Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Οταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για απάτες μέσω κλωνοποίησης φωνής...

 

Η πιο κοινή απάτη στις ΗΠΑ το 2023 ήταν η απάτη αντιποίησης προσώπου. Αναφέρθηκαν στις αρχές 856.000 περιπτώσεις, με οικονομική απώλεια για τα θύματα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απάτη αυτή, φυσικά, δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, αλλά είναι εκτεταμένη πρακτική και σε πολλές άλλες χώρες. Αρχικά οι απατεώνες προσποιούνται οικειότητα ή εμφανίζονται ως κάποια κρατική αρχή, ίσως κλέβοντας τη φυσική ή ψηφιακή ταυτότητα ενός φίλου ή συγγενούς, ή ισχυριζόμενοι ότι είναι αντιπρόσωποι τράπεζας, αστυνομικοί κ.ο.κ. Στη συνέχεια, με αυτό το προσωπείο καλούν, στέλνουν SMS ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσπαθώντας να αποσπάσουν από τα θύματα χρήματα με διάφορες προφάσεις.

Τώρα η κακόβουλη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) προσφέρει σε αυτές τις απάτες ένα πρόσθετο επίπεδο αληθοφάνειας: Φτηνές υπηρεσίες κλωνοποίησης φωνής, που μπορεί εύκολα κάποιος να χρησιμοποιήσει κακοπροαίρετα, επιτρέπουν την πραγματοποίηση εξαιρετικά πειστικών τηλεφωνικών κλήσεων, με τη φωνή ενός άλλου ανθρώπου. Αυτά τα εργαλεία ΤΝ χρησιμοποιούν φωνητικά δείγματα (ίσως από βίντεο που ανέβασε κάποιος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ή από κάποιο υποτίθεται τηλεφώνημα σε «λάθος αριθμό») για να παράγουν ηχητικά αντίγραφα της κλεμμένης φωνής, που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να ειπωθεί οτιδήποτε με την ξένη φωνή. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση γνωστής Αμερικανίδας ηθοποιού, που κατηγόρησε την OpenAI, ότι παρότι η ίδια δεν δέχτηκε, η εταιρεία έδωσε τη φωνή της στο ChatGPT.

Υπάρχει άραγε τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια τέτοιας ποιότητας απάτη, όταν π.χ. ακούει κάποιος στο τηλέφωνο τη φωνή του παιδιού του να του ζητάει χρήματα για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτη ανάγκη ή κίνδυνο; Η λύση δεν βρίσκεται σε κάποια συσκευή που θα προσπαθούσε να αναγνωρίσει αν η φωνή είναι τεχνητή, κατασκευασμένη από ΤΝ. Πρόκειται για μια απλή λύση που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας: Αποφασίστε ως οικογένεια μια μυστική λέξη ή φράση και απομνημονεύστε τη. Αν δεχτείτε κλήση έκτακτης ανάγκης, πιεστική και ειδικότερα αν ο βρισκόμενος σε ανάγκη ζητάει χρήματα, ζητήστε του να πει τον κωδικό.

Είναι φυσικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό να εμπιστεύεται κανείς τη φωνή ενός μέλους της οικογένειας. Πόσες φορές κατέφυγε σε σας από τηλεφώνου κάποιος αγαπημένος και του ζητήσατε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του; Ωστόσο, η χρήση ενός φωνητικού κωδικού είναι ο πιο σαφής και ίσως μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθεί κανείς ότι αυτός με τον οποίο μιλάει είναι εκείνος που νομίζει. Αρκεί βέβαια η κωδική φράση να διαφυλαχθεί από όλους όσοι τη γνωρίζουν, τόσο από εκούσια, όσο και από ακούσια διαρροή της σε τρίτους. Αλλά και η αναβολή ικανοποίησης του αιτήματος του καλούντος, αν έχει κανείς την ψυχραιμία να το κάνει, πηγαίνοντας π.χ. στο αστυνομικό τμήμα όπου υποτίθεται ότι κρατείται το παιδί του, ή στην τράπεζα που υποτίθεται ζητά τους τραπεζικούς κωδικούς του, μπορεί να αποτρέψει την εξαπάτηση.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου