Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Οι «ψαλιδοχέρηδες» επιστρέφουν στον τόπο της φορολεηλασίας


Πηγή: Eurokinissi

 

-- Μ. Βορίδης (ΝΔ): «Οταν ακούω τις προτάσεις για τις μειώσεις των έμμεσων φόρων, δεν ακούω καμιά κομμουνιστική πρόταση για να σηκωθώ να φωνάζω (...) Μην τρελαθούμε, είναι εναλλακτικές προτάσεις (...) Είναι μια συζήτηση φορολογικής πολιτικής που μπορεί να γίνει ήρεμα και χαλαρά».

-- Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Χαίρομαι, αυτή είναι η σωστή απάντηση! Είναι εργαλεία πολιτικής αυτά...».

Ετσι ...«πολιτισμένα» και συναινετικά κουβέντιαζαν λίγες μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές τα στελέχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, κι από κοντά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του «δεν το χωρίζει μεγάλη απόσταση» ούτε από το πρόγραμμα της ΝΔ ούτε από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς αλλιώς εφόσον και εδώ το «κοινό πρόγραμμά» τους βγάζει μάτι και οι μικροδιαφορές αφορούν «εναλλακτικές» διαδρομές στο ναρκοπέδιο για τον λαό.

Δες ποιος μιλάει...

Γι' αυτό και είναι διπλά προκλητικός και ο δήθεν τσακωμός ανάμεσα στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν δώσει παραπάνω από πολλά «διαπιστευτήρια» και στον παραπάνω τομέα. Γιατί όλοι μαζί, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 15 χρόνια:

-- Εγδαραν τον λαό με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς νόμους. Ολοι τους εφάρμοσαν άδικους νόμους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους συντελεστές του ΦΠΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ τους διατηρεί στα ύψη παρά τον πληθωρισμό.

-- Ψήφισαν και εφάρμοσαν τους προϋπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο λαός πληρώνει σταθερά το 95% των φόρων και το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από το 5%.

-- Ψήφισαν την εθελοντική φορολογία (κυριολεκτικά) των εφοπλιστών, πλάι στις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές τους και τη φοροασυλία τους που είναι κατοχυρωμένη έως και στο Σύνταγμα, και φυσικά αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργησή της.

-- Εφάρμοσαν την πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου» (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) που δίνει φοροασυλία στις τράπεζες, οι οποίες μόνο πέρυσι είχαν κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ.

-- Εχουν διαμορφώσει το καθεστώς των «ειδικών φόρων» στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα». Καθεστώς που από κοινού «ανανέωσαν» τον περασμένο Ιούλη, ενώ φέτος στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν και νέα «πράσινα» χαράτσια.

-- Εχουν κάνει σκυταλοδρομία στους «ειδικούς αναπτυξιακούς» και άλλους νόμους, που προβλέπουν φοροαπαλλαγές κάθε είδους στους επενδυτές, με τον λογαριασμό να πηγαίνει σταθερά στον λαό.

Και, βέβαια, όλοι μαζί απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.

Και ποιος παριστάνει πως θα μειώσει τους φόρους...

Με δυο λόγια η συζήτηση για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με τους φόρους είναι παραπλανητική: Ολοι τους είναι με τους φόρους στον λαό και όλοι τους είναι ενάντια στους φόρους στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, που είναι κοινός τους στόχος.

Γι' αυτό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πραγματικά να γελάει κανείς με την προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιαστεί ως «αντιφορολογικό» κόμμα. Ποιος; Η ΝΔ, που επί ημερών της η φοροληστεία ξεπέρασε τα 55,31 δισ. ευρώ, με «ρεκόρ» έμμεσων φόρων επί δύο χρόνια σερί. 18 δισ. φόρους έχουμε πληρώσει μόνο το 1ο τετράμηνο του 2023, 1,5 δισ. πάνω από τον στόχο.

Είναι να γελάει κανείς και με την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστούν ως θιασώτες της «πιο δίκαιης» φορολογίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καμαρώνει για τα 37 δισ. που άφησε «μαξιλάρι» στους ομίλους από την άγρια φοροληστεία του λαού και που λέει ότι έχει το... knowhow για να το ξανακάνει τώρα που επανέρχονται τα ματωμένα πλεονάσματα. Και το ΠΑΣΟΚ που φόρτωσε στον λαό ένα τσουβάλι φόρους ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, και ψήφισε κάθε πιθανή και απίθανη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.

Πιο πολύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ προκαλούν γιατί ξέρουν καλά ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε ΕΕ και κεφάλαιο, όχι μόνο δεν φέρνουν μειώσεις φόρων για τα λαϊκά στρώματα αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Δεσμεύσεις τους είναι:

-- Η «αναμόρφωση» και «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, που καταγράφεται και στις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν. Η νέα δηλαδή επέλαση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που βρίσκεται πρώτη πρώτη στην ατζέντα.

-- Οι παραπέρα μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών του μεγάλου κεφαλαίου, που θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους.

-- Η «δημοσιονομική πειθαρχία» του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και τα «πλεονάσματα», που σημαίνουν νέα φοροεπιδρομή στον λαό και «την άλλη όψη» των περικοπών.

-- Τα νέα «πράσινα» χαράτσια, όπως π.χ. αυτά που αφορούν το εμπόριο ρύπων και επεκτείνονται σε σπίτια, μετακινήσεις, μεταφορές, εμπορεύματα.

Καμία λοιπόν «κρυφή ατζέντα» φορολόγησης δεν υπάρχει: Η συνέχιση της φοροληστείας στον λαό είναι δεδομένη, με βάση τις κοινές τους δεσμεύσεις που αφορούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό φυσικά δεν αλλάζει με κανένα «μείγμα» στη δοσολογία της φοροληστείας που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.

«Υπερκοροϊδία» με πατέντα...

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η συζήτηση σχετικά με τα «υπερκέρδη» και τη φορολόγησή τους.

Η ΝΔ καμώνεται πως τάχα τα βρήκε και τα φορολόγησε, δείχνοντας ότι οι καπιταλιστές έχουν όλους τους τρόπους να παίζουν την κολοκυθιά, να κρύβουν με τη βούλα του νόμου τα «υπερκέρδη» τους και μονά - ζυγά να κερδίζουν. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πώς μοιάζει ο αλγόριθμος που προσδιορίζει τα απροσδιόριστα «υπερκέρδη»: «Ορίζονται με τον τρόπο που η ΕΕ τα προσδιόρισε και τα φορολόγησε»... Και το ΠΑΣΟΚ λέει πως χρειάζεται «άλλο μείγμα» άμεσων κι έμμεσων φόρων, αλλά το μείγμα θα είναι σε κάθε περίπτωση «φαρμάκι» για τον λαό.

Βγάζει λοιπόν μάτι γιατί έπιασαν πάλι το βιολί με τα «υπερκέρδη» 7 - 8 εταιρειών για να αφήσουν εκτός συζήτησης τα κέρδη των 150 επιχειρηματικών ομίλων που αύξησαν πέρυσι τα κέρδη τους κατά 303%, αυτά τα κέρδη που προστατεύουν ως «κόρη οφθαλμού».

Και αυτά τα κέρδη κάθε άλλο παρά «ουρανοκατέβατα» είναι, αντίθετα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετούν:

  • Τα 3 δισ. κέρδη των τραπεζών δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά από την επέλαση στα λαϊκά σπίτια που καλούνται να πληρώνουν τρεις και τέσσερις δόσεις παραπάνω στο στεγαστικό εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ για τον «αποπληθωρισμό» και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Είναι αποτέλεσμα των 40.000 πλειστηριασμών που έγιναν μόνο πέρυσι, με βάση τους νόμους που όλοι μαζί ψήφισαν.
  • Η εκτίναξη των κερδών των ενεργειακών ομίλων δεν «ήρθε από τον ουρανό», αλλά από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε η ΝΔ, από τις «ρήτρες αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που όλοι υλοποίησαν, από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που όλοι μαζί στηρίζουν.
  • Η εκτίναξη των κερδών των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων δεν «φύτρωσε», αλλά ήρθε από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, από τον «λογαριασμό» που στέλνουν στον λαό για τον «αποπληθωρισμό», τον «εξαγωγικό» προσανατολισμό της παραγωγής που συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Πάνω από όλα τα κέρδη αυτών και των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων που έσπασαν κάθε ρεκόρ την περασμένη χρονιά, ήρθαν από την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων: Την καθήλωση των μισθών για πάνω από μια δεκαετία, την απαγόρευση επί της ουσίας των ΣΣΕ, τη γιγάντωση της «ευελιξίας», με τους μνημονιακούς και άλλους αντεργατικούς νόμους που όλοι τους ψήφισαν και διατηρούν σε ισχύ, με την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζει ως κόστος μέχρι και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, όπως δείχνουν τα συνεχή εργοδοτικά εγκλήματα, με τελευταίο αυτό στο Πέραμα.

Και μέρισμα απάτης

«Μέρισμα κοροϊδίας» μοιράζουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και σε ό,τι αφορά τη φορολογία των μερισμάτων, αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 15% στο 10% και η ΝΔ από το 10% στο 5%.

Τι λένε;

Η ΝΔ ισχυρίζεται πως μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα και πως «η μείωση του συντελεστή αύξησε τα δημόσια έσοδα», γιατί τώρα, λέει, «έχουν λόγο οι επιχειρήσεις να μοιράζουν μερίσματα».

Τι δεν λένε; Πως τα μερίσματα τριπλασιάστηκαν και οι φόροι τους ούτε καν διπλασιάστηκαν (π.χ. από 1,5 δισ. ευρώ μερίσματα και φορολογικά έσοδα 150 εκατ. το 2018 σε 5,6 δισ. μερίσματα και 280 εκατ. φορολογικά έσοδα το 2020), μεγαλώνοντας κι άλλο την ψαλίδα. Πως την ίδια ώρα που οι μέτοχοι δεν πλήρωναν καλά καλά 300 εκατομμύρια ευρώ φόρο, ο λαός πλήρωνε πάνω από 50 δισ. σε φόρους. Πως τα «δημόσια έσοδα» του αστικού κράτους γίνονται ξανά «ζεστό» χρήμα και προνόμια στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η αύξηση των μερισμάτων είναι «κοινωνικά δικαιότερη» και επικαλείται τον... ΟΟΣΑ, που λέει ότι με την υψηλότερη φορολογία στα μερίσματα αποτρέπεται η διανομή των κερδών και αυτά επανεπενδύονται προς όφελος τελικά των μετόχων.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μιλάει για «λελογισμένη» αύξηση και πάλι με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

Πρόκειται δηλαδή για συζήτηση που αφορά τα κέρδη των ομίλων και το πιο «αποδοτικό μείγμα» για την καπιταλιστική κερδοφορία. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι στη συνολική σούμα - μαζί και με τη φορολογία των ίδιων των κερδών των επιχειρήσεων - στο «συν» θα βγαίνει το κεφάλαιο και στο «πλην» ο λαός που τον καλούν να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου