Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Καλώς τον Kάρολο, τον πρίγκιπα!



Καλώς τον Kάρολο, τον πρίγκιπα! – του Γεράσιμου Χολέβα



Πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο Κάρολος είχαν αρχίσει, ήδη, οι αναλύσεις ορισμένων «σοβαρών» και αστείων που έχουν μικρούς και μεγάλους «θρόνους» στο δημόσιο διάλογο.  Με γνώση στο βασιλικό ρεπορτάζ μας έμαθαν διάφορα για τον Κάρολο και σόι του, για την αγάπη που έχει στους ανθρώπους (είναι φίλος των ανθρώπων ο Κάρολος γι’ αυτό έχει και φιλανθρωπική δράση…) και φυσικά για τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα – ήρθε ο Κάρολος, εάν σας ενδιαφέρει η είδηση – περίσσεψαν τα αφιερώματα και θέση έχουν πάρει οι ζωντανές συνδέσεις και οι λεπτομέρειες για την παραμονή του στην Ελλάδα.

Ήδη τον Κάρολο καλοδέχτηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο «αριστερός» (μην τα ξεχνάμε αυτό!) πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους διπλωματία θα ασκήσει ο Κάρολος εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, μάθαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Μάθαμε και κάτι ακόμα: Η επίσκεψη του Καρόλου μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με δήλωση του «αριστερού» (μην το ξεχνάμε αυτό!) πρωθυπουργού μας.


Στο κείμενο αυτό επιλέγουμε να μην αναφερθούμε ούτε στο «καλό» που έχει κάνει η βρετανική κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα (αν πιάσουμε τον εικοστό αιώνα θα έχουμε να γράφουμε για μέρες…), ούτε στη συμμετοχή της («συμμάχου) Μεγάλης Βρετανίας σε ιμπεριαλιστικές πράξεις και σχέδια.
Μας συγχωρείτε! Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «ιμπεριαλιαστικές»! Γνωρίζουμε ότι τέτοιες λέξεις δεν αρέσουν σε πολλούς που δεν είναι και πρίγκιπες. Μπορούμε να καταλάβουμε πόσο αταίριαστες είναι αυτές οι λέξεις με τα αγνά κίνητρα των βασιλιάδων…

Είναι, όμως, ευκαιρία, αφού αναφερθήκαμε στην επίσκεψη του Καρόλου, να πούμε τελικά κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους που μένουν με το στόμα ανοιχτό και χαμογελούν με τη «σημαντική» παρουσία του Καρόλου στην Ελλάδα:
Θα μας επιτρέψετε – ως «δογματικοί» που είμαστε – να θεωρούμε αδιανόητο να βρισκόμαστε στο 2018 και ακόμα να υπάρχουν βασιλιάδες, πρίγκιπες και πριγκιπάκια!

Μην αντιδράτε, ηρεμήστε. Τα γνωρίζουμε τα «άλλα» επιχειρήματα: Η βασιλική οικογένεια είναι μέσα στην παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας, τα αγαπούν τα πριγκιπόπουλα τους οι Βρετανοί, κάνουν καλό στην οικονομία τους και τα λοιπά και τα λοιπά…

Εμείς, παρ’ όλα αυτά, ως «δογματικοί» πάντα- θα επιμείνουμε και θα θυμηθούμε με απλά λόγια τι σημαίνει «θρόνος»: Είναι κάτι τύποι «γαλαζοαίματοι», οι οποίοι γεννιούνται βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα και περνάνε μια ολόκληρη ζωή σε βάρος όλων των άλλων! 

Μα, έχουν τη βασιλική περιουσία θα απαντήσουν οι φίλοι της ιδιοκτησίας. Σε αυτό το επιχείρημα έχουμε να απαντήσουμε ότι δεν θα υπήρχε βασιλική περιουσία (π.χ στη Μεγάλη Βρετανία) εάν δεν αποδεχόμασταν πως υπάρχουν βασιλιάδες. Σε αυτή την ευχάριστη εκδοχή η βασιλική περιουσία θα μπορούσε να αποκτήσει πολλές μη βασιλικές χρήσεις, όπως να αξιοποιηθεί για να περνάνε καλύτερα χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι και όχι κάτι δεκάδες «γαλαζοαίματοι». 

Ας αφήσουμε, όμως, τι κάνουν οι Βρετανοί με τους βασιλιάδες τους και ας επανέλθουμε στην επίσκεψη: Είναι, πράγματι, ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τον «αριστερό» (μην το ξεχνάμε αυτό!) πρωθυπουργό μας να υποδέχεται έναν πρίγκιπα, άρα και να αποδέχεται τον τίτλο του.

Για το τέλος κρατήσαμε μια απορία μας. Ο Κάρολος, σε δήλωση του στην «Καθημερινή», είπε: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου».  Μα, πως γίνεται κάτι τέτοιο; Αυτοί (οι πρίγκιπες και οι βασιλιάδες) δεν είναι «γαλαζοαίματοι»; Άλλο «αίμα» εμείς, άλλο «αίμα» αυτοί. Έτσι δεν είναι;…

Υ.Γ 1:  Συγγνώμη εάν δεν τηρούμε το (βασιλικό) πρωτόκολλο, αλλά έχουμε και μια δεύτερη απορία: Μήπως ο πρίγκιπας Κάρολος γνωρίζει που κυμαίνονται οι μισθοί στην Ελλάδα; Εάν αυτή η πληροφορία δεν θεωρείται λαϊκισμός ας τον ενημερώσει κάποιος αρμόδιος. Μπορεί να «χαρίσει» κάτι από τη «βασιλική περιουσία», όχι κάτι ιδιαίτερο, κανένα δαχτυλιδάκι, κανένα κηροπήγιο. Θα βγει κανένα επίδομα για την κοινωνική πολιτική της «αριστερής» κυβέρνησης…

Υ.Γ 2: Εάν δεν γνωρίζει ο πρίγκιπας Κάρολος το σκίτσο, δίπλα στη δική του φωτογραφία, ας ρωτήσει να μάθει από τη (βασιλική) οικογένεια του Κοκού (του Γλυξμπουργκ, ντε!). Ακόμα και αν δεν του πούνε οι Γλύξμπλουργκ θα μάθει από κάποιον ότι το σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη έγινε σύμβολο ενάντια στη μοναρχία στην Ελλάδα

Υ.Γ 3: Μετά από όλα αυτά θα πούμε κι εμείς: Καλώς τον Κάρολο, τον πρίγκιπα (τον κηφήνα που ζει σε βάρος των άλλων όπως όλοι οι πρίγκιπες και οι βασιλιάδες)!  Mπράβο και στον Αλέξιο τον Πρώτο («αριστερό» πρωθυπουργό) για τη θερμή υποδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου