Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Τα «ψιλά» γράμματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Κάπου ανάμεσα στον προεκλογικό καβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για το ποια κυβέρνηση θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση την επόμενη μέρα, βρίσκονται τα «ψιλά» γράμματα του κοινού τους προγράμματος, που κάνει αβίωτο τον βίο του λαού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Για πολλοστή φορά δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, που για το πρώτο τρίμηνο του 2023 φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη φορολογική αφαίμαξη του λαού, που σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μόλις το 5%.

Οπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση του «πλεονάσματος» για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα αυξημένα έσοδα του κράτους προέρχονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους, που παραμένουν «στο ύψος τους» σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας.

Δηλαδή, όσο αυξάνονται οι τιμές και ο λαός στενάζει να τα βγάλει πέρα, το κράτος μετράει «έξτρα» έσοδα από τον ΦΠΑ και τους άλλους «ειδικούς» φόρους (καύσιμα, Ενέργεια κ.τ.λ.) που μπαίνουν «καπέλο» στην κατανάλωση.

Το γεγονός μάλιστα ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού φτάνει σε τέτοια ύψη από τρίμηνο σε τρίμηνο, επιβεβαιώνει ότι μόνη πραγματική ανακούφιση από την ακρίβεια είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Αυτό δηλαδή που προτείνει το ΚΚΕ και απορρίπτουν με μια φωνή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να μοιράζει «pass» και «voucher» κοροϊδίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ στα όρια των «αντοχών της οικονομίας» και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Μια τρύπα στο νερό δηλαδή για τα λαϊκά νοικοκυριά, που το πενιχρό τους εισόδημα ...υπεραποδίδει για τους τζίρους των σουπερμαρκετάδων και τα έσοδα του κράτους.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Την ώρα που χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες βιοπαλαιστών αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη, το κράτος απειλεί με κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αν δεν ενταχθούν σε κάποια από τις «ρυθμίσεις», που στόχο έχουν να μαζέψουν και το τελευταίο σεντ από τη «μαρίδα».

Το γεγονός ότι ακόμα και αυτές οι «διευκολύνσεις» με δόσεις δεν συγκινούν τα νοικοκυριά (στην πλειοψηφία τους με χρέη έως 3.000 ευρώ) δείχνει πως έχουν «στεγνώσει» από κάθε δυνατότητα να πληρώσουν, ενώ δημιουργούν και νέα χρέη.

Πολλοί απ' αυτούς μάλιστα έχουν δοκιμάσει και πριν την τύχη τους στις ρυθμίσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και τελικά πετάχτηκαν «εκτός».

Να λοιπόν τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης για υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων, ενόψει μάλιστα και των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα συνοδεύουν στο εξής τον προϋπολογισμό, όπως γινόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Να τι κρύβεται όμως και πίσω από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «φορολογική δικαιοσύνη» και «πιο δίκαιη» ρύθμιση χρεών, με τους όρους που θέτουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και οι δημοσιονομικοί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή της ελπίδας για τον λαό, που τη συναντάς στους καθημερινούς αγώνες για να σωθούν σπίτια από πλειστηριασμούς λόγω χρεών. Στους αγώνες για μέτρα πραγματικής ανακούφισης από την ακρίβεια και αύξηση των μισθών.

Σ' αυτούς τους αγώνες πρωτοστατεί το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, δίνοντας καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή «κανονικότητα» των νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θωρακίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές, ο λαός θα δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη την επόμενη μέρα, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, χαράσσοντας πορεία για «να πάμε αλλιώς», όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 20 Απρίλη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου