Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • Σήμερα η παναττική μέρα δράσης για την Υγεία
  • Αύριο, στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή στην Καρδίτσα
 

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Σε παναττική μέρα δράσης για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούν σήμερα, Τετάρτη, εργατικά σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία και μαζικοί φορείς. Απαιτούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και επίταξη των κλινικών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές, με κεντρικό αίτημα την επίταξή τους, ώστε να ενταχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» (Αθανασιάδου 7-9, πάροδος Δ. Σούτσου, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, σε «ΥΓΕΙΑ» και «ΜΗΤΕΡΑ» στο Μαρούσι, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στον Χολαργό.

Τη συμμετοχή τους στις κατά τόπους παρεμβάσεις έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν» καλούν σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην 2η ΥΠΕ (Θηβών 198), μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα» και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα κάνει παρέμβαση, στις 11 π.μ., στο χώρο του Ερασίνειου Νοσοκομείου στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, που αντί να διαμορφωθεί σε σύγχρονο νοσοκομείο βγαίνει «στο σφυρί» διαρκώς από τις τράπεζες ώστε να πουληθεί σε ιδιώτες.

Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού έστειλαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ, συμμετείχαν σωματεία σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων που μετέφεραν την απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και τα ΜΜΜ, για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστροφή των εργαζομένων σε αναστολή και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, θυμίζοντας ότι ακόμα και πριν την πανδημία έλειπε το 1/3 των γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης. Και αυτά τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων, διογκώθηκαν.

Αναφέρθηκε στην εξουθένωση των υγειονομικών, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στους ασθενείς, στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, στις χιλιάδες των χειρουργείων και άλλων πράξεων που έχουν ανασταλεί. Μίλησε για τις καθυστερήσεις στη διάγνωση παθήσεων όπως οι καρκινοπάθειες, στον προληπτικό έλεγχο των γυναικολογικών καρκίνων που στο «Θεαγένειο» μειώθηκε κατά 80% κ.ά. «Στην αντίπερα όχθη ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1.000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης, συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών, από τη λοιπή νοσηρότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις υγειονομικών που ακολούθησαν, αναδείχθηκε η εικόνα που πλέον αποτελεί την καθημερινότητα στα νοσοκομεία. Με την κόπωση των εργαζομένων να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και να έχουμε λιποθυμίες, νοσήσεις και αναρρωτικές σωρηδόν. Το νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρεται όπου υπάρχει ανάγκη, γιατροί άλλων ειδικοτήτων νοσηλεύουν Covid περιστατικά, νοσηλευτές δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένους ασθενείς επειδή νιώθουν παρατημένοι. Και φυσικά οι προσλήψεις προς αντικατάσταση των αναστολών αποτελούν ανέκδοτο. Επιπλέον αναδείχθηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή και η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους στην εργασία.

Εκκολαπτήρια του ιού οι μεγάλες βιομηχανίες

Οι εκπρόσωποι των άλλων κλάδων ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανίες, στη Σίνδο και στους γύρω νομούς, που έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού. Αλλά και τις δραματικές συνθήκες υπερμετάδοσης στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των υγειονομικών, μαζί με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παύση της αναστολής εργασίας, άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ κ.λπ. Επίσης για επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και νοσηλείας, ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής Υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος, με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών. Αμεσο άνοιγμα των πρώην νοσοκομείων «Παναγία», Λοιμωδών και παλαιού 424 για την κάλυψη των αναγκών, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με επίκεντρο την εξαντλητική εξατομικευμένη ενημέρωση μέσα από τις δομές της ΠΦΥ.

Στο μεταξύ, χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», απαιτώντας μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Με το πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι συνταξιούχοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην Καρδίτσα

Νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνεται από σωματεία και φορείς της πόλης απευθύνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Καρδίτσας, με αφορμή και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Η ΕΙΝΚ σημειώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή συντήρηση των υποδομών των δημόσιων μονάδων Υγείας, ενώ σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, ένας γιατρός νοσηλεύτηκε προληπτικά χωρίς προβλήματα στην Καρδιολογική κλινική και άλλη μια γιατρός μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ λόγω ήπιων συμπτωμάτων δύσπνοιας. Παρατηρούνται επίσης προβλήματα στη στέγαση των ασθενών, ενώ το ...μοναδικό μέτρο ενάντια στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν το κλείσιμο της πόρτας του θαλάμου και η αύξηση της ροής οξυγόνου!

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει την κατάρρευση σωλήνα στο χειρουργείο πριν λίγους μήνες, την έλλειψη παροχής οξυγόνου μέσα σε πανδημικό κύμα, τονίζοντας πως «κυβερνήσεις και διοικήσεις παραπέμπουν τη λύση των υλικοτεχνικών υποδομών στην ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν πάρθηκαν μέτρα στήριξης. Η ελλιπής συντήρηση των υποδομών είναι χρόνιο πρόβλημα», ενώ «δεν είναι τυχαίο ότι η υποβάθμιση (σε προσωπικό και εξοπλισμό) της υπηρεσίας πάει χέρι χέρι με το μελλοντικό ξεπούλημα των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες! Την ώρα που ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι πληρώνουμε από το υστέρημά μας για την υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τελικά το δημόσιο σύστημα Υγείας μένει χωρίς χρηματοδότηση, με τα γνωστά αποτελέσματα στις απαρχαιωμένες δομές, τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό! Την ίδια ώρα, μάλιστα, που όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν την ιδιωτική Υγεία (είτε με ΣΔΙΤ, είτε με το νέο ΕΣΥ), βλέπουμε την απουσία σύγχρονων συστημάτων αντιπυρικής προστασίας και πυρόσβεσης στο δημόσιο νοσοκομείο!».

Σύσκεψη στον Βόλο για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου

Σε σύσκεψη για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για την προστασία της υγείας του λαού στον Βόλο καλούν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου και οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας. Η σύσκεψη, στην οποία καλούνται σωματεία και φορείς της πόλης, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου