Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Μία ψήφος

 

«Μία ψήφος απόσταση» είναι, σύμφωνα με το προεκλογικό σποτάκι της Δούρου, η καταπολέμηση της ακρίβειας! Οπως λέμε δηλαδή, «με έναν νόμο και ένα άρθρο» με το οποίο θα καταργούσε τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια το 2015, πριν ψηφίσει ένα τρίτο και εφαρμόσει άλλα δυο. Ετσι και τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί τις παπάτζες ότι «με μία ψήφο» θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την ώρα που παρόντα την επόμενη μέρα θα είναι τα «πράσινα» χαράτσια και οι «ίδιοι φόροι», που μόλις την περασμένη βδομάδα ψήφιζαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παρούσες θα είναι οι δεσμεύσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης», της «απελευθέρωσης», στην οποία πρωτοστάτησε και εκτινάσσουν τις τιμές σε ρεύμα και καύσιμα. Παρόντα θα είναι τα αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών και «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», που πετσοκόβουν το λαϊκό εισόδημα και που ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει μάλιστα ότι «έχει το know how». Ο λαός έχει πλέον μεγάλη πείρα από αυταπάτες που πλήρωσε ακριβά και με νέες μεγάλες θυσίες. Είναι η ώρα λοιπόν «να το πάρει αλλιώς», όχι δίνοντας ψήφο στους αντίπαλους του, αλλά αξιοποιώντας την για να σημαδέψει τις ράγες της όποιας επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Διαφορές

«Τα συστημικά κόμματα δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας»... Με αυτά τα λόγια «ξαναχτύπησε» ο Ευ. Βενιζέλος, αναδεικνύοντας την ουσιαστική συναίνεση που υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους να χαράξουν «διαχωριστικές γραμμές». Πρόκειται για μια ακόμα δήλωση σε συνέχεια προηγούμενων, οι οποίες δεν φάνηκε να ενοχλούν κανένα από τα κόμματα που κατά τ' άλλα τσακώνονται για το ...πόσο ψηλά πετάγεται ο ψύλλος, αλλά βγαίνουν από τα ρούχα τους ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» όταν το ΚΚΕ αποκαλύπτει την κοινή προγραμματική τους βάση. Θυμίζουμε ότι ο Βενιζέλος είχε δώσει ερμηνεία και για τον δικομματικό τους καβγά, λέγοντας ότι ακριβώς επειδή δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, υψώνουν τους τόνους στα επιμέρους. Οσο πλησιάζουμε στις κάλπες, τέτοιες δηλώσεις αθροίζονται στα «δεν έχουμε καμιά διαφορά μεταξύ μας» (Τσαπανίδου), στα «επί των στρατηγικών επιλογών δεν υπάρχουν διαφορές» (Μπακογιάννη) κ.λπ. και επαληθεύονται από την ίδια την πείρα του λαού. Επομένως, η πραγματική «διαφορά» δεν μπορεί να γίνει ούτε με τη στοίχιση ούτε με την ανοχή σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στις 21 Μάη, η «πραγματική διαφορά» μπορεί να γίνει μόνο με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.


Στο πόδι

Ενα ολόκληρο χωριό στη Χαλκιδική, τα Νέα Φλογητά, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε «στο πόδι». Ο λόγος; Να καταγγείλουν το έγκλημα κατά του 81χρονου ανάπηρου που αδίστακτα πέταξαν στον δρόμο τα αρπακτικά και οι τράπεζες. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων και η ανταπόκριση ήταν πραγματικά μεγάλη. Τη μεγάλη συμμετοχή χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, που είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής με το ΚΚΕ. Αλλο ένα παράδειγμα δηλαδή για το πού θα βρίσκονται οι ψήφοι και οι βουλευτές του ΚΚΕ και την επόμενη μέρα, όταν η όποια κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις για «παραπέρα ταχύτατη μείωση των κόκκινων δανείων», όπως λέει η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, «δείχνοντας» τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος 700.000 νοικοκυριών που είναι μπροστά. Από την άλλη, βέβαια, οι κάτοικοι θα μπορούσαν και να κάτσουν στα αυγά τους, περιμένοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπιτώσει τον 81χρονο με τον δικό του νόμο, που προβλέπει ένα «εύλογο κέρδος» ...30% για τα αρπακτικά των funds.


Μετά μουσικής

Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις... Πέρσι τη Γιουροβίζιον την κέρδισε η Ουκρανία, μάλλον λόγω των ...καλλίφωνων τραγουδιστών, που έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Φέτος την Γιουροβίζιον την κέρδισε η Σουηδία, δηλαδή το (εν αναμονή) νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ. Συμπτώσεις να σου πετύχουν! Θα σκεφτεί κανείς: «Μα είναι μόνο ένας διαγωνισμός τραγουδιού». Είναι μόνο αυτό; Για όσους δεν το γνωρίζουν, εμπνευστής και δημιουργός της Γιουροβίζιον είναι το ΝΑΤΟ (!) στο πλαίσιο της πολιτικής του για την «ήπια ισχύ»! Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα το περιγράφουν ως εξής: Στις 28/1/1955 η «Επιτροπή του ΝΑΤΟ για τον Πολιτισμό και τη δημόσια πληροφόρηση» παρέδωσε στον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μια έκθεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονόμαζαν Γιουροβίζιον. Στις 30/11/1955, ξανά στο Παρίσι, έγινε νέα συνάντηση, αλλά το σχέδιο είχε αλλάξει: Τώρα συζητιόταν η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ που θα ξεκινούσε τον Απρίλη του 1956. Στις 12/2/1955, σε μια τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union (EBU) ως φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου και έτσι ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάη του 1956. Μικρή λεπτομέρεια: Στη δεύτερη συνάντηση συζήτησαν αν στις «μουσικές» εκδηλώσεις θα μοίραζαν και προπαγανδιστικό υλικό του ΝΑΤΟ, αλλά μετά τους φάνηκε «πολύ πιο φυσικό να επηρεαστεί το κοινό υπέρ του ΝΑΤΟ μέσα από το κλίμα αυτής καθαυτής της διοργάνωσης». Ε, μετά απ' αυτά, δεν τον λες απλά «διαγωνισμό τραγουδιού».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου