Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Για τρεις μέρες στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» θα χτυπά η καρδιά της νεολαίας

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Ολες τις μέρες στα Στέκια και τις Σκηνές φιλοξενούνται πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

 

Στα χρώματα του αγώνα και της νεανικής ζωντάνιας και δημιουργικότητας ντύθηκε το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη, όπου από σήμερα και για τρεις μέρες θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη"». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στις 9 μ.μ., στον χώρο του Φεστιβάλ, όπου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι Οργανώσεις και οι φίλοι της ΚΝΕ, με μεγάλο ενθουσιασμό και αναμονή, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο στήσιμο της "Κόκκινης πολιτείας", μετράμε αντίστροφα για το πιο μεγάλο και ελπιδοφόρο για το μέλλον ραντεβού της νεολαίας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης», είπε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι επίκαιρο και αναγκαίο να φωτίσει τη σκέψη και τη δράση περισσότερων νέων, που ψάχνουν σήμερα διέξοδο από τα σκοτάδια του συστήματος. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι σε χώρους κατάρτισης και δουλειάς θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα αντίστοιχα Στέκια και περίπτερα, να ξεναγηθούν στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις και να διασκεδάσουν ποιοτικά, με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις 4 μουσικές Σκηνές του. Φέτος, επίσης, λόγω των εξελίξεων με τις καταστροφικές για τον λαό πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες, προχωρούν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες.


Καλούμε λοιπόν κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, αγωνιά και δρα για να αλλάξει η κατάσταση, να κάνει το βήμα και να συναντηθεί με τις πρωτοπόρες ιδέες μας, στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη».
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων στις κεντρικές Σκηνές και στα Στέκια που θα λειτουργούν στον χώρο, περιλαμβάνονται συναυλίες και αφιερώματα, συζητήσεις και εκθέσεις.

Προγραμματίζονται συζητήσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με το νομοσχέδιο - έκτρωμα και για τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Συγκεκριμένα: Σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Νέο αντεργατικό νομοσχέδιο: Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η οργάνωση της πάλης και η αντεπίθεση γίνεται καθήκον». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΔΣ στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «"Λαϊκή Συσπείρωση" ισχυρή, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική». Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκθέσεις και πλούσιο πρόγραμμα στα Στέκια


Ο χώρος του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει πολλά Στέκια με πλούσιο περιεχόμενο στο πρόγραμμά τους: Μαθητικό Στέκι, Φοιτητικό Στέκι, Εργατικό Στέκι, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι Νέων Στρατευμένων, Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, Παιδότοπο, Γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Στο φετινό τριήμερο ξεχωρίζει η κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τίτλο: «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». Για την έκθεση θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Παράλληλα, στο Στέκι Πολιτισμού, και τις τρεις μέρες, θα υπάρχει εικαστική έκθεση με τίτλο: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο. Θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις όλες τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης, τις ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Επίσης, αύριο Παρασκευή 15/9, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους με τίτλο «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».

Το Σάββατο 16/9 θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση φοιτητών του Εικαστικού του ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο». Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιούνται στις 7 μ.μ., παιχνίδι ρουκ ζουκ καθώς και δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στα 55 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ με τίτλο «Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούνε πολύ μακριά (...) να φτιάξουν ένα κόσμο ευτυχισμένο, τον σοσιαλισμό». Επίσης, στον χώρο θα λειτουργούν γωνιά γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών με την ΚΝΕ καθώς και Γωνιά για την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Το Εργατικό Στέκι θα πλαισιωθεί με έκθεση με θέμα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παλεύουμε για την ανατροπή». Στον χώρο θα υπάρχει επίσης Γωνιά Σπουδαστών Μαθητείας - Κατάρτισης.

Στο Στέκι Ενάντια σε Ολα τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση με τίτλο «Αμύθητα κέρδη για τους λίγους, καταστολή της σκέψης για τους πολλούς». Οπως κάθε χρόνο, στον χώρο θα φιλοξενούνται θεραπευτικά προγράμματα και προγράμματα πρόληψης.

Στο Στέκι Αθλητισμού, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και το Σάββατο 16/9 επίδειξη τζούντο από την ομάδα του ΓΣ Ηρακλή στις 7 μ.μ. Στον χώρο επίσης θα λειτουργεί τοίχος αναρρίχησης. Επίσης, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των νικητών και των νικητριών του λαϊκού αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Θα τους απονεμηθούν μετάλλια, δίπλωμα συμμετοχής και βιβλία από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στο Στέκι Γυναικών θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας».

«Κόκκινο Αερόστατο» και Παιδότοπος

Το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα θα έχουν οι μικροί φίλοι του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων.

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στη Γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πλούσιες δράσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα, Πέμπτη: Παιχνίδι για το περιβάλλον, στένσιλ με θέμα τις πυρκαγιές, workshop γκράφιτι.

Αύριο, Παρασκευή: Διαγωνισμό αντιφασιστικής ρίμας «Παύλος Φύσσας», στένσιλ «να γενούνε τα σκοτάδια φως». Παιχνίδι γρίφων με αφορμή την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το Σάββατο: Podcast «έναρξη της νέας χρονιάς», συνάντηση παιδικής κατασκήνωσης.

Αντίστοιχα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών υπάρχει ο Παιδότοπος, που το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

Σήμερα, Πέμπτη: Ανακυκλώσιμη κηπουρική, διαδραστικό παιχνίδι για τη μόλυνση των υδάτων, φιδάκι ερωτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, βιωματικό εργαστήρι «Τα σκοτάδια που γίνονται φως».

Αύριο, Παρασκευή: Κατασκευή μαριονέτας, messy play, παίζω, τρέχω και γελώ με την κλόουν Μπεμπαμπλούμ, παράσταση Καραγκιόζη.

Το Σάββατο: Workshop «φτιάξε το δικό σου bubble εργαλείο», Bubble show, baby yoga, εργαστήρι χαράς, πάρτι.

Ολες τις μέρες στον χώρο θα λειτουργούν Γωνιές αθλητικών δραστηριοτήτων, εργαστήρι πειραμάτων και face painting.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου