Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Το ΝΑΤΟ είναι η ασπίδα προστασίας αυτού του συστήματος, θα τη νικήσουμε!» (ΦΩΤΟ)

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Στην Άγκυρα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις

 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισσαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που βρίσκεται στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας, την Σάββατο 14 Μάη βρέθηκε στην Άγκυρα όπου συνεχίστηκαν οι πολύμορφες εκδηλώσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Στέκι Γειτονιάς Ντογουκέντ σε μια φτωχή εργατική συνοικία της Άγκυρας όπου κατοικούν εργαζόμενοι - εσωτερικοί μετανάστες, από ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, που ήρθαν στην Άγκυρα προς αναζήτηση δουλειάς. Οι σύντροφοι του ΚΚ Τουρκίας που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Στεκιού μετέφεραν την πλούσια πείρα τους από την προσπάθεια να στήσουν και να λειτουργήσουν αυτόν το χώρο και αναφέρθηκαν στα μεγάλα εμπόδια που συνάντησαν και στο πως τελικά με την συμβολή όλης της γειτονιάς «από τα σκουπίδια φτιάξαμε ένα παλάτι».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέγραψε τη σημαντική δράση του στεκιού που αφορά: Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, έφτιαχναν μάσκες κατά του κορονοϊού και μοίραζαν στη γειτονιά όταν υπήρχε έλλειψη στην αγορά, στηρίζουν με δωρεάν γεύματα δεκάδες οικογένειες ανέργων και ιδιαίτερα οικογενειών με νεογνά, παρείχαν νομική στήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας, οργανώνουν εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά, λειτουργούν θερινό σινεμά κ.ά. Όπως τόνισαν οι σύντροφοι του ΚΚ Τουρκίας, «αυτή η γειτονιά είμαστε εμείς» και πως «στόχος μας μέσα από όλα αυτά είναι να διαπαιδαγωγείται η εργατική τάξη στη συλλογικότητα, να καλλιεργείται η αντίληψη πως η εργατική τάξη μπορεί να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν και μετέφερε την αμέριστη συντροφική αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών σε αυτή τη σημαντική δράση που ξεδιπλώνουν.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» του ΚΚ Τουρκίας στο κέντρο της Άγκυρας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, ο οποίος στην ομιλία του υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και στο σοσιαλισμό. Συγκροτήθηκε με το πρόσχημα της «άμυνας», αλλά στην πράξη αυτό κρύβει τις επεμβάσεις και πολέμους που εξαπέλυσε σε μια σειρά χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.ά), ενώ εμπλέκεται και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που τυπικά ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή. Σημείωσε πως το ΝΑΤΟ είναι η «ασπίδα» προστασίας της αστικής τάξης, ιδρύθηκε για να αναχαιτίσει το εργατικό κίνημα στην Ευρώπη και έχει βάλει την υπογραφή του σε εγκλήματα, που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των λαών, όπως ήταν οι χούντες στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως το λαϊκό κίνημα μπορεί να νικήσει αυτήν την «ασπία» της σημερινής «τάξης πραγμάτων», τις διεθνείς οργανώσεις του ιμπεριαλισμού. Η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι και πάλη για τοψωμί, για την ελευθερία. Το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη επιθετική και τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη βάση στο Ιντζιρλίκ, που όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια του λαού της Τουρκίας, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα, αλλά αντίθετα τον εκθέτουν σε κίνδυνο.

Έκανε αναφορά στους πρόσφυγες και μετανάστες, στην αιτία του μεταναστευτικού ζητήματος, που πηγάζει από το ίδιο το σύστημα. Σημείωσε την προσπάθεια της αστικής τάξης να στρέψει τον τουρκικό λαό ενάντια στους Σύρους, Αφγανούς και άλλους μετανάστες και πρόσθεσε πως και οι Τούρκοι γνωρίζουν το τι πάει να πει να είσαι μετανάστης σε άλλη χώρα, π.χ. στη Γερμανία.

Ο Κ. Οκουγιάν έκανε εκτενή αναφορά στις στενές σχέσεις του ΚΚΤ και του ΚΚΕ, που οφείλονται στην κοινή κοσμοθεωρία, παρόμοιο πρόγραμμα και δράση. Αναφέρθηκε στη διεθνιστική και πατριωτική στάση του ΚΚΕ, τόσο κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας, όσο και στην ένοπλη αντίσταση κατά των Γερμανών και Ιταλών φασιστών και στη συνέχεια κατά των Βρετανών και Αμερικανών ιμπεριαλιστών και υπογράμμισε πως οι κομμουνιστές των δύο χωρών, Τουρκίας και Ελλάδας προωθούν σήμερα από κοινού τα καθήκοντα της πάλης τους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος ιδιαίτερα στα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επικινδύνων εξελίξεων στην περιοχή, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Από εδώ, από την Άγκυρα χαιρετίζουμε θερμά το ΚΚΤ, όλους τους κομμουνιστές την εργατική τάξη, το λαό της γειτονικής μας χώρας.

Η πάλη των κομμουνιστών στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία, είναι η φωνή της εργατιάς, του λαού, της νεολαίας και ο λαϊκός αγώνας θα δυναμώσει, όσο δυναμώνει το ΚΚ Τουρκίας. Ο τουρκικός λαός καλείται να το εμπιστευτεί, να του δώσει μεγαλύτερη δύναμη, να το στηρίξει σε κάθε πολιτική μάχη.

(…) Καταδικάσαμε την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Ζελένκσι και τη σχέση της με τους φασιστικούς μηχανισμούς. Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού και η αντιφασιστική πάλη είναι συνεπής όταν κατευθύνεται στην εξάλειψη του εκμεταλλευτικού συστήματος. Δεν μπορεί η αστική τάξη που εκμεταλλεύεται τους λαούς, να τους προστατέψει. Οι Ρώσοι καπιταλιστές κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτά εκπροσωπεί ο Πούτιν και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού και των άλλων λαών, να εκμεταλλευτεί τη μεγαλειώδη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού στην ήττα του ναζισμού, για να προωθήσει τα στρατηγικά σχέδια της καπιταλιστικής Ρωσίας. Οι κομμουνιστές δεν ξεχνούν το ρόλο αυτών των ηγεσιών στην αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση, δεν ξεχνούν τον αντικομμουνισμό την επίθεση στο σοσιαλισμό, τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους.(...)

(…) Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διανύει τον τρίτο μήνα με θύματα τους λαούς, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Τι θα γίνει την επόμενη περίοδο; Η σύγκρουση κλιμακώνεται, γενικεύεται η πολεμική προετοιμασία. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέλνουν σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, μετακινούν στρατιωτικές δυνάμεις στη γραμμή του πολέμου, η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ που θα διαμορφώσει ακόμα πιο επιθετικό σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στη Μαδρίτη για να παρεμβαίνει σε όλη τη υδρόγειο.

Η Ρωσία απειλεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων, χρησιμοποιεί και δοκιμάζει νέα πυραυλικά συστήματα, καθημερινά δυναμώνουν οι αναφορές στον πυρηνικό όλεθρο. Η ένταση στην Μολδαβία και την Υπερδνειστερία κλιμακώνεται. Η κούρσα του ανταγωνισμού για το φυσικό αέριο και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, ενισχύεται. Οι όροι που διαμορφώνονται προειδοποιούν για τη γενίκευση του πολέμου.

Το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από άλλες επικίνδυνες εστίες, στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Ινδοειρηνικό, παρακολουθούμε τον γενικότερης σημασίας ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

(…) Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, αξιοποιούμε την πείρα των κομμάτων μας, του ΚΚΕ, του ΚΚΤ, του ΚΚ Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού, που ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας μιας ιδιαίτερης σημασίας αποστολή. Την Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που υπέγραψαν 40 Κομμουνιστικά Κόμματα και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες. (…)

(…) Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ισχυρό όπλο και σας ευχαριστούμε για τη στήριξη στον αγώνα μας. Και εμείς σταθερά είμαστε δίπλα σας, στηρίζουμε την πάλη σας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής Ερντογάν, της κυβέρνησης του ΑΚΡ, κατά της πολιτικής της καταστολής και της καταπάτησης των δημοκρατικών, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και κυβερνήσεις εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η δημοκρατία τους, η αστική δημοκρατία είναι η δικτατορία των μονοπωλίων.

Ο μεγάλος τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ έγραφε το 1952, ότι υπάρχουν δύο Τουρκίες και δύο Ελλάδες. Η μια είναι η Ελλάδα του Μπελογιάννη και των χιλιάδων ελλήνων πατριωτών που υποφέρουν στις φυλακές. Η πατρίδα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Ελλάδα. Είναι η Τουρκία με τους χιλιάδες Τούρκους πατριώτες που σαπίζουν στα μπουντρούμια. Η Τουρκία του τουρκικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Τουρκία. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το συμπέρασμα μένει, αναδεικνύει την ταξική διαίρεση της καπιταλιστικής κοινωνίας και δείχνει το δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση, για να γίνει η εργατική τάξη, να γίνουν οι λαοί, ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

Η πάλη μας συγκρούεται με τον πραγματικό αντίπαλο, με την εξουσία της αστικής τάξης, το καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι πίσω από την ανεργία και τη φτώχεια των λαών, από την ακρίβεια στα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας και Παιδείας, τις επεμβάσεις και τους πολέμους.

(…) Σ' αυτό το περιβάλλον τοποθετούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εντάσεις και οι συμβιβασμοί, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή είναι σε κάθετη αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών. Γι' αυτό αξιοποιούμε περισσότερο το κοινό κάλεσμα του ΚΚΕ και του ΚΚΤ να δυναμώσει η εργατική, λαϊκή πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, διεκδικώντας να ζήσουν ειρηνικά οι γείτονες λαοί! (...)».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου