Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Μακροβούτι

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η κυβέρνηση βρήκε τη «λύση» για να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργεία που αναβλήθηκαν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου: Στο ...θαυματουργό «νέο ΕΣΥ» οι αναμονές θα εξαφανιστούν με τη σύσταση «απογευματινών χειρουργείων», που θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των «απογευματινών ιατρείων». Δηλαδή, επί πληρωμή.

Και επειδή τα νοσοκομεία λειτουργούν ως «αυτοτελείς οικονομικές μονάδες», με βάση τους νόμους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι διοικήσεις τους, το κράτος και οι ιδιώτες που βρίσκουν ορθάνοιχτες τις πόρτες των δημόσιων μονάδων Υγείας λιμπίζονται ήδη τα έσοδα από ένα νέο «μακροβούτι» στην τσέπη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πάνω από 25.000 θανάτους επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η πλήρης κατάρρευση του συστήματος Υγείας δεν ήταν αποτέλεσμα της στιγμής αλλά η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Με τα ίδια αυτά υλικά ετοιμάζεται η κυβέρνηση να «αναδομήσει» το ΕΣΥ, που όχι μόνο δεν θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα του λαού αλλά θα τα πολλαπλασιάσει και θα τα επιδεινώσει.

Απόδειξη της «συνέχειας του κράτους» και στο ξεχαρβάλωμα της Υγείας είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως εφαλτήριο για τον περαιτέρω αντιλαϊκό σχεδιασμό της, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ της ασκεί κριτική για «αναποτελεσματικότητα». Η διαφωνία τους είναι στην «αναλογία» δημόσιου - ιδιωτικού, με δεδομένη την εμπορευματική λειτουργία του πρώτου, αλλά και την «ανάγκη» να στηριχτεί από το κράτος η κερδοφορία του δεύτερου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Σαντορίνης, που εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα παρουσιάζεται ως πρότυπο από τη ΝΔ για την επέκταση αυτού του «ευέλικτου μοντέλου λειτουργίας» και σε άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας.

Υπό την εποπτεία της ΑΕΜΥ, το συγκεκριμένο Νοσοκομείο λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα «με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες», όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας, στις προσλήψεις, στις προμήθειες, στις εργασιακές σχέσεις, στις συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες κ.ά. Αυτήν την «ευελιξία» επικαλούνταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο «πλεονέκτημα» του νοσοκομείου, όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του.

Την ώρα λοιπόν που στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά, που περιμένουν εξέταση, διάγνωση, χειρουργείο, ακόμα και θεραπεία από τον καρκίνο, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει την παραπέρα διείσδυση των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και οι συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, με αντιεπιστημονικά κριτήρια, όπως η μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση (!) και το «κόστος» λειτουργίας, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών, που επιβάλλουν την πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των υπαρχουσών μονάδων Υγείας, αλλά και τη δημιουργία νέων, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τις συνέπειες από τον προηγούμενο γύρο συγχωνεύσεων και λουκέτων τις έζησε στο πετσί του ο λαός στην πανδημία, με τους αρρώστους να γεμίζουν διαδρόμους και προθαλάμους, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Είναι η άλλη όψη των κλινικών - ξενοδοχείων, με τις άρτιες και χρυσοπληρωμένες από τους ασθενείς υποδομές, που διεύρυναν την κερδοφορία τους την τελευταία διετία, αντλώντας νέα πελατεία από τη μεγάλη δεξαμενή των αποκλεισμένων και ταλαιπωρημένων του συστήματος Υγείας μιας νόσου.

Ο λαός έχει πλέον πείρα για να καταλάβει ότι αυτό που του παρουσιάζουν ως «νέο ΕΣΥ», μειοδοτεί ακόμα περισσότερο στις ανάγκες του για σύγχρονη, δημόσια, καθολική Υγεία και Φάρμακο, επειδή πλειοδοτεί ακόμα περισσότερο στην «εξοικονόμηση δαπανών» από το κράτος και στη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και τα δύο καταλήγουν στην τσέπη του, οδηγούν σε μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαού και μετατρέπουν ακόμα περισσότερο την Υγεία σε ατομική υπόθεση, με τραγικά αποτελέσματα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Το «νέο ΕΣΥ» και τα παμπάλαια υλικά του απορρίπτονται! Αυτό θα διαδηλώσουν εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές το Σάββατο στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, διεκδικώντας προστασία της υγείας του λαού, Υγεία - Πρόνοια για τις σύγχρονες ανάγκες.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου