Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Την ώρα που φουντώνει η ακρίβεια για τον λαό

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
 
Ξεκίνησε η χρηματοδότηση με βάση τα αντιλαϊκά ορόσημα


Την ώρα που η «κάνουλα» έχει ανοίξει για τις «πράσινες» μπίζνες, ο λαός πληρώνει και με νέες μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Eurokinissi

Την ώρα που η «κάνουλα» έχει ανοίξει για τις «πράσινες» μπίζνες, ο λαός πληρώνει και με νέες μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Στην εκταμίευση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «οι προχρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο «σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Θυμίζουμε ότι μόνο για το 2021 υπάρχουν 13 «ορόσημα» από το σκέλος των επιδοτήσεων και 2 από την πλευρά των δανείων. Μεταξύ αυτών η «ενθάρρυνση της εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων, φορολογικά εργαλεία πιο «φιλικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων, υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, νομοθετική ρύθμιση για στρατηγικές επενδύσεις κ.ο.κ.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το γιγαντιαίο πρόγραμμα για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων δανειοληπτικών πράξεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καθώς ήδη με τη μορφή έκδοσης νέων ομολόγων έχουν αντληθεί 20 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 80 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών, μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

«Τσιμπάει» κι άλλο ο επίσημος πληθωρισμός

Την ίδια ώρα το λαϊκό εισόδημα συνεχίζει να «ροκανίζεται» από τις μεγάλες ανατιμήσεις, την ίδια ώρα που το επόμενο διάστημα έρχεται παραπέρα εκτόξευση και των τιμολογίων του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «Πράσινου New Deal».

Ετσι, αύξηση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον φετινό Ιούλη σε σχέση τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε 12μηνη βάση παρουσίασε μείωση 1,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), οι ανατιμήσεις του Ιούλη προήλθαν κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

  • 1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε αρνί και κατσίκι (13,2%), ψάρια νωπά (6,6%), τυριά (3,5%), νωπά λαχανικά (8%) κ.λπ.
  • 4,2% στην ομάδα «Στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο (73,2%) και ηλεκτρισμό (0,7%).
  • 5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (11,4%).
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου