Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
 

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να βρεθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μελετητική και κατασκευαστική πορεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ώστε ο λαός της περιοχής να υποδεχθεί έναν πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πρώην στρατόπεδο και την αναφορά του για την εξέλιξη και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έκρυψαν το γεγονός ότι - σύμφωνα και με το πόρισμα της «μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας» του έργου - για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονοδιάγραμμά του χρειάζεται να εξασφαλιστεί φέτος το 60% της χρηματοδότησης, τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί μόλις το 40%, για ένα έργο που ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.

Η παράδοση του έργου από τις 1/1/2025 φαντάζει «μακρινό όνειρο», τονίζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη φάση του έργου, για την οποία είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός δύο χρόνια πριν, ξεκίνησε φέτος.

«Μέσα στις αυταπάτες αυτές και στον εφησυχασμό που καλλιεργήθηκαν, ξεχώρισε και μια αλήθεια διά στόματος του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα του μητροπολιτικού πάρκου να "παράγει έσοδα για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του". Με απλά λόγια, για ακόμα μια φορά ο λαός και η νεολαία θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», υπογραμμίζει η Οργάνωση του Κόμματος και σημειώνει πως «σύμφωνα με το σενάριο λειτουργίας που έχει ψηφιστεί από τη διοίκηση, η ανταποδοτικότητα θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ στην πορεία των ετών για να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου. Κοινωνικές ανάγκες εμπορευματοποιούνται και γίνονται αντικείμενο κερδοφορίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενας δημόσιος χώρος, με δυνατότητες να καλύψει λαϊκές ανάγκες, γίνεται φιλέτο για τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματιών».

Κλείνοντας η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση, «με κριτήριο ο λαός της περιοχής μας να υποδεχθεί έναν πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο. Να μη φορτωθεί ο λαός μας την επιβάρυνση των χρηματοδοτικών κενών, για τα οποία ευθύνονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είτε με τη μορφή αύξησης των "πράσινων" ανταποδοτικών τελών είτε με το να βρεθεί μπροστά στην ανταποδοτική λειτουργία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου