει και το ρόλο της γραμματειακής υποστήριξης, ελέγχοντας ποια ΑΜΚΑ εκπαιδευτικών έχουν «απελευθερωθεί» στο σύστημα εμβολιασμών. Τελικά, από τους 40 εκπαιδευτικούς που προσήλθαν, εμβολιάστηκαν οι 26...

Δύο ώρες αργότερα, το έργο είχε τελειώσει, στους τίτλους τέλους όμως «έπαιξε» λίγη ατομική ευθύνη: Όλοι οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να φροντίσουν τις επόμενες μέρες να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τους εμβολιασμούς και να προγραμματίσουν οι ίδιοι ποια ημερομηνία θα λάβουν τη δεύτερη δόση, σε ένα διάστημα 3 έως 12 εβδομάδων, όπως τους είπαν.

Πέρα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υγειονομικοί να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο υπηρεσίες Υγείας και εμβολιασμού, αξίζει να αναρωτηθούμε: Είναι ανθρωπίνως εφικτό να παρακολουθηθεί ιατρικά έστω και το τέταρτο της ώρας μετά τον εμβολιασμό, όταν πρόκειται για δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και σε παγκάκια έξω από το ΚΥ και στους οποίους αντιστοιχεί ιατρικό προσωπικό που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού;

 

 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου