Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»

 


Δήλωση προάγγελος εμπλοκής σε στρατιωτικές επεμβάσεις

 

 

Μία ακόμα επιβεβαίωση της εμπλοκής της Ελλάδας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μακριά από τα σύνορα της χώρας έδωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης με τους πρέσβεις, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία για το τρέχον πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στη γαλλική δραστηριότητα στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή την περιοχή του Σαχέλ, σημειώνοντας το «μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη, δήθεν αμυντική, στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνδρομή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, στο πλευρό των γαλλικών δυνάμεων. Σε μια περιοχή όπου υπάρχει έντονος οικονομικός και στρατιωτικός ανταγωνισμός για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, η χώρα μας, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει «παρών» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που κανένα όφελος δεν έχουν για τον λαό και τη νεολαία, παρά μόνο για τα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων από τη λεία στην περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε ακόμα πως «η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται, πρέπει να πω, καθημερινά και σε όλους τους τομείς». 

Αναφέρθηκε ακόμα και στα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με τη στάση και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, που βέβαια γίνονται με την ανοχή και στήριξη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου