Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών με 214 δισ. ευρώ από τις χώρες της ΕΕ το 2021

 

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ


Πηγή φωτό: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA)
 Πηγή φωτό: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA)

 

Το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο σπάνε οι πολεμικές δαπάνες στις οποίες προχωρούν τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο φόντο της όξυνσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, αποδεικνύοντας ότι η προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης είναι μέσα στους σχεδιασμούς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το ρεκόρ των πολεμικών δαπανών που προβλέπει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) ανακοίνωσε ότι οι αντίστοιχες δαπάνες των χωρών της ΕΕ έφτασαν τα 214 δισ. ευρώ το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία, το ποσό αυτό αναλογεί στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών-μελών του ΕΟΑ.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με 2020, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report), αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.

Μάλιστα ο ΕΟΑ προσθέτει ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο που είναι 35%.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου