Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αύξηση δημοτικών τελών 35% με... 6 ψήφους, ελέω «πράσινης μετάβασης»

 

Η αύξηση των τελών περνάει και με μια ψήφο, ενώ οι μειώσεις θέλουν... ειδική πλειοψηφία, σύμφωνα με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο

 

Τέλος έλαβε η φαρσοκωμωδία που ξεκίνησε από τα τέλη Νοέμβρη με τους καβγάδες μεταξύ πρώην διοίκησης Ζέρβα και νυν διοίκησης Αγγελούδη για το ποιος θα χρεωθεί την αύξηση κατά 35% των δημοτικών τελών στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έβγαλε από τη δύσκολη θέση πρώην και νυν που ομονοούν στην «αναγκαιότητα» της αύξησης. Ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/12/2023, αξιοποιώντας τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, που ορίζει ότι τα τέλη είναι δυνατό να εγκριθούν και με μία μόλις ψήφο! Για την ιστορία, η αύξηση των ανταποδοτικών τελών υπερψηφίστηκε από μόλις 6 συμβούλους, με τους υπόλοιπους να τοποθετούνται αρνητικά ή με λευκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι εγκρίθηκε η αύξηση των δημοτικών τελών, δεν έγινε το ίδιο με τις μειώσεις των τελών που προβλέπονταν για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς εκεί απαιτείται ειδική διευρυμένη πλειοψηφία!

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ο λαός να δώσει απάντηση στη φοροεπίθεση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τη διοίκηση Αγγελούδη να επαναφέρει το ζήτημα του καθορισμού τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, καλεί τον λαό της πόλης να μην ανεχτεί την εξακολούθηση της επιδείνωσης της ζωής του, για τα κέρδη ελάχιστων καπιταλιστών.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή «είναι μια αφορμή να καταλάβει κανείς καλύτερα την κριτική για το αυταρχικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι δήμοι και τους τρόπους με τους οποίους η Τοπική Διοίκηση έχει καταστεί ένα ακόμα αντιλαϊκό "πλοκάμι" του κεντρικού κράτους και της κάθε κυβέρνησης».

Στέκεται στην αιτία της αύξησης αυτής, που, όπως δήλωσαν τα στελέχη της απερχόμενης διοίκησης, είναι, κυρίως, το πρόσφατα επιβληθέν τέλος ταφής των απορριμμάτων, που υπολογίζεται για τον δήμο Θεσσαλονίκης (με αναδρομική εφαρμογή από το 2022) στα 6,5 εκατ. ευρώ. Και αναφέρει ότι «φωτίζεται έτσι μια πλευρά της λεγόμενης "πράσινης οικονομίας": Το πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις για κερδοφόρες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι κερδοφορούν πολλαπλά σε βάρος των δημοτών».

Το τέλος ταφής, στο πλαίσιο της εφαρμογής κοινοτικής Οδηγίας, θεωρείται «αντίμετρο» με στόχο να παρακινήσει τους αρμόδιους για την ανακύκλωση και βαραίνει τους δήμους. Παράλληλα, ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τα διαβόητα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που διαφημίστηκαν ως σημαντική συμβολή στη βελτίωση της κατάστασης στην ανακύκλωση. Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε συμφωνία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για 48 τέτοια σπιτάκια.

«Για την προώθηση της ανακύκλωσης, οι δημότες της Θεσσαλονίκης πληρώνουν και θα πληρώνουν και τα επόμενα χρόνια εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να βλέπουν ανακύκλωση και με την κατάσταση με τα απορρίμματα να επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, η προοπτική φαίνεται να είναι ότι τα επόμενα έτη θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά για τους ίδιους λόγους και την ίδια αιτία: Την κερδοφορία τελικά μιας χούφτας επιχειρηματιών σε βάρος μας», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τονίζει επίσης ότι «η λύση μπορεί να βρεθεί στην ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, στη διεκδίκηση από τους δήμους των πόρων που είναι αναγκαίοι και για την καθαριότητα και για τις υπόλοιπες λειτουργίες που έχουν ανατεθεί στους δήμους και αφορούν στην καθημερινότητα και σε έργα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, με την κυβέρνηση - κάτι που ούτε κατά διάνοια έπραξε η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα και αρνείται όπως φαίνεται η διοίκηση Αγγελούδη».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης διεκδικεί:

-- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους ώστε να πάψει να μετακυλίεται το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων στους δημότες.

-- Μείωση στα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στις μικρές επιχειρήσεις κατά 25%.

-- Μειωμένα τέλη 50% για 1 έτος για κάθε νέο κατάστημα της πόλης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για μακροχρόνια ανέργους, άπορους, πολύτεκνους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, δικαιούχους ΚΕΠ.

-- Μείωση κατά 50% για ΑμεΑ, πολύτεκνους με εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς, εθνοτοπικούς συλλόγους, για τους φορείς του μαζικού κινήματος.

-- Αύξηση των δημοτικών τελών για εμπορικές χρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών, βιομηχανίες και μεγάλες βιοτεχνίες και ανεξαρτήτως επιφάνειας τ.μ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου