Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τότε και τώρα


Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσουν το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και όσων αυτός αντιπροσωπεύει, για να διασώσουν το άλλοθι της αριστεροσύνης στην αντιλαϊκή τους πολιτική και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, ακούσαμε τις προάλλες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, «Ψυχρός Πόλεμος δεν υπάρχει, ο εμφύλιος είναι πάρα πολύ μακριά (...) αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο βασικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»! Επειδή, λοιπόν, σήμερα δεν υπάρχουν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ο εμφύλιος είναι μια μακρινή υπόθεση, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει αφήσει πίσω του το «διαβολικό» του παρελθόν και πλέον ενεργεί μόνο για καλό! Δηλαδή, για καλό κάνει πολέμους που προκαλούν θάνατο και προσφυγιά, εξαπολύει απειλές σε βάρος άλλων λαών, πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αλλά, ταυτόχρονα, για καλό κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, καλλιεργεί το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως και να 'χει, η προάσπιση του αμερικανικού κεφαλαίου ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, είτε αναφερόμαστε στο παρελθόν, είτε στο σήμερα. Αντίστοιχα, την υπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης έχουν ως στόχο διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Είτε υποδέχονταν τους Αμερικανούς σαν «συμμάχους» και «σωτήρες» το 1947, είτε σαν «επενδυτές» και «στρατηγικούς εταίρους» στην αμυντική «συνεργασία» σήμερα...

Κάλπικος καβγάς... 
 
Αποκαλυπτικός είναι σε πολλά επίπεδα ο υποτιθέμενος «καβγάς» που στήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία των 2,4 δισ. για την αναβάθμιση των «F-16», ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ. Η ΝΔ παρότι κάτι ψελλίζει για «υψηλό κόστος» το οποίο υποτίθεται πρέπει να εξεταστεί, όχι μόνο δεν αμφισβητεί τη «χρησιμότητα» μιας τέτοιας συμφωνίας για την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά κάνει κι ένα βήμα παραπέρα, απαντώντας - διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη χτες - στις μουρμούρες και ενστάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το «δημοσιονομικό κόστος», πως «πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία και τη... Συρία»! Ούτε ένα τσιγάρο δρόμος, δηλαδή, από τη μόνιμη επωδό των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι χρειάζεται αναβάθμιση στρατιωτικών δυνατοτήτων, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αναλαμβάνει πιο ενεργούς ρόλους, στο «ζωτικό της χώρο» όλης της Ανατολικής Μεσογείου.

... και «σιγή ασυρμάτου»
 
Εξάλλου, η κυβέρνηση «καρφώνει» τη ΝΔ ότι επί των δικών της ημερών ως κυβέρνηση ξεκίνησε το σημερινό deal που έκλεισε αυτή. Και βέβαια «σιγή ασυρμάτου» και από τους δύο για όσα καταγράφονται στο έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας που εισηγήθηκε στο Κογκρέσο τη Συμφωνία, ότι δηλαδή αυτή «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της αυτή για να «εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»! Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο, δηλαδή, σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή. Να και γιατί ο λαός πρέπει να απαντήσει στη χυδαιότητα για το «πόσο ακριβά» θα πουλήσει το τομάρι του η αστική τάξη στους ανταγωνισμούς της και να απαιτήσει συνολικά καμία εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Αξεχώριστα
 
Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία υπέγραψε χτες η υπουργός Εργασίας, που κάνει λόγο για «ενδυνάμωση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών». Οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις που εξαγγέλλονται κατά καιρούς, χωρίς όμως η κατάσταση στους χώρους δουλειάς να αλλάζει ουσιαστικά. Θα σημειώσουμε δύο βασικές παραμέτρους, πέραν των διαπιστωμένων ελλείψεων σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων: Την επέκταση της ευελιξίας και την εντατικοποίηση της εργασίας, που συνεχίζονται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το αίτημα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας είναι αξεχώριστο από τον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που θωρακίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία και την πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του εργάτη.

Γύμνια
 
Ερευνα στα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες ανέδειξε ότι πολλά από τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα που αναφέρονται σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για πρώιμες ψυχοπαθολογικές ενδείξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας. 

Τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα νησιά του Β/Α Αιγαίου, στην Κρήτη και σε συνοριακές περιοχές, εκεί όπου οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους, συνολικά για τον πληθυσμό, είναι ακόμα πιο υποβαθμισμένες και σίγουρα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ολα αυτά αποτελούν σοβαρές πλευρές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που συγκαλύπτονται με ευθύνη της κυβέρνησης και φανερώνουν ταυτόχρονα τη γύμνια του κρατικού συστήματος Υγείας, για Ελληνες και μετανάστες...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου