Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Όλοι το Σάββατο στο συλλαλητήριο - Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τα κόμματα που τους υπηρετούν


Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Παράλληλα παρουσιάστηκε το πλαίσιο πάλης των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Γιατί η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, στην ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, στην προοπτική ο ίδιος ο εργαζόμενος να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει.

Ο Γ. Πέρρος κάλεσε τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Είναι πακέτο μέτρων που είναι για το συμφέρον των επιχειρηματικών συμφερόντων και στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους εργαζόμενους. Τα μέτρα όσον αφορά τους εργαζόμενους έχουν μια στόχευση, διεύρυνση της φθηνής εργασίας και της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του ωραρίου και των μισθών σημειώνοντας ότι θα παρθεί εκ νέου πρωτοβουλία για τη συσπείρωση Συνδικάτων με την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ, όπως είχαν πάρει το 2016 και τότε την είχαν υπογράψει 513 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπογράμμισε ότι στην πρώτη γραμμή σε όλους τους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι η πάλη για να μην εφαρμόζονται οι αντεργατικές διατάξεις των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης από κοινού με μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος και των φοιτητών, για τα οξυμένα μέτωπα πάλης που αφορούν στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών αναγκών, όπως για την Παιδεία και την Υγεία, την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ο Γ. Πέρρος τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης στο εργατικό κίνημα, να μπουν εμπόδια στη δημιουργία νέων αυταπατών για μια φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναδεικνύοντας τον βρώμικο ρόλο τους, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων από το ΓΕΜΗΣΟΕ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει αρνηθεί να το νομιμοποιήσει και να δώσει τα στοιχεία του σε αυτό.

Ακόμη έκαναν παρεμβάσεις οι: Στεφανία Μαβίδου, μέλος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Συκεών, εκ μέρους των Συλλόγων Γυναικών Κ. Μακεδονίας, Κώστας Ιντζές, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών & Καφέ - Μπαρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Λίτσα Γούναρη, από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Συνοικίας Αγίου Θωμά Λάρισας και Γιώργος Πολύζος, μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η εισήγηση από τον Γ. Πέρρο

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, προχωράμε στην παρουσίαση του πλαισίου πάλης Ομοσπονδιών, των Εργατικών κέντρων, των Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το οποίο πιστεύουμε πως μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης πλατιά στην εργατική τάξη, να εξειδικευτεί και να εμπλουτιστεί σε κάθε κλάδο και επιχείρηση, να αποτελέσει εφόδιο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε μεγάλα μέτωπα πάλης τα οποία αφορούν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα για την κατάσταση της ζωής της εργατικής τάξης. Με τους τσακισμένους μισθούς και τις συντάξεις, την ακρίβεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προκλητικές αυξήσεις σε 800 φάρμακα. Αυξήσεις που ωφελούνται οι φαρμακοβιομήχανοι και όχι οι ασθενείς όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας. Επίσης η μεγάλη φοροληστεία που συνεχίζουν χωρίς σταματημό και έχουν ρημάξει τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτική αυτή είναι που κατακαίει όχι μόνο τα δάση, τις περιουσίες από τις πυρκαγιές, αλλά από την άλλη δυναμώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και φουσκώνει τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων με τεράστια κέρδη.

Η κλιμάκωση του πολέμου οδηγεί σε νέα επιδείνωση την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και βάζει σε σοβαρούς κινδύνους τον λαό μας. Η προώθηση της πολεμικής βιομηχανίας στην ΕΕ και η κούρσα των εξοπλισμών από την κυβέρνηση, η στήριξη των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν οδηγήσει να δίνονται πάνω από 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό την ίδια στιγμή που δεν "υπάρχουν" χρήματα για την πρόσληψη γιατρών και εκπαιδευτικών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κ.ά. Τα μέτωπα αυξάνονται και ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης προχωράει. Το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ τώρα επιτίθεται και στη Δυτική Όχθη. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη με όλες τις μορφές στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις εργατικών συνδικάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες για να σταματήσει η γενοκτονία, η πανεθνική απεργία μέσα στο κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ δείχνει τη δύναμη των λαών.

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Είναι πακέτο μέτρων που είναι για το συμφέρον των επιχειρηματικών συμφερόντων και στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στους εργαζόμενους. Τα μέτρα όσον αφορά τους εργαζόμενους έχουν μια στόχευση, διεύρυνση της φθηνής εργασίας και της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα έχει νέες απαλλαγές και επιδοτήσεις με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του.

Αυτή είναι η πολιτική που υλοποιεί η ΝΔ όπως με συνέπεια υλοποιούσαν και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία για την ένταση της εκμετάλλευσης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια:

Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022-2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, όταν τη διετία 2007-2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,53%. Την ίδια περίοδο γιγαντώθηκε η φοροληστεία του λαού ενώ μειώθηκε το πραγματικό του εισόδημα. Τη διετία 2022-2023 ο λαός μας πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 116,8 δισ. ευρώ φόρων από 93,2 δισ. ευρώ που πλήρωσε τη διετία 2007-2008, αύξηση δηλαδή 24,6 δισ. ή 25,3%. Για την ίδια περίοδο ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2011 ήταν 1.308,52 ευρώ ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 14,81%.

Ένα από τα βασικά καθήκοντα λοιπόν που ξεχωρίζει είναι το πολύ σημαντικό θέμα: Συλλογικές συμβάσεις - ωράριο εργασίας - μισθοί. Σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε εκ νέου πρωτοβουλία για τη συσπείρωση Συνδικάτων με την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ όπως είχαμε πάρει το 2016 και τότε την είχαν υπογράψει 513 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Για το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου είναι σημαντική η πρωτοβουλία των Σωματείων της Θεσσαλονίκης με τη χθεσινή εκδήλωσή τους για το θέμα.

Το χτύπημα που έχει δοθεί στις ΣΣΕ είναι πολύ μεγάλο. Την περίοδο 2007-2009 είχαν υπογραφεί 503 Κλαδικές Συμβάσεις και 666 Επιχειρησιακές. Την τριετία 2021-2023 υπογράφηκαν μόλις 74 Κλαδικές από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49, ενώ υπογράφτηκαν μόλις 133 Επιχειρησιακές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. Το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις έχει μειωθεί κάτω από 25% το 2023! Δηλαδή, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν εκτός Συλλογικών Συμβάσεων.

Από την άλλη τα κέρδη είναι στον ουρανό. Πάνω από 100% τα κέρδη των εταιρειών τροφίμων. Οι τράπεζες είχαν 23 δισ. κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν συνολικά κέρδη το α' εξάμηνο του 2024 770 εκατομμύρια. Ο όμιλος ΟΤΕ 283 εκατομμύρια κέρδη. Η ΔΕΗ 927 εκατομμύρια κέρδη. Οι εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια καινούργια πλοία αξίας περίπου 200 δισ.

Το λέμε καθαρά. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε λέγεται "εκσυγχρονισμός" είτε λέγεται "μεταρρύθμιση", ευθύνεται για τη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων αποδεικνύει τον πολύ υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και συνδέεται με την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων, με τη μεγάλη ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες.

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό.

Στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι σε όλους τους χώρους δουλειάς η πάλη για να μην εφαρμόζονται οι αντεργατικές διατάξεις των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Είναι φωτεινό παράδειγμα η πρόσφατη νίκη των μεταλλωρύχων που τσαλάκωσαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρες βάρδιες και υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση.

Επιμένουμε στην οργάνωση της πάλης από κοινού με μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος και των φοιτητών, για οξυμένα μέτωπα πάλης που αφορούν στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό προς τον λαό, όπως φάνηκε στις πυρκαγιές στην Αττική που έδειξαν τη γύμνια όσον αφορά την πρόληψη. Στις Σέρρες η φωτιά έκαιγε για ένα μήνα και ουσιαστικά έσβησε κατά τύχη.

Αυτό το κράτος, με αυτή την πολιτική έρχεται να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός μεθαύριο. Ήδη προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να παρουσιάσει μια εικόνα μαγική, για τα 30 έργα που διαφήμισε για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ένα από αυτά: Το Μετρό. Τόλμησε να πανηγυρίσει για ένα έργο που κόστισε δισεκατομμύρια, που για 20 χρόνια εξουθένωσε τον λαό της πόλης. Και τώρα τη σκυτάλη πήρε το Flyover, που από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως γίνεται με την ψυχή στο στόμα, χωρίς επαρκή σχεδιασμό και μελέτη, για τις ανάγκες των ξενοδόχων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης για πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Υγεία για όλους. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία και σε μια σειρά νοσοκομεία των γύρω νομών, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Είναι πρόκληση ένα διαλυμένο σύστημα Υγείας την ίδια ώρα που δίνονται δισ. σε πολεμικές δαπάνες. Είναι προκλητικό ο υπουργός Υγείας να λέει πως εδώ στη Β. Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι στην πανδημία, άρα είναι καλύτερα, όταν υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες, με τις ελλείψεις στις οργανικές θέσεις να ξεπερνούν ακόμα και το 30%. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στις Σέρρες, στη Νάουσα, στην Έδεσσα για το ζήτημα είναι ελπιδοφόρες.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ζητήματα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές. Στο μεθαυριανό συλλαλητήριο θα βρίσκονται οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών από τη Θεσσαλία, που βρίσκονται στο "περίμενε" εδώ και πολλούς μήνες από την κυβέρνηση, με τις περιουσίες τους κατεστραμμένες, πολλοί από αυτούς χωρίς εισόδημα. Για να πάρουν την απάντηση που αξίζουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που προχθές έκανε φιέστες στον τόπο του εγκλήματος, διαφημίζοντας τα έργα των 3 δισ. ευρώ που δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση της ζωής του λαού, αντίθετα χτίζουν με τα ίδια σάπια υλικά τα δήθεν έργα υποδομής, όλα υπαγορευμένα από το μεγάλο κεφάλαιο.

Αντίστοιχα, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, η χρονιά να ξεκινήσει αγωνιστικά, με κοινή πάλη μαθητών - φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Υπάρχουν και εδώ τεράστια προβλήματα, όπως η προσπάθεια της κυβέρνησης για συγχώνευση του Ειδικού Σχολείου Πυλαίας - Χορτιάτη, όπως και το ξεσπίτωμα των εστιακών φοιτητών του ΠΑΜΑΚ εν μέσω εξεταστικής.

Παλεύουμε να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών και στη Θεσσαλονίκη έχει συσσωρευτεί πλούσια πείρα στα Σωματεία. Πριν δύο μέρες έγινε προσπάθεια για έξωση οικογένειας στη Σουρωτή την οποία εμπόδισε η άμεση κινητοποίηση σωματείων και του λαού της περιοχής. Νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα και νερό, μετά από το κόψιμο που επιβάλλουν οι πάροχοι της Ενέργειας, ΕΥΔΑΠ κλπ.

Μεγαλώνουν τα προβλήματα στο ζήτημα της στέγασης με τα υπέρογκα ενοίκια και τη μάταιη αναζήτηση φθηνής φοιτητικής στέγης για τους σπουδαστές. Όλα αυτά δεν λύνονται με ευχολόγια και ψίχουλα, σαν αυτά που έρχεται να μοιράσει ο πρωθυπουργός με το πρόγραμμα για την κατοικία των νέων. Τα ίδια ακούσαμε πριν δυο χρόνια πάλι εδώ και το αποτέλεσμα γνωστό.

Το ζήτημα του νερού ή αλλιώς μην πούμε το νερό νεράκι. Η φετινή λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας που χτυπάει αγρότες και τις καλλιέργειές τους, η επιλεκτική υδροδότηση 5στερων ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές, ενώ τα λαϊκά σπίτια έμειναν χωρίς νερό είναι εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζουν με βάση και το νομοσχέδιο που θα φέρουν. Τα νεκρά ψάρια του Παγασητικού είναι εικόνα από το μέλλον αν περάσει ο σχεδιασμός πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα με την προσπάθεια για δημιουργία χρηματιστηρίου και στο νερό όπως στη ΔΕΗ.

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Πρώτος μεγάλος σταθμός για όλα αυτά τα μέτωπα πάλης είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 7 Σεπτέμβρη στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Δόθηκαν το τελευταίο διάστημα μεγάλοι εργατικοί αγώνες σε όλη την Ελλάδα, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, στην περιοχή της ΛΑΡΚΟ, στα χωριά των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, στη Θεσσαλία, στη Β. Εύβοια.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης στο εργατικό κίνημα, να μπουν εμπόδια στη δημιουργία νέων αυταπατών για μια φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην αναζήτηση νέων σωτήρων και επαναφορά και νέων αντιλαϊκών επιλογών (του ΣΥΡΙΖΑ / ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Γνωρίζουμε ότι οι καπιταλιστές επιδιώκουν να μπολιάσουν το εργατικό κίνημα με τη γραμμή της υποταγής. Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία όλων αυτών, εργοδοσίας, κυβέρνησης, των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και του κόμματος του Βελόπουλου, των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με την κατάπτυστη ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Συλλογικές Συμβάσεις που πρόκειται να έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή, για να βάλει ταφόπλακα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, να κατοχυρώσει μισθούς γύρω από τα όρια της φτώχειας. Ούτε η Οδηγία της ΕΕ ούτε τα κόμματα τα αστικά αμφισβητούν την κατάργηση του 8ωρου, την 6ήμερη εργασία, τα 10ωρα, τα 13ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τους μισθούς πείνας, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα. Βασικός στόχος τους είναι η φτηνή εργασία, η ένταση της εκμετάλλευσης με το ξεχείλωμα του ωραρίου.

Το μόνο βέβαιο είναι η δηλωμένη πολιτική κατεύθυνση για την επίτευξη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, η μη επαναφορά στο παρελθόν όσον αφορά μισθούς και δικαιώματα.

Σε αυτή την επιδίωξη θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το τι ρόλο επιδιώκουν να παίξουν και το επόμενο διάστημα φαίνεται από την πρεμούρα τους να πάρουν στα χέρια τους το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων από το ΓΕΜΗΣΟΕ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει αρνηθεί να το νομιμοποιήσει και να δώσει τα στοιχεία του σε αυτό. Είναι άλλο ένα ζήτημα που μπορεί να βοηθήσει τίμιους συνδικαλιστές, Συνδικάτα και οργανώσεις να βγάλουν συμπεράσματα για τον βρώμικο ρόλο αυτών των δυνάμεων και να τους γυρίσουν την πλάτη.

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Γιατί η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, στην ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, στην προοπτική ο ίδιος ο εργαζόμενος να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει.

 



Λίτσα Γούναρη

Κώστας Ιντζές

Στεφανία Μαβίδου

Δημήτρης Τσιουλάκος

Γιώργος Πολύζος

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου