Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Με τίποτα

 

Αλήθεια, πόσο θράσος έχουν μερικά παπαγαλάκια να εμφανίζουν την ΕΕ «οργισμένη» για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και έτοιμη να πάρει μέτρα, σε αντίθεση μάλιστα με τις ΗΠΑ, που «σιωπούν» και στηρίζουν το Ισραήλ; Ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και την προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με ισχυρά πετρελαιο-κεφάλαια στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, η στάση της απέναντι στο Ισραήλ την καθιστά συνένοχη, μαζί με την κυβέρνηση Νετανιάχου, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στη σφαγή 35.000 Παλαιστινίων και στα εγκλήματα πολέμου που συνεχίζονται. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ ήταν η πρώτη που έβγαλε ψήφισμα καταδίκης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ σε κάθε φάση του πολέμου στάθηκε πολιτικά και στρατιωτικά στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, χωρίς να δίνει δεκάρα για τα χιλιάδες νεκρά γυναικόπαιδα. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΕΕ διατηρεί ναυτική δύναμη στην Ερυθρά, υποστηρικτικά στο Ισραήλ, πολεμώντας τους Χούθι, που εξαπολύουν επιθέσεις σε δυτικά εμπορικά καράβια, αλλά και προς το έδαφος του Ισραήλ. Οσοι λοιπόν προσπαθούν να ξεπλύνουν την ΕΕ από τις εγκληματικές ευθύνες της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού - ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις του προέδρου του από τη Δυτική Οχθη - δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Η ΕΕ του πολέμου έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως στυγνός συνεργός στη σφαγή των Παλαιστινίων και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

Χορηγοί

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που ανήκει στην ευρωομάδα του ΕΛΚ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές του κόμματος Λεπέν. Η Λεπέν απηύθυνε πρόσκληση στο εθνικιστικό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι να συνεργαστούν στη νέα Ευρωβουλή και να συγκροτήσουν κοινή ευρωομάδα. Η Μελόνι στη χώρα της συγκυβερνά με την ακροδεξιά Λίγκα, η οποία συμμετέχει στην ίδια ευρωομάδα με την Λεπέν. Μπέρδεμα; Καθόλου! Η ευκολία με την οποία δεξιά, φιλελεύθερα, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα απευθύνουν πρόσκληση το ένα στο άλλο για συνεργασία, ενώ σε ορισμένες χώρες συγκυβερνούν κιόλας, δείχνει ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, που μεταγγίζονται το ένα στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αν στην εξίσωση βάλει κανείς και τη σοσιαλδημοκρατία, που ως κυβέρνηση σε χώρες της ΕΕ υιοθετεί με άνεση θέσεις της ακροδεξιάς, ειδικά στο Μεταναστευτικό, με τη δικαιολογία ότι «δεν θέλει να της χαρίσει όσους ανησυχούν», τότε έχει όλη την εικόνα στο πιάτο: Οι «δημοκρατικές» δυνάμεις στην ΕΕ είναι οι καλύτεροι χορηγοί των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Κι επειδή η πολιτική τους βγαίνει από την ίδια μήτρα, του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πολεμικής προπαρασκευής, που τέτοιες δυνάμεις είναι περισσότερο χρήσιμες στο κεφάλαιο. Μόνο οι λαοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και τις φασιστικές δυνάμεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην ΕΕ, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τις γεννά και τις τρέφει.


Προσμονές

Στην 6η θέση απορροφητικότητας των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν λάβει περίπου το 30% των επιδοτήσεων και το 27% των δανείων. Προκειμένου να απορροφηθεί το 70% των επιδοτήσεων του προγράμματος στους 27 μήνες που απομένουν, θα πρέπει να εκταμιευθούν 13,13 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ τον μήνα ή 6 δισ. τον χρόνο. Στο δανειακό σκέλος, έχουν κατατεθεί 700 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 24,2 δισ. ευρώ. Από αυτά 10 δισ. είναι χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης, 8,2 δισ. είναι δάνεια των τραπεζών και 6 δισ. ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Από τις αιτήσεις έχουν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια ύψους 11,15 δισ. ευρώ. Ομως εκεί που οι όμιλοι βλέπουν «ζεστό» χρήμα, ο λαός βλέπει νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση της κάθε επόμενης δόσης. Επομένως, όση προσμονή έχουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο να μεγαλώσει η πίτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλο τόσο πρέπει να προετοιμάζεται ο λαός για την επίθεση που θα συνεχίζεται από τις 10 Ιούνη, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, που έχουν ψηφίσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ! Και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση έχει από τώρα το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα μνημόνια των μνημονίων: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ζητώντας την προετοιμασία ενός νέου Ταμείου μετά το 2026...


Ισόρροπη

«Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει πολλές φορές υιοθετήσει αμάσητα το παλαιστινιακό δράμα (...) Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει τους Παλαιστινίους για να το παίξουν ανθρωπιστές». Αυτά ξεστόμισε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική εμφάνιση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι μάζευαν ακόμα διαμελισμένα γυναικόπαιδα από τον κρατήρα που άφησε ο βομβαρδισμός καταυλισμού στη Ράφα. Τέτοιες κατάπτυστες δηλώσεις «ταιριάζουν γάντι» στον υπουργό Μετανάστευσης, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι αυτός που γεννάει την προσφυγιά και ο Καιρίδης τον υπερασπίζεται με τον πιο άθλιο τρόπο. Ισχυρίστηκε μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ότι η στάση της κυβέρνησης είναι «ισόρροπη» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, όταν στους μεν αναγνωρίζουν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και στους δε το «δικαίωμα» στη ...γενοκτονία! Κατά τ' άλλα, είπε ότι από την «καταστροφή στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, «ο μόνος που χαίρεται είναι ο Πούτιν», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «διαβάζει» τις εξελίξεις με «εγχειρίδιο» τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, τα οποία υπερασπίζεται φανατικά με την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο πλευρό της κυβέρνησης Ζελένσκι και του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου