Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Κάψε...

 

Εναν εφιάλτη για τον λαό προβλέπουν τα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2023 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία και οι επενδύσεις να συνεχίσουν να «τρέχουν» «με ρυθμούς 10% κατά μέσο όρο ετησίως, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων». Δηλαδή, από τα «πακέτα» στους ομίλους που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι λαοί. Ολα αυτά με προϋπόθεση ότι «οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος θα διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία». Θα διατηρήσουν δηλαδή τους μισθούς στον πάτο, την ώρα που ο πληθωρισμός θα «τρέχει» και θα «αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας», με νέο κρεσέντο αντεργατικών μέτρων. Αλλη προϋπόθεση είναι να συνεχίζεται «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", ιδιαίτερα όσων αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις που υποβοηθούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών». Την παραπέρα δηλαδή εμπορευματοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Μια τρίτη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν «η επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας». Η πολιτική δηλαδή που βυθίζει βαθιά τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και στους κινδύνους από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

... το σενάριο

Βάζει κι άλλους «όρους» η Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως να ενισχυθεί «η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», με «παραπέρα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Δηλαδή, με μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, «οι εισοδηματικές ενισχύσεις για τον μετριασμό των πληθωριστικών επιπτώσεων θα πρέπει να είναι στοχευμένες και προσωρινού χαρακτήρα (...) χωρίς να μεταβάλλεται η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής». Που σημαίνει ότι τα όποια ψίχουλα για τη «διαχείριση» των κοινωνικών αντιδράσεων και της φτώχειας, θα είναι πάντα κοστολογημένα και θα επιβαρύνουν την άλλη τσέπη του λαού, όπως ακριβώς προβλέπει και η «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Αλήθεια, έχει κανείς αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν το πρόγραμμα όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές; Από ποιον άλλωστε έχει να περιμένει κάτι ο λαός; Από τη ΝΔ που ζητάει «δεύτερη ευκαιρία» για να ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω; Από τον ΣΥΡΙΖΑ που σερβίρει το ίδιο σενάριο πασπαλισμένο με «περισσότερη δικαιοσύνη»; Από το ΠΑΣΟΚ που «πάει με όλα» τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σενάρια; `Η μήπως απ' όλους τους υπόλοιπους, όπως π.χ. το ΜέΡΑ, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τους στόχους του «πράσινου» «New Deal»; Δεν θέλει λοιπόν μεγάλη φαντασία. Το σενάριο αυτό μόνο ο λαός μπορεί να τους το χαλάσει, γράφοντας το δικό του: Με ΚΚΕ πανίσχυρο, την μόνη ψήφο που θα πάει με σιγουριά στον δικό του αγώνα, για τις δικές του ανάγκες.


Μένει ΚΚΕ!

Την προηγούμενη βδομάδα, δύο πρώην βουλευτές του ΜέΡΑ25 ανακοινώθηκε ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ήδη η «μετακόμιση» της πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 Α. Αδάμου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Οι ψηφοφόροι τις εξέλεξαν ως εκπροσώπους ενός κόμματος και τελικά οι ίδιες εντάχτηκαν σε ένα άλλο κόμμα! Ανάλογα παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς και σε όλα τα άλλα κόμματα, όπου οι «μετεγγραφές» προ ή μετά των εκλογών αφορούν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη τους ή και υπουργούς. Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ. Ούτε μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο, ούτε βγαίνει στο παζάρι για υπουργικές καρέκλες σε σενάρια «προοδευτικών» συγκυβερνήσεων με προδιαγεγραμμένη πορεία σε βάρος του λαού. Αρα: Ψηφίζεις ΚΚΕ, μένει ΚΚΕ!


«Παγωμένα» αστεία

Η γιορτινή ατμόσφαιρα έφτασε και στη Ρωσία, αν και φέτος ο Πούτιν λόγω του πολέμου δεν εγγυάται ότι θα παίξει χόκεϊ στο παγοδρόμιο που στήνεται κάθε χρόνο στην Κόκκινη Πλατεία, λίγο πιο πέρα από το Μαυσωλείο του Λένιν. Στην προσπάθεια να μεταδώσει το κλίμα των γιορτών, ο βουλευτής του κεντροαριστερού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Ολεγκ Νίλοφ, εγκαινίασε στην Κρατική Δούμα το «Ελατο των ευχών» και τράβηξε ένα φάκελο, δήθεν διαβάζοντας μια παιδική ευχή: «Ενα αγοράκι, ο Βόβα, από το Κίεβο, ονειρεύεται πυραύλους. Βόβα, θα πάρεις πυραύλους, περίμενε!». Βλέποντας να παγώνουν τα πρόσωπα γύρω του, ο ίδιος φρόντισε να προσθέσει πως «ήταν ένα αστείο». Να, λοιπόν, πού οδηγεί η ψύχωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όταν χάνεται κάθε μέτρο, όταν επιδιώκουν η «κρεατομηχανή» που μακελεύει τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό για τα συμφέροντα των λίγων να «καλλωπιστεί» με άχαρα ανέκδοτα. Μα η πραγματικότητα είναι τέτοια που ούτε αυτοί που τα λένε αστειευόμενοι δεν μπορούν να γελάσουν...

 

    Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου