Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για συσσίτια


Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για συσσίτια

Αύξηση κατά 35% σε σχέση με πέρσι, σημείωσε ο αριθμός των αιτήσεων για τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, φέτος τα δικαιολογητικά τους κατέθεσαν 37.000 άνθρωποι στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 30.000 δικαιούχων που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, ενώ τίθενται κριτήρια που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού και κοινωνικά ιδρύματα (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, παλιννοστούντες, ανάπηρους, φιλανθρωπικά ιδρύματα, μητροπόλεις, δήμους ορεινών περιοχών κ.α.).

Μολονότι οι δικαιούχοι αυξάνονται, οι ποσότητες των τροφίμων που προμηθεύονται οι φορείς μειώνονται, καθώς αυτές είναι οι ίδιες κάθε χρόνο εδώ και μια εικοσαετία που ξεκίνησε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός δεν πεινούσε. Οι ποσότητες των τροφίμων που μοιράζονται είναι οι ίδιες, αλλά δίνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα άτομα. Έτσι ενώ πριν από χρόνια κάθε δικαιούχος έπαιρνε 30 κιλά ρύζι, σήμερα παίρνει μόλις 5», σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γεωπόνος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Γκιόσης με αφορμή τη διανομή σήμερα 50 τόνων παρθένου ελαιολάδου σε φορείς και σωματεία κοινωνικής προσφοράς, στον προαύλιο χώρο της Αποθήκης 15 στο λιμάνι. Εκείνοι στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη διάθεση των τροφίμων είτε σε οικογένειες είτε σε σωματεία και ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι η διανομή των τροφίμων που αφορά το νομό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2013. Ως τώρα δόθηκαν είκοσι τόνοι γραβιέρας, 36 τόνοι τυρί φέτα, 180 τόνοι ρύζι, ενώ μετά τις γιορτές θα δοθούν 120 τόνοι ζυμαρικών. Οι ποσότητες των τροφίμων προς διάθεση στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τους 404 τόνους. Σε πανελλαδική κλίμακα διατίθενται 10.500 τόνοι, αξίας 23 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία δε που ακολουθείται είναι η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού ώστε να προκύψουν οι εταιρείες που θα παρέχουν τα τρόφιμα.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου