Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Αχυρώνας

 

Ας δούμε ποιοι τσακώνονται για το αν έχουν ή δεν έχουν «κρυφή ατζέντα» στο φορολογικό. Είναι η ΝΔ, που επί των ημερών της η φοροληστεία ξεπέρασε τα 55,31 δισ. ευρώ, με «ρεκόρ» έμμεσων φόρων επί δύο χρόνια σερί. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που κομπάζει ακόμα και τώρα για τα 37 δισ. «μαξιλάρι» που άφησε στους επιχειρηματικούς ομίλους, ληστεύοντας εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες. Είναι το ΠΑΣΟΚ, που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη φοροληστεία, με τρία μνημόνια που στήριξε, «πρωτοπορώντας» και σε χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ολοι αυτοί ψηφίζουν και εφαρμόζουν: Προϋπολογισμούς όπου ο λαός πληρώνει σταθερά το 95% των φόρων. Την εθελοντική φορολογία (κυριολεκτικά) των εφοπλιστών, μαζί με τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές τους. Την πατέντα του «αναβαλλόμενου φόρου» (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) που δίνει φοροασυλία στις τράπεζες, την ώρα που αυτές μόνο πέρυσι κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ. Το καθεστώς των «ειδικών φόρων» στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν τον περασμένο Ιούλη, όπως και τα νέα «πράσινα» χαράτσια, στο Ευρωκοινοβούλιο. Και, βέβαια, όλοι μαζί απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων. Αυτοί λοιπόν οι «γάιδαροι» μαλώνουν στον «ξένο αχυρώνα» της φοροληστείας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όπου όλοι τους συμφωνούν στα ματωμένα πλεονάσματα και συζητάνε από ποια τσέπη θα τα πάρουν. Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη στις 25 του μήνα. Να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ, το μόνο στήριγμα του λαού στον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία, για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ζούγκλα

Μια «εργασιακή ζούγκλα στον βωμό του κέρδους» ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Η «Αυγή», μάλιστα, παριστάνοντας ότι προσγειώθηκε χτες στον πλανήτη Γη, αναφέρει ότι στα Ναυπηγεία επικρατούν «ανασφάλεια, κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και άθλιες συνθήκες εργασίας». Αφού λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ καταπιάνεται με τη Ζώνη και τα «ατυχήματα» (όπως του είπαν προεκλογικά οι ...επικοινωνιολόγοι του), ας εξηγήσει στους εργάτες της Ζώνης: Για ποιον λόγο ως κυβέρνηση δεν έκανε υποχρεωτική τη ΣΣΕ της Ζώνης το 2017; Μια σύμβαση που κατακτήθηκε ύστερα από 9 μήνες κινητοποιήσεων και το μεγαλύτερο μέρος της αφορά σε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια. Ποιοι ωφελήθηκαν από την πολιτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που τη συνέχισε βέβαια και η ΝΔ; Η μεγαλοεργοδοσία, που μετατρέπει τα ναυπηγεία σε παγίδες θανάτου! Ποιος ωφελήθηκε από τις «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» που εγκαινιάστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Νεώριο Σύρου και συνεχίστηκαν στο Ναυπηγείο Ελευσίνας από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ; Οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι, που έκαναν «κανονικότητα» την ανασφάλεια και τις άθλιες συνθήκες, τις οποίες προεκλογικά ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι όμως ξέρουν καλά ότι απέναντί τους βρήκαν μονομπλόκ την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις. Μόνο με τους δικούς τους σκληρούς αγώνες κατάφεραν να κερδίσουν τόσο τη Σύμβαση - για την οποία μόλις χτες απέσπασαν επιτέλους δέσμευση ότι θα γίνει «υποχρεωτική» - όσο και τα όποια μέτρα για να μη θρηνούν νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους τους.


Κουτοπονηριές

Περισπούδαστες αναλύσεις δίνουν και παίρνουν τις μέρες αυτές στα Γιάννενα από μηχανισμούς των αστικών κομμάτων και τον τοπικό Τύπο, προεξοφλώντας ότι το ΚΚΕ θα χάσει τη βουλευτική έδρα στον νομό και θα την κερδίσει η ΝΔ, λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, γιατί... έτσι γίνεται πάντα. Με κουτοπονηριές παρουσιάζουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα και καλλιεργούν τη λογική της «χαμένης ψήφου» στο ΚΚΕ. Η ανησυχία τους για τη μεγάλη αύξηση του Κόμματος στον νομό, ειδικότερα στα Γιάννενα και σε περιοχές με συγκεντρωμένο εργατικό δυναμικό, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί «να ταράξει τα νερά» την επόμενη μέρα. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ πήρε 7.000 ψήφους στα Γιάννενα, αυξάνοντας κατά 45% τη δύναμή του σε όλο τον νομό, 57% στον δήμο Ιωαννιτών και 12,3% στον δήμο Ζίτσας, στον οποίο βρίσκονται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής. Το μάτι της εργοδοσίας και των κομμάτων της «θολώνει» στη σκέψη και μόνο ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι της περιοχής μπορούν να έχουν την επόμενη τετραετία εκλεγμένο κομμουνιστή βουλευτή, και μάλιστα τον σημερινό πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρωτοστατεί στην πάλη τους. Οσοι λοιπόν βλέπουν χάσιμο της έδρας, καλύτερα να αλλάξουν πλευρό. Ο λαός των Ιωαννίνων ξέρει ποιος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα του. Γι' αυτό θα φροντίσει και με την ψήφο του να διατηρήσει το ΚΚΕ την έδρα που κέρδισε στον νομό.


Θαύμα

Τα 18,5 με 19 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα του Τουρισμού το 2023, ανέφερε ο Β. Κικίλιας στηριζόμενος σε εκτιμήσεις «ειδικών». Σίγουρα αυτοί που χαίρονται είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί όμιλοι, που ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα του «τουριστικού θαύματος». Δεν μας είπε για παράδειγμα ο πρώην υπουργός αν στις προβλέψεις μετράει και τα έσοδα από τις παραιτήσεις εργαζομένων στην Κρήτη, που δεν θα αντέξουν τη δουλειά και για να αποχωρήσουν θα πρέπει να πληρώσουν «ποινική ρήτρα» 5.000 ευρώ που επέβαλε η εργοδοσία. Επίσης, δεν μας έκανε προβλέψεις για το πόσοι δεν θα πάνε διακοπές και φέτος (τουλάχιστον τα μισά λαϊκά νοικοκυριά) λόγω του τεράστιου κόστους μετακίνησης, διαμονής κ.ά. Πίσω από τη βιτρίνα του τουρισμού, κρύβονται η άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και η αδυναμία εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν έστω και λίγες μέρες διακοπές μακριά από το σπίτι τους. Κι αυτό μόνο «θαύμα» δεν το λες...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου