Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Όνειρα

 

Άστεγοι στο Λος Άντζελες
Άστεγοι στο Λος Άντζελες

 

Οι 741 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 78%, φτάνοντας αθροιστικά τα 5,2 τρισ. δολάρια, απ' όταν ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο που θέσπισε νέες, μεγάλες φοροαπαλλαγές για το αμερικανικό κεφάλαιο.

168 από αυτούς ζουν στην Καλιφόρνια, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη «συγκέντρωση» δισεκατομμυριούχων, αλλά και ο υψηλότερος πληθυσμός αστέγων των ΗΠΑ, πάνω από 180.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, 653.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ βίωσαν το 2023 την έλλειψη στέγης, σημειώνοντας αύξηση 12%, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για τη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη. Οι εξώσεις σε 34 Πολιτείες των ΗΠΑ ξεπέρασαν μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο το 1 εκατ., ενώ τουλάχιστον 9 εκατ. άνθρωποι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα φοιτητικά τους δάνεια, που «ξεπάγωσαν» τον Οκτώβρη του 2023 για πρώτη φορά μετά την πανδημία.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 9 στα 10 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος - κάτω των 15.000 δολαρίων - ξοδεύουν πάνω από το ένα τρίτο για στέγαση. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι έχουν πάρει ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί είναι μειωμένοι, λόγω αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Δεν ξέρουμε λοιπόν στον πάτο ποιας θάλασσας «αναπαύεται» η φενάκη του αμερικανικού ονείρου. Ξέρουμε όμως ότι στις ΗΠΑ και παντού, με Μπάιντεν ή με Τραμπ, το μόνο «όνειρο» που γίνεται πραγματικότητα είναι των πλουσίων να γίνουν πλουσιότεροι, κάνοντας τους φτωχούς ακόμα φτωχότερους.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου