Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Απεργία - Σταθμός


 

Σήμερα απεργούμε! Πλημμυρίζουμε τους δρόμους σε όλη τη χώρα, στις πάνω από 75 απεργιακές συγκεντρώσεις, από τον Εβρο έως την Κρήτη.

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Μια απεργία που οργανώνεται από δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, γίνεται πράξη, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης από την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους εκπροσώπους τους στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σήμερα «νεκρώνουν» μεγάλοι χώροι δουλειάς. Δεν κινούνται Μέσα Μεταφοράς στην Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις. «Παγώνουν» εργοτάξια, ναυπηγεία, βιομηχανίες, γραφεία, σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

Η απεργία αυτή δεν παίρνει απλά τη «σκυτάλη», αλλά έρχεται με την ορμή από μεγάλους αγώνες που είναι σε εξέλιξη κι άλλους που κορυφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας τις δυνατότητες να βγουν νέες δυνάμεις στο προσκήνιο της διεκδίκησης.

Στους δρόμους λοιπόν σήμερα θα συναντηθούν οι εργατοϋπάλληλοι από εκατοντάδες χώρους δουλειάς, που δίνουν μάχη για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις για να πάρουν ανάσα από την ακρίβεια. Που διεκδικούν μέτρα προστασίας, για να γυρνούν ζωντανοί και αρτιμελείς από το μεροκάματο.

Τα παραδείγματα από χώρους δουλειάς που επέβαλαν αγωνιστικά καλύτερους μισθούς και μέτρα προστασίας, δίνουν κουράγιο σε όλη την εργατική τάξη, επιβεβαιώνουν την ανάγκη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Θα διαδηλώσουν μαζί τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, στον απόηχο του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Μετά από 35 μέρες στα μπλόκα, ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ξανά με τα τρακτέρ, σε έναν ακόμα αγωνιστικό σταθμό για την επιβίωσή τους.

Εκεί θα είναι και οι υγειονομικοί, που απήργησαν ξανά την περασμένη βδομάδα, δίνοντας άλλη μια μεγάλη μάχη για την υγεία του λαού, για να μην εξαρτάται η θεραπεία, η ίδια η επιβίωση από την τσέπη του κάθε ασθενούς.

Κοντά στους εργαζόμενους και οι φοιτητές, που ο μεγάλος αγώνας τους ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ περνά σε νέα φάση κλιμάκωσης, μετά από 6 βδομάδες συλλαλητηρίων, καταλήψεων, μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, τώρα που το έκτρωμα συζητιέται στη Βουλή.

Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τις πρωτόγνωρες διαδηλώσεις, τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν πέρσι τέτοιες μέρες, με χιλιάδες εργαζόμενους και νέους ανθρώπους να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους συγκλονισμένοι από την τραγωδία, το σύνθημα θα ακουστεί ξανά δυνατά: «΄Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις βρώμικες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του εγκλήματος και των πραγματικών αιτιών του από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και η σημερινή απεργία γίνεται ξανά η πραγματική φωνή των 57 αδικοχαμένων επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Τα συνδικάτα τηρούν αγωνιστικά την υπόσχεση ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» και με μεγαλύτερο πείσμα οργανώνεται η διεκδίκηση για να πάψει η ζωή του λαού να θεωρείται «κόστος», για να δυναμώσει η αναμέτρηση με τα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς, στις ανύπαρκτες υποδομές προστασίας. Με την καρμανιόλα του κέρδους, όπου κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι συντρίβουν το λαϊκό εισόδημα.

Με την απεργία αυτή να εξελίσσεται σε καθοριστικό σταθμό για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα, οι συγκεντρώσεις μπορούν και πρέπει να στείλουν το μήνυμα του ξεσηκωμού. Με κάθε μέσο, να εξασφαλιστεί η μαζική κάθοδος στους δρόμους! Να μη σταθεί τίποτα εμπόδιο στη συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας. Κανένας για δουλειά! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με κάθε τρόπο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου