Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Στο απυρόβλητο το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών από Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»


Πηγή: Eurokinissi

 

Με εμφανή και δηλωμένη «διάθεση συναίνεσης», όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη προς τον Κ. Μητσοτάκη, στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, σχετικά με τη «στεγαστική κρίση», χωρίς να αγγίζουν ούτε κατ' ελάχιστο το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. 

Συγκεκριμένα, απουσίασαν πλήρως από τη συζήτηση η καθήλωση των μισθών και συντάξεων για χρόνια και οι αλλεπάλληλες μειώσεις στα χρόνια των μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές για τα «κόκκινα» δάνεια που έσπρωξαν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα «νύχια» των τραπεζών και των funds, η εντεινόμενη ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, η πλήρης απουσία φοιτητικής μέριμνας και εστιών για νέους που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους και η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και τίποτα από αυτά δεν ειπώθηκε γιατί τα κόμματα αυτά έχουν εφαρμόσει κυνικά και απαρέγκλιτα όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χιλιάδες Έλληνες ψάχνουν σπίτι να μείνουν, καθώς το κόστος στέγασης έχει εκτοξευτεί με σωρευτική αύξηση ενοικίων, ενώ η golden visa οδηγεί σε «αφελληνισμό ολόκληρων γειτονιών» και σε μεγάλη δυσκολία φοιτητών να βρουν σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τουριστικούς προορισμούς. Αυτή την κατάσταση όμως την απέδωσε σε «αδιαφορία της κυβέρνησης στο σχέδιο ανάκαμψης», ενώ είπε ακόμα ότι «αδυνατείτε να κατανοήσετε το πρόβλημα», αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που διασφαλίζει τα κέρδη των λίγων, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μεταφέρουμε τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε πρόγραμμα είτε για νέες κατασκευές κατοικιών, είτε για ανακατασκευή παλιότερων που να δίνονται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, για τη δημιουργία «δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών».

Ωστόσο, όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, «ένα μικρό μέρος θα ανήκουν στο δημόσιο» και θα είναι «μόνο προς ενοικίαση» και όχι «για μόνιμη παραχώρηση» και το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ιδιωτικές κατοικίες, παρέχοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες με επιδότηση ανακαίνισης, ρεύματος κ.ά. και φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν κλειστά σπίτια. Και ανάλογα με το όφελος του ιδιοκτήτη, θα οφείλει να δεσμεύσει το σπίτι στη δεξαμενή για τουλάχιστον 10 έτη.

Ακόμα πρότεινε ακίνητα που έχουν αγοραστεί μέσω golden visa να απαγορεύεται να μπουν σε βραχυχρόνια μίσθωση και να επιτρέπεται μόνο ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση. Ωστόσο για να μη θιγούν τα κέρδη όσων έχουν αγοράσει ή σκοπεύουν να αγοράσουν «χρυσή visa», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε αυτές να δίνονται «σε όσους χρηματοδοτούν την έρευνα και παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των 500.000 σε άλλους τομείς εκτός από τα ακίνητα». Ενδεικτικό του πνεύματος «συναίνεσης» ήταν η αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο υπουργός της ΝΔ Α. Σκέρτσος τον Σεπτέμβρη του 2022 είχε προτάσεις «πολύ κοντινές με τις δικές μας», αλλά δεν προχώρησαν.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλο πρόβλημα στέγασης» που αναγκάζει νέους να μένουν με τους γονείς τους και «επιχειρήσεις να μην μπορούν να στεγάσουν εργαζόμενους» (!), γεγονός που «καθυστερεί την ανάπτυξη»! Ισχυρίστηκε ότι παρότι η βραχυχρόνια μίσθωση περιορίζει τον αριθμό κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση «τόνωσε την αγορά ακινήτων», ενώ καυχήθηκε ότι «η golden visa έχει φέρει πάνω από 2 δισ. στη χώρα». Σχετικά με τις πολιτικές ανακούφισης του προβλήματος ο πρωθυπουργός αναμάσησε το γνωστό επιχείρημα της «έλλειψης δημοσιονομικού χώρου», το οποίο αφορά μόνο τις λαϊκές ανάγκες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προγράμματα-ψίχουλα της κυβέρνησης όπως η επιδότηση ενοικίου που δεν φτάνει «ούτε για ζήτω». Ανήγγειλε «σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με τα ενοίκια», δηλαδή σε αστικά κέντρα και νησιά, αλλά χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως π.χ. στην Πέλλα ή στην Κοζάνη που «θέλουμε να δημιουργήσουμε ζήτηση». Αρνήθηκε την επιβολή «πλαφόν στα ενοίκια», χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικές που διαστρεβλώνουν την αγορά».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου